High Speed Tech jo markkinakakkonen

Lappeenrantalaisyrityksen kompressoreita menee nyt erityisesti Aasiaan

ILKKA POHJALAINEN

Keksintöjen Inno-Suomi-kilpailussa Etelä-Karjalassa palkitun lappeenrantalaisen High Speed Tech Oy:n liiketoiminnan kasvu oli viime vuonna 70 prosenttia. Yrityksen uudet toimitilat Ilmailupuiston teollisuusalueella otettiin käyttöön helmikuun alussa. Yritys työllistää Lappeenrannassa 20 ja Espoossa 4 henkilöä.

High Speed Techin tuotannon ytimenä on Lappeenrannassa 1980-luvulla alkunsa saanut suurnopeusteknologian kehittely. Nyt yrityksen päätuotteena on ilmastuskompressori, jota käyttää magneettilaakeroitu suurnopeusmoottori. Moottorin pyörimisnopeus on jopa 50 000 kierrosta minuutissa, kun normaalien teollisuuden käytössä olevien sähkömoottorien tyypillinen pyörimisnopeus on tasolla 1 500-­3 000 kierrosta minuutissa.

Tällä hetkellä suurnopeuskompressoreita on toimitettu eri puolille maailmaa jo 420 yksikköä. Pääasiallinen sovelluskohde on kuntien ja teollisuuden jätevesien ilmastusprosessi.

Markkinoita hallitsee toistaiseksi tanskalainen laitevalmistaja, jonka perinteisillä kompressoreilla on 60 prosentin markkinaosuus. ­·Koreassa on alettu valmistaa suurnopeustekniikkaan perustuvaa laitetta, jossa on kaasulaakerit, kertoi yrityksen paikallisjohtaja Panu Riikonen. Hän arvioi, että korealaisista tulee vielä kova kilpailija paikallisilla markkinoilla. Korea on ollut tärkeä vientimaa, johon kompressoreita on toimitettu eniten.

Euroopassa

hiljaista

Euroopan markkinat ovat nyt hiljaiset, erityisesti Saksassa ja Englannissa.

Tärkeintä uuden keksinnön tai teknologian varaan rakennetulle tuotannolle on saada ensimmäisiä kauppoja aikaan. Sen jälkeen esimerkiksi kompressorit markkinoivat itse itseään, kun jätevesipuhdistamoiden asiantuntijat ovat yhteydessä toisiinsa. Pieneen Sveitsiinkin on mennyt jo viitisenkymmentä HST-kompressoria. Tärkeää on päästä yhteyteen myös suunnittelijoiden ja urakoitsijoiden kanssa. Pietarin projekteihin ei HST:n kompressoreita mennyt, mutta se johtui pääasiassa teknisistä seikoista, siellä käytetään korkeita jännitteitä.

Lappeenrantalaislaitteen kilpailuvalttina on huoltovapaus. Siinä ei ole vaihteita eikä öljyä. Laitteet kootaan alihankkijoiden komponenteista Lappeenrannassa. Alihankinnasta 80 prosenttia tulee Suomesta.

Riikonen laskeskeli, että ensimmäisten sadan kompressorin kauppaaminen maailmalle vei neljä vuotta, seuraavien kaksi vuotta ja nyt niitä menee vuodessa sadan kappaleen vauhtia.

Yrityksen liikevaihto on tällä haavaa seitsemän miljoonaa euroa. Se on nyt osa ruotsalaista ABS-konsernia, joka on pumppufirma.

ILKKA POHJALAINEN

Kuvateksti

Kasvua. Paikallisjohtaja Panu Riikonen kertoi, että tuotantoa voidaan kasvattaa, jos menekkiä on.

Kirjoittaja:
Ilkka Pohjalainen