Wanha Pappila ei ole salamyhkäinen

Toista kesää avoinna oleva näyttely kiinnostaa etenkin pääkaupunkiseudun ihmisiä.

PÄIVI VENTO

Wanhassa Pappilassa kävi viime kesänä vilkkaimpana päivänä 80 vierasta. Kuluvan kesän ennätys on 40, tällainen väkimäärä piipahti toissapäivänä. Toista kesää Simpeleen entisen pappilan ovet ovat avoinna ja laadukas grafiikkanäyttely katseltavana. Miksi Kaisa ja Juhani Järvinen avaavat kotinsa ovet vieraille?

­·Kun julkinen tila oli myynnissä, se puhutti paikkakunnan ihmisiä. Tilanne voi olla kyläläisten kannalta hankala ja heitä närkästyttää; mitä tyyppejä sinne muuttaa. Kun meiltä kysyttiin pappilan tulevaa käyttötarkoitusta, sanoimme, että se toimii osan vuodesta avoimena näyttelytilana, johon voi tulla tutustumaan, Järvisen kertovat.

Viime kesänä pappilassa kävikin mukavasti paikkakuntalaisia. Mutta he tulivat ehkä enemmän katsomaan pappilan rakennusta kuin grafiikkaa. Sillä, kun talossa asui pappi, yksityistilat olivat yksityistiloja. Rakennus luonnollisesti kiinnosti. Eikä Järvisissä siinä ole mitään pahaa.

Juhani Järvinen kertoo suomalaisesta rakennuskulttuurista kiinnostuneille, että rakennus edustaa 1700-luvulla käytettyä karoliinista pohjakaavaa, jossa suorakaiteen muotoisen keskitilan molemmissa päissä on kaksi huonetta. Pappilassa ne ovat vierashuone ja kirkkoherranvirasto, toisessa päässä keittiö ja ruokasali. Järviset ovat sisustaneet talon alakerran väljästi ja talon henkeen sopivasti. He sanovat, että grafiikkaa, jota on siis nyt kaikkialla, ole oikeastaan sen enempää näyttelyssä kuin heillä normaalisti.

Ryhtiä

vieraista

Järviset vakuuttavat, että vieraat eivät häiritse heidän normaalia elämää. Tosin perheen kotona asuvat 16- ja 18 -vuotta täyttävät pojat ovat mieluummin keskikesän evakossa.

­·Me asutaan talon yläkerrassa, joten eivät vieraat haittaa. Päinvastoin, he ryhdittävät elämäämme, koska on laitettava asioita eteenpäin, Juhani Järvinen on huomannut.

Järviset laittoivat mielihyvillä merkille, kuinka taiteilijoiden suhtautuminen Wanhan Pappilan näyttelyä kohtaan on vuodessa muuttunut.

­·Tänä vuonna kaikki toivat uutta tuotantoaan. Viime vuonna he eivät ehkä ottaneet meitä tosissaan ja antoivat vanhojakin vedoksia.

Yleisö on antanut näyttelystä kiitosta, kehunut laatua.

Näyttelyyn saa tutustua rauhassa, tai jos haluaa, Juhani Järvinen kertoo mielellään grafiikasta ja esillä olevista taiteilijoista.

III

Wanhassa Pappilassa maksuton esittely pe 23.7, klo 12, 14, 16 ja 18. Näyttely on avoinna 8.8.2004 saakka klo 12­-20, ma suljettu.

PÄIVI VENTO

Kuvateksti

Tuttuja taiteilijoita riittää. Kaisa ja Juhani Järvinen sanovat näyttelyn kokoamisen olevan heille helppoa, koska heidän tuttavapiirissä on paljon taiteilijoita.

Järviset

¤ Juhani Järvinen on Etelä-Karjalan ammattikorkeakoulun kulttuurinkoulutusjohtaja.

¤ Kaisa Järvinen on tekstiilitaiteilija, hän on perustanut yrityksen.

¤ Järvisten koti sijaitsee Simpeleen kirkon vieressä.

Kirjoittaja:
Päivi Vento