Lemi-­Lappeenranta-musiikkijuhlilla on helppo päästä oikeaan tunnelmaan

Paavali Jumppanen halusi tuoda aikaisemmin kamarimusiikille omistetun festivaalin ohjelmistoon Händelin Messias-oratorion.

MATTI SAARELA

Jos Lemi­Lappeenranta-musiikkijuhlia pitäisi kuvata yhdellä värillä, tuo väri olisi vihreä: se on laajalla rintamalla itsensä yhteiskunnan eturiviin marssineiden noin kolmekymppisten väri.

Näiden ihmisten maailmassa vihreys ei tarkoita kokemattomuutta, vaan huippuunsa hiottua ammattitaitoa. Lisäksi pitää olla sitä oikeaa asennetta.

Festivaalin uusi taiteellinen johtaja Paavali Jumppanen on heti ottanut tahtipuikon tiukasti omiin hyppysiinsä. Jumppanen on sukupolvensa edustaja myös siinä, että hänellä on jo 30-vuotiaana aivan huikeat meriitit. Jumppasen ura osoittaa, ettei hän ole vain huipputaitava, vaan myös kiinnostava, uuden ilmaisun etsijä.

Jumppanen toimii Lemi­Lappeenranta-musiikkijuhlien taiteellisena johtajana seuraavat kolme vuotta. Hänen mukaansa tämän kesän ohjelmisto syntyi ikään kuin fiilispohjalta.

­·Se syntyi aika epäorganisoidusti. Aloin kasata yhteen taiteilijoita ja lempikappaleita, joista tiesin heti, että haluan saada juuri ne tämän festivaalin ohjelmistoon, Jumppanen sanoo.

Jumppasen top ten -listalle kuuluvat esimerkiksi Johannes Brahmsin Jousisekstetto ja ja Maurice Ravelin Sonaatti viululle ja sellolle. Festivaali alkaa keskiviikkona konsertilla, jossa kuullaan mun muassa Ludwig van Beethovenin seitsemäs sinfonia ja päättyy sunnuntaina Lappeen kirkossa Händelin Messias-oratorion hartaisiin säveliin.

Jumppanen tunnetaan myös uuden musiikin esittäjänä, joka on tehnyt yhteistyötä nykymusiikin nimien Henri Dutilleuxin ja Pierre Boulezin kanssa. Jumppasen Lemi­Lappeenranta-musiikkijuhlille valitsema ohjelmisto on linjassa hänen muun tekemisensä kanssa: se on kiinnostava, todella kiinnostava.

­·Taiteilijat valitsin samalla periaatteella. Heidän valitsemisensa oli ehkä vielä helpompaa kuin ohjelmiston valinta, Jumppanen sanoo.

Oikea tunnelma

on tärkeä juttu

Oikeastaan Jumppasen puhe hieman fiilispohjalta syntyneestä ohjelmasta on vain osatotuus asiasta. Tai sitten hänen hyvät fiiliksensä ulottuvat aina kolmen vuoden päähän asti. Jumppanen tunnustaa, että myös ensi kesän ja seuraavan kesän ohjelmiston suunnittelu on aika pitkällä.

­·Ajatus on sellainen, että ohjelmiston muodostama kokonaisuus on joka kesä ilmeeltään hieman erilainen, hän sanoo.

Jumppanen asuu nykyisin Pariisissa, tai oikeammin hänen kotinsa on siellä. Mies on kiertänyt viime talven ja kevään aikana tavattoman ahkerasti maailmalla. Kesäkuussa hän levytti Boulezin pianosonaatteja Deutsche Grammophonelle. Jumppanen on kiertänyt pianistina kymmeniä festivaaleja. Esimerkiksi Kuhmossa hän on kuulunut vuosia ikään kuin kamarimusiikkijuhlien vakituiseen kalustoon. Mikä sitten tekee Lemi­Lappeenranta-musiikkijuhlista jotakin erityistä?

­·Tämä on ihanteellinen paikka pitää festivaalia. Se festivaalin kannalta tärkein, oikea tunnelma toimii. Se on miellyttävä. Meidän muusikoiden kannalta on tärkeää, että on vihreää luontoa, voidaan käydä uimassa, viettää aikaa yhdessä. Siinä mielessä tämä on todella ihanteellinen paikka pitää festivaalia, hän maalailee.

Musiikkijuhlilla on mukana 27 muusikkoa. Lisäksi mukana on espoolainen Dominante-kuoro, jossa on 25 laulajaa. Festivaalin budjetti on noin 100 000 euroa.

Sunnuntaina kuultava Händelin Messias-oratorio perustuu Wolfgang Amadeus Mozartin sovitukseen. Suurteoksen johtaa Tuomas Ollila ja solisteina laulavat Piia Komsi, sopraano, Tiina Penttinen, altto, Topi Lehtipuu, tenori ja Petri Lindroos, basso.

Juhline kamarimusiikkikonserteissa soittavat Jumppasen lisäksi pianisti Tuija Hakkila, viulistit Jaakko Kuusisto, Jan Söderblom ja Antti Tikkanen, alttoviulistit Ilari Angervo ja Anna Kreetta Turunen, sellisti Sennu Laine ja Taneli Turunen sekä klarinetisti Asko Heiskanen.

Uutta ilmettä festivaalille antaa muun muassa romanialaissyntyisen Vasile Cornel Pantirin salonkikonsertti Lappeenrannan raatihuoneella. Lemin kirkossa järjestetään lauantaina päiväkonsertti, joka alkaa kello 13. Avajaiskonsertissa keskiviikkona soittavat yhdessä Lappeenrannan kamariorkesteri ja festivaalin muusikoista koottu kamariorkesteri. Konsertin johtaa Hannu Lintu. Konsertissa kuulaan muun muassa Arnold Schönbergin harvoin esitetty Kamarisinfonia nro 1.

III

Avajaiskonsertti Lemin kirkko ke 28.7.klo 19, Yösoitto Lappeenrannan ortodoksinen kirkko to 29.7.klo 20 ja 21.30, Konsertti Taipalsaaren kirkko pe 30.7. klo 19, Vasile Pantir trion salonkikonsertti Lappeenrannan raatihuone pe 30.7. klo 19.30 ja 21.30, Kesäasukkaiden konsertti Lemin kirkko la 31.7. klo 13, konsertti, Imatran Konserttihovi la 31.7 klo 18.00, Messias-oratorio Lappeen kirkko su 1.8. klo 15. Musiikkijuhlilla on internetissä omat sivut ositteessa www.lemi.fi/musiikki.

PEKKA HÖLKKI

Kuvateksti

Kaikki kukat saavat kukkia. Musiikkijuhlilla kuullaan muun muassa Jaakko Kuusiston, Antti Tikkasen, Ilari Angervon, Asko Heiskasen, Sennu Laineen, Anna Kreetta Turusen, Tuija Hakkilan, Paavali Jumppasen ja Taneli Turusen soittoa.

Kirjoittaja:
Matti Saarela