Viiden vuoden uurastus jalostui Lääperien sukukirjaksi

Lääperien vanhin sukuhaara juontaa juurensa Ruokolahden Vertalansalmeen.

TENHO TIILIKAINEN

Kouluttaja Veli-Matti Lääperi on saanut valmiiksi Lääperien sukukirjan. Imatralla nykyisin asuva Lääperi tutki suvun vaiheita viiden vuoden ajan. Kirja esiteltiin pari viikkoa sitten järjestetyssä Lääperien sukuseuran ensimmäisessä sukukokouksessa Ruokolahdella.

Lääperien sukujuuret juontavat Ruokolahden Vertalansalmelle. Suvun kantaisänä pidetään ratsumestari Antti Pekanpoikaa, joka eli 1500­-1600-luvun vaihteessa..

Kipinän sukututkimukseen Veli-Matti Lääperi sai, kun hän huvikseen haki Internetistä mitä kaikkea löytyy hakusanalla Lääperi. Netti kertoi muun muassa Pohjalankilassa eläneestä Johan Mattson Läberistä.

­·Siitä se alkoi. Aloin kerätä itselleni tietoa ja nelisen vuotta sitten päätin ryhtyä sukukirjan kirjoittamiseen. Kaksi viimeistä vuotta olen tutkinut suvun vaiheita ja kirjoittanut kirjaa lähes täysipäiväisesti 10-­12 tuntia päivässä, Veli-Matti Lääperi sanoo.

Hän laskee itse olevansa kantaisän jälkeläinen 14. sukupolvessa.

­·Isäni on kotoisin täältä, äitini Kannakselta. Tällä hetkellä Lääperit asuvat pääosin Imatralla, Ruokolahdella, Rautjärvellä ja Sulkavalla. Aiemmin heitä oli paljon Jääskessä, Jaakkimassa ja Kurkijoella.

Sukunimi Lääperi esiintyy ensi kertaa voudinkirjoissa vuonna 1615 muodossa Laapheri. Suvun nimestä on monta versiota kuten Laaper, Läbärä, Laberg, Loberg, Löpare, Läberg ja Löfberg, Erik Antinpoika on aateloitu Trana-nimellä. Kantatilan nimi Vertalansalmella on Lehto, josta juontuvat Löf-alkuiset nimet.

Lääperien suku on Veli-Matti Lääperin mukaan ollut sotilas- ja talonpoikaissukua. Lääperit ovat olleet myös usein virkamiehiä, yrittäjiä ja kauppiaita.

­·Vanhojen maakirjojen mukaan Lääpereillä oli valtavia rälssitiloja. Suvun miehet toimivat sotilaina, ratsumiehinä, rakuunoina ja rumpaleina, heitä oli jopa Ruotsin kuninkaan henkikomppaniassa.

Sukututkimuksessaan Veli-Matti Lääperi on törmännyt myös traagisiin tapahtumiin. Jotkut menetetyn Karjalan alueella asuneet Lääperit kääntyivät 1600-luvulla ortodokseiksi. Viha luterilaisten ja ortodoksien välillä johti yhteenottoon, jossa kuoli kaikkiaan 17 henkilöä.

Veli-Matti Lääperi suunnittelee jo jatko- ja täydennysosaa sukukirjalleen. Hän aikoo perehtyä tarkemmin suvun sotilas- ja virkamiesjäsenten kohtaloihin.

TENHO TIILIKAINEN

Kuvateksti

Sukutietäjä. Veli-Matti Honkasen viiden vuoden uurastuksen tuloksena syntyi Lääperien sukukirja.

Kirjoittaja:
Tenho Tiilikainen