Lapiot ovat vaihtuneet lenkkareihin

Kirjavalan kanavapolun avajaiset saivat kymmeniä ihmisiä liikkeelle.

PÄIVI VENTO

Kirjavalan kanava kuuluu vahvoin sidoksin Saaren kunnan historiaan. Paljon on vettä virrannut siinä, kun järvien pintaa laskettiin, jotta viljelysmaata saatiin lisää. Ja monta lapion iskua on tarvittu, kun kanavaa kaivettiin. Nyt lapiot ovat vaihtuneet lenkkareihin, sillä kunnostettua kanavapolkua myöten voi vaikka reippailla, tai kulkea hissukseen ja lukea historiankirjoitusta opastauluista.

Kirjavalan-Kesusmaan kyläyhdistyksen puheenjohtaja Ossi Pekonen omistaa täsmälleen samanlaisen lapion, millä miehet kanavaa aikoinaan kaivoivat. Samanlainen lapiohan on kuvattuna Saaren vaakunassa. Pekonen kertoi, että hänen lahjaksi saama lapio ei ole aitoa saarelaista alkuperää, vaan se on kotoisin Etelä-Suomesta.

Kyläyhdistys kutsui kaikkia kanavapolun avajaisiin sunnuntaina. Päivän aikana oli useita opastettuja kierroksia sekä oheistoimintaa Röksän kyläkaupan pihalla. Monilla vähän iäkkäimmillä ihmisillä tuntui olevan omakohtaisia lapsuus- ja nuoruusmuistoja kanavasta. Esimerkiksi Aimo Pehkurilla.

­·Mummoni asui kanavan reunalla. Olin kerran pienenä poikana hänen luona taas kylässä. Lähdin potkukelkan kanssa ulos leikkimään. Varottelivat, että älä mene lähelle kanavaa. Vahingossa jouduinkin penkereelle ja se vei tietysti jäälle asti. Topi Honkanen kuuli avunhuutoni, hän muisteli. Mietti, että jos olisi vauhti vienyt sulaan virtaan, sinne olisi poikanen jäänyt.

Vaikka Pehkuri asuukin kanavapolun puuhanneen kyläyhdistyksen alueella, hän ei tullut osallistuneeksi kanavatalkoisiin. Ossi Pekonen kertoi, että polun avoinna pitäminen vaatii raivaustalkoita kahdesti vuodessa, joten halukkaat ehtivät vielä mukaan.

­·Ehdottomasti on kannattanut tehdä työtä tämän eteen, Aimo Pehkuri kiitteli.

­·Jos vielä sinne valot saisi, niin se olisi syksypimeillä mahtavan näköinen.

Irja ja Osmo Hämäläinen sekä Elma Piiparinen tuumivat, että polku taitaa jäädä kiertämättä, mutta maisemat ovat kovin tutut jo valmiiksi.

­·Lapsena on tallattu kanavan maisemissa kauppamatkojen yhteydessä, Piiparinen selvitti.

Osmo Hämäläisestä on hyvä, että Leader -rahoja käytetään, kun niitä ilmaiseksi kyliin hakemuksesta annetaan.

Kahvia ja vohvelia nauttiva seurue ihmetteli avajaisissa olevaa väkimäärää.

­·Väkeä on kuin herättäjäjuhlissa. Ainakin puolet porukasta on meille ihan tuntemattomia.

PÄIVI VENTO

Kuvatekstit

Talkoot jäi väliin. Aimo Pehkuria harmitti, kun hän muisti aina jälkeenpäin kanavan talkookerrat. Lupasi osallistua talkoisiin jatkossa.

Kiinnostuneita riitti. Avajaisissa polun sai kiertää omaa vauhtia tai osallistua opastettuihin kierroksiin.

Kanavapolku

Kirjavalassa

¤·Polku kunnostettiin osana Kirjavalan-Kesusmaan kyläyhdistyksen Leader -hankkeena toteuttamaa ympäristösuunnitelmaa, jonka hankevetäjänä toimi Jaana Lampinen.

¤·On noin 2 km pitkä. Opasteet lähtevät Kirjavalan keskustasta kanavasillan kupeelta.

¤·Rakenteina portaita ja kaiteita.

¤·Opastaulut kertovat kanavan kaivujen ja järvien laskun historiaa sekä antavat tietoa kasvillisuudesta.

¤·Penkereet ovat jyrkät ja sateella polulta poikkeaminen voi olla vaarallista.

Kirjoittaja:
Päivi Vento