ETTI KANTOLA
Lohikeitto ja nuotanveto ovat kuuluneet Joutsenon Hinkanrantaan vuosikymmeniä.
Kyläyhdistys on järjestänyt rantakalailtaa ainakin kaksikymmentä vuotta.
Sitä ennen järjestäjänä oli kalastusyhdistys, kertoo Annikki Tuuha,
Jänhiälän seudun kyläyhdistyksen varapuheenjohtaja.
Kun kalastajat lopettivat oman tilaisuutensa, kyläyhdistyksen piti tarttua
kauhaan, sillä keiton kysyntä ei laantunut.
Perinne pitää sitkeästi pintansa, ja väki löytää suuren soppakattilan ja
avaran selän ääreen vuodesta toiseen. Rantakalailta on yksi
Joutseno-päivien suosituimmista tapahtumista.
Välillä oikein ihmetellään, kuinka väki tulee tänne aina. Vaikka olisi
minkälainen ilma. Koskaan ei ole jäänyt soppa myymättä, Tuuha hymyilee.
Keittoa kiehui tänäkin vuonna emalikattilassa tulipesän päällä 65 litraa.
Tuuhalla ja Liisa Muukalla on selvä resepti ruuan suosioon.
Voita ja kermaa riittää, naiset nauravat.
Saalis jää
kesäpäivänä pieneksi
Pelkän sopan varaan tapahtuma ei rakennu. Yhteislaulut ovat houkutelleet
tulien ääreen parinkymmenen ihmisen joukon. Toinen samanlainen on koolla
saunan kuistilla ja löylyissä. Kolmas porukka seuraa nuotanvetoa.
Kesäinen Hinkanranta ei ole otollisin paikka suurelle nuotta-apajalle,
mutta kelpaa näytösluontoiseen kalastukseen. Kahdessa kohtaan rantaa mies
kelaa penkin päällä selälle veneellä levitettyä nuottaa maalle päin.
Kalastajat seuraavat narun väriä ja siihen kiinnitettyjä merkkejä
pysyäkseen samassa tahdissa. Homma näyttää leppoisalta, mutta vaatii
yllättävän paljon voimaa.
Tämä nyt on kuitenkin pieni kesänuotta. Talvinuotat ovat satoja metrejä,
toppuuttelee Pekka Siik.
Yleisö arvailee rannalla tulevan saaliin kokoa. Voittaja saa kalat matkaansa.
Annikki Tuuha osaa kertoa jo hyvissä ajoin, mitä tuleman pitää.
Nuotasta tulee kalaa kahdesta viiteen kiloa.
Kun Siik ja Kari Porthen saavat pyydyksen rannalle ja pääsevät punnitsemaan
särkiä, ahvenia ja yhtä harjusta, vaaka näyttää 3,5 kiloa. Luku osuu
täsmälleen puoliväliin Tuuhan arviota.
Hinkanrannan maisema
pysyy mielessä
Ihmisiä on tullut rantakalailtaan ympäri pitäjää ja myös sen ulkopuolelta.
Tullaan Turusta, kertoo Matti Sorvari, joka on majoittunut Seija-vaimonsa
kanssa juhlapaikan tuntumaan asuntovaunuun.
Pariskunta oli jo lähdössä paikkakunnalta pois, mutta Joutseno-päivien
tapahtuma sai heidät jäämään. Hinkanranta on tullut Sorvareille tutuksi
Imatralla vietettyinä vuosina.
Tähän paikkaan ihastuivat lapsenlapsetkin, kun kävimme täällä uimassa,
Seija Sorvari kertoo.
Pariskunta muistelee syöneensä paikalla myös lohikeittoa kerran ennenkin.
PEKKA HÖLKKI
Kuvateksti
Saalista tulossa. Veera Leppänen ja Sini Lippojoki ohjaavat kaloja nuotan
perälle vedessä polkemalla, jotta keittoaineet eivät uisi nostovaiheessa
karkuun Kari Porthenilta ja Pekka Siikiltä.