Pajusta saattaa kehittyä merkittävä viljelykasvi

Lappeenrantalaisella Anja Poromäellä Etelä-Karjalan ensimmäinen pajuviljelmä.

MARTTI HYTTI

Pajusta on kehittymässä joillekin tiloille merkittävä viljelykasvi. Pajun

käyttö on viime vuosina räjähdysmäisesti lisääntynyt käsityömateriaalina ja

koristekasvina. Käsityöpajun pulaa helpotetaan viljelyllä.

Suurtalouskeittiön emäntä Anja Poromäki perusti kolme vuotta sitten

maakunnan ensimmäisen pajuviljelmän Lappeenrannan Hanhijärvelle.

Hän istutti viittä eri pajulajia, jotka poikkeavat toisistaan värin,

pituuden ja paksuuden mukaan. Käyttömuoto ratkaisee, mitä lajia käytetään

missäkin.

Tähän mennessä hän on istuttanut puolelle hehtaarille noin 10 000

pistokasta. Satoa hän on korjannut jo kahtena syksynä. Hänen tavoitteenaan

on laajentaa pajuviljelmä hehtaarin suuruiseksi.

Jo nykyisessä laajuudessa viljelmä tuottaa parhaimmillaan jopa 100 000

pajunvitsaa. Yhdessä puskassa saattaa olla jopa 50 piiskaa.

­·Käsityöpajun kysyntä on niin valtavaa, ettei tuotanto pysty sitä

toistaiseksi tyydyttämään. Pajua on alettu käyttää myös koristekasvina

puutarhoissa ja muussakin ulkorakentamisessa.

­·Pajun hyödyntämisen ongelmana on ollut käsityötaidon puute. Nyt pajun

punontaa ja käsittelyä aletaan opettaa Ilomantsissa.

Päätyö on

tilan ulkopuolella

Hän innostui pajunviljelystä kuultuaan vuonna 2000 radio-ohjelman, jossa

kerrottiin käsityöpajun kasvatuksesta. Käynti pajuviljelmällä johti siihen,

että seuraavana vuonna ensimmäiset pistokkaat istutettiin Poromäkien peltoon.

­·Naapurin lehmät pitivät aikaisemmin peltomme kunnossa. Kun naapurissa

luovuttiin lypsykarjasta, pellot uhkasivat muuttua ryteiköksi. Mietimme

kovasti, pitäisikö pellot metsittää. Pajusta löytyikin parempi vaihtoehto.

Entisenä maalaistyttönä hän innostui pajunviljelyyn ja -käsittelyyn. Pelto-

ja käsityöt ovat mainiona vastapainona keittiötyölle.

­·Työskentelen päätoimisesti Palvelukeskussäätiön ruokahuollossa. Siellä

valmistetaan päivittäin 300-350 annosta, joista liki 300 toimitetaan

vanhuksille kotiin. Myös mieheni Eino Poromäki on tilan ulkopuolella töissä.

Hän on käynyt hakemassa oppia Muuruveden maatalousoppilaitoksessa ja

Kansalaisopistossa.

­·Katsoin, että minulla on oltava mahdollisimmat laajat tiedot pajun

viljelystä ja käytöstä, jotta osaisin markkinoida ja myydä tuotetta hyvin.

Yritystoiminnan hän aloitti Willipajun nimellä vuosi sitten.

­·Keskityn pajunvitsojen kasvatukseen ja pistokkaiden tekoon. Jonkin verran

harrastan myös punontatöitä.

Käyttömuodot ovat

lähes rajattomat

Poromäkien tila on alan uranuurtajia Etelä-Karjalassa.

­·Kiinnostusta pajunviljelyyn näyttää olevan muuallakin. Viljelmämme on

Etelä-Karjalan suurin, mutta uusia yrittäjiä on tulossa alalle. Suomen

suurin pajunviljelmä on tiettävästi neljän hehtaarin laajuinen.

Pajun käyttömuodot ovat hänen mukaansa lähes rajattomat.

­·Tällä hetkellä käytetään kuorellista pajua. On odotettavissa, että myös

kuoritun pajun kysyntä lisääntyy tulevaisuudessa. Pajun kuorikin arvokas

raaka-aine. Keski-Euroopassa pajun kuoresta otetaan aspiriinissa

käytettävää salisyylihappoa.

Poromäki uskoo, että pajun viljely on kannattavaa.

­·Meillä liikevaihto on vielä vaatimatonta, kun viljelmä ei ole parhaassa

satoiässä. On kuitenkin huomattavaa, että paju on vaativa kasvupaikan

suhteen. Se menestyy parhaiten aurinkoisella, multavalla ja

rikkaruohottomalla pellolla, eikä missään metsän keskellä.

Pajunvitsan hinta vaihtelee lajikkeesta ja laadusta riippuen seitsemästä

sentistä 0,80 euroon. Pistokkaat maksavat noin 30 senttiä kappale. Hintojen

odotetaan kuitenkin laskevan, kun pajun viljely lisääntyy.

MARTTI HYTTI

Kuvatekstit

Paju ulkorakentamiseen. Siperianpaju on jopa kolmen metrin korkuinen. Se

sopii parhaiten ulkorakentamiseen.

Punontatyö. Anja Poromäki on punonut kukkatelineen pajusta suihkulähteen

viereen.

Toiminimi Willipaju

¤·Perustamisvuosi: 2003.

¤·Toimiala: Käsityöpajujen kasvatus ja pistokkaiden teko.

¤·Omistaja: Suurtalouskeittiön emäntä Anja Poromäki.

¤·Tilan pinta-ala: 4 hehtaaria, josta peltoa 2 ha

¤·Pajunviljelyala: 0,5 hehtaaria.

Kirjoittaja:
Martti Hytti