Ville Ikosen tilalla sianliha jalostuu kyljyksiksi ja makkaraksi

Tilateurastamo pakkaa, hinnoittelee ja kuljettaa tuotteet suoraan kaupanhyllylle.

TIINA PASANEN

Ikosen tilateurastamon isännällä Ville Ikosella pitää kiirettä.

Lappeenrannan Rikkilässä ei luppopäiviä tunneta, sillä perheyritys paitsi

kasvattaa sikoja myös teurastaa, leikkaa ja paketoi lihaa. Tämä päivä on

tosin pyhitetty viljanpuinnille.

Sianliha tulee omasta takaa: sikalassa röhkii 45 emakkoa ja 350 kasvavaa

porsasta. Teurastettava lampaanliha tulee muutamalta paikalliselta tuottajalta.

– Makkarat valmistaa ja lihan palvaa Korian palviliha, mutta kaiken muun

teemme täällä, Ikonen selvittää.

Työtä riittää talon isännän ja emännän lisäksi perheen kolmelle lapselle.

Nykyisin yritys myös punnitsee ja hinnoittelee viivakoodilla kaikki

marketteihin menevät kyljys- ja muut lihapakkaukset.

– Toimitamme valmiit pakkaukset suoraan kaupantiskille, sillä harvassa

marketissa on enää omaa lihanleikkaamoa.

Marketit ovat

tärkeitä asiakkaita

Suuret marketit ovat tilateurastamolle elintärkeitä. Ikosen

sopimusasiakkaat kuuluvat S-ketjuun.

Markkina-alueena on lähiseutu, kaukaisimmat myyntipisteet sijaitsevat

Taavetissa ja Imatralla. Kuljetuksia varten Ikosella on oma kylmäauto.

– Markettien ja Lappeenrannan kauppahallin lisäksi meillä on jonkin verran

tilaus- ja suoramyyntiasiakkaita.

Suoramyynnin osuus on suurinta juhlapyhien aikaan. Ovi käy etenkin joulun

alla, kun kinkunhakijat pyörähtävät paikalla. Lammas kuuluu

pääsiäispöytään. Grillimakkaran kysyntä ponnahtaa juhannuksena.

Lähiruoka on tuotteiden paras myynti- ja markkinointivaltti. Ikosen mukaan

ostaja arvostaa sitä, ettei sikaa ole kuljetettu pitkiä matkoja.

– Kunnioitamme vanhan ajan ruokaperinteitä, siksi kasvatamme vain

viljasikoja. Maukkaaseen lihaan kuuluu ehdottomasti läskirantu, hän naurahtaa.

Markkinointi

ei tuota vaikeuksia

Ikonen osti tilan ulkopuoliselta 1987. EU:hun liittymisen jälkeen sikalan

pitäminen yksistään enää kannattanut. Muutoksen myötä tilan isäntäväen

toimenkuva laajeni roimasti.

Tuote-esittelyt ja markkinointi sujuvat maatilan pojalta yhtä luontevasti

kuin perinteiset maataloustyöt.

– Ennen kuin ostimme tämän paikan, ajoin taksia ja olin VR:llä erilaisissa

hommissa. Olen tottunut tekemään töitä ihmisten kanssa. Vaimo on puolestaan

työskennellyt pankkivirkailijana, joten häneltä sujuvat yrityksen

talousasiat. Tuskin tämä muuten sujuisikaan, kun on hallittava niin

monenlaisia asioita.

Lähimmät tilateurastamot löytyvät Savitaipaleelta ja Parikkalasta. Ikosen

mukaan sen enempää isot kuin pienet teurastamot eivät ole uhka.

– Teemme jatkuvasti yhteistyötä muiden tilateurastamojen kanssa.

PEKKA HÖLKKI

Kuvatekstit

Viimeinen silaus. Tilateurastamon isäntä Ville Ikonen punnitsee ja

hinnoittelee tuotteet valmiiksi marketteja varten.

Purkitettu. Tuotevalikoimaan kuuluu myös säilykeliha. Tilan makkarat ja

säilykkeet valmistaa Korian palviliha.

Tilateurastamo Ikonen

¤ Aloitti toimintansa 1995 Rikkilässä Lappeenrannassa.

¤ Oma sikala, teurastamo, lihanleikkaamo ja myymälä.

¤ Tilateurastamo on EU:n hyväksymä.

¤ Tuotteita: paloiteltu sian- ja lampaanliha kuten kyljykset ja paistit,

erilaiset grilli- ja leikkelemakkarat, palvattu liha sekä lihasäilykkeet.

Kirjoittaja:
Tiina Pasanen