TIINA PASANEN
Ikosen tilateurastamon isännällä Ville Ikosella pitää kiirettä.
Lappeenrannan Rikkilässä ei luppopäiviä tunneta, sillä perheyritys paitsi
kasvattaa sikoja myös teurastaa, leikkaa ja paketoi lihaa. Tämä päivä on
tosin pyhitetty viljanpuinnille.
Sianliha tulee omasta takaa: sikalassa röhkii 45 emakkoa ja 350 kasvavaa
porsasta. Teurastettava lampaanliha tulee muutamalta paikalliselta tuottajalta.
Makkarat valmistaa ja lihan palvaa Korian palviliha, mutta kaiken muun
teemme täällä, Ikonen selvittää.
Työtä riittää talon isännän ja emännän lisäksi perheen kolmelle lapselle.
Nykyisin yritys myös punnitsee ja hinnoittelee viivakoodilla kaikki
marketteihin menevät kyljys- ja muut lihapakkaukset.
Toimitamme valmiit pakkaukset suoraan kaupantiskille, sillä harvassa
marketissa on enää omaa lihanleikkaamoa.
Marketit ovat
tärkeitä asiakkaita
Suuret marketit ovat tilateurastamolle elintärkeitä. Ikosen
sopimusasiakkaat kuuluvat S-ketjuun.
Markkina-alueena on lähiseutu, kaukaisimmat myyntipisteet sijaitsevat
Taavetissa ja Imatralla. Kuljetuksia varten Ikosella on oma kylmäauto.
Markettien ja Lappeenrannan kauppahallin lisäksi meillä on jonkin verran
tilaus- ja suoramyyntiasiakkaita.
Suoramyynnin osuus on suurinta juhlapyhien aikaan. Ovi käy etenkin joulun
alla, kun kinkunhakijat pyörähtävät paikalla. Lammas kuuluu
pääsiäispöytään. Grillimakkaran kysyntä ponnahtaa juhannuksena.
Lähiruoka on tuotteiden paras myynti- ja markkinointivaltti. Ikosen mukaan
ostaja arvostaa sitä, ettei sikaa ole kuljetettu pitkiä matkoja.
Kunnioitamme vanhan ajan ruokaperinteitä, siksi kasvatamme vain
viljasikoja. Maukkaaseen lihaan kuuluu ehdottomasti läskirantu, hän naurahtaa.
Markkinointi
ei tuota vaikeuksia
Ikonen osti tilan ulkopuoliselta 1987. EU:hun liittymisen jälkeen sikalan
pitäminen yksistään enää kannattanut. Muutoksen myötä tilan isäntäväen
toimenkuva laajeni roimasti.
Tuote-esittelyt ja markkinointi sujuvat maatilan pojalta yhtä luontevasti
kuin perinteiset maataloustyöt.
Ennen kuin ostimme tämän paikan, ajoin taksia ja olin VR:llä erilaisissa
hommissa. Olen tottunut tekemään töitä ihmisten kanssa. Vaimo on puolestaan
työskennellyt pankkivirkailijana, joten häneltä sujuvat yrityksen
talousasiat. Tuskin tämä muuten sujuisikaan, kun on hallittava niin
monenlaisia asioita.
Lähimmät tilateurastamot löytyvät Savitaipaleelta ja Parikkalasta. Ikosen
mukaan sen enempää isot kuin pienet teurastamot eivät ole uhka.
Teemme jatkuvasti yhteistyötä muiden tilateurastamojen kanssa.
PEKKA HÖLKKI
Kuvatekstit
Viimeinen silaus. Tilateurastamon isäntä Ville Ikonen punnitsee ja
hinnoittelee tuotteet valmiiksi marketteja varten.
Purkitettu. Tuotevalikoimaan kuuluu myös säilykeliha. Tilan makkarat ja
säilykkeet valmistaa Korian palviliha.
Tilateurastamo Ikonen
¤ Aloitti toimintansa 1995 Rikkilässä Lappeenrannassa.
¤ Oma sikala, teurastamo, lihanleikkaamo ja myymälä.
¤ Tilateurastamo on EU:n hyväksymä.
¤ Tuotteita: paloiteltu sian- ja lampaanliha kuten kyljykset ja paistit,
erilaiset grilli- ja leikkelemakkarat, palvattu liha sekä lihasäilykkeet.