Häämatkalta Luumäelle

Paavo Tyrväinen aloitti virassaan keskiviikkona.

MATTI RIIHELÄ

Kaikki vaikutti olevan entisellään Luumäen kunnantalolla keskiviikkona ennen puoltapäivää. Joukko virkamiehiä popsi eväitään alakerran kahviossa, ja siivooja hääri koneensa kanssa yläkerran aulassa. Kunnanjohtajan oven takana, työpöydän ääressä istui kuitenkin ihan eri näköinen mies kuin ennen.

Kun kunnanjohtajan puhelin pöydällä soi, ruskettunut mies nosti luurin ja vastasi puheluun:

­·Tyrväinen.

Paavo Tyrväinen oli aloittanut kunnanjohtajan työnsä Luumäellä vain muutama tunti aiemmin. Aamupäivä oli kulunut erilaisissa tapaamisissa, ja varttitunti toimittajan saapumisen jälkeen ovikello soi taas:

­·Täällähän on uusi mies, totesi sisään harpannut kunnanhallituksen puheenjohtaja Erkki Huopainen.

Huoneen väistyvää isäntää, eläkkeelle jäävää Raimo Liikkasta ei paikalla näkynyt. Hän oli lähtenyt hoitamaan vihon viimeisiä virkatehtäviään Puukylään.

Toisentyyppinen

johtaja

Paavo Tyrväinen kurkisteli virkajakkaransa alle, ja huomasi, että sinne on aseteltu ihan uusi muovi lattian suojaksi. Liikkasen piirrot eivät enää näy. Uusi muovi, uudet kuviot?

­·Ramilla on kunnioitettava virkaura ja kokemus, eduskuntatyötä ja kaikkea. Hänen kättensä jälki näkyy Luumäellä varmaan pitkään. Tietysti minäkin haluan, että puumerkkini näkyy aikanaan täällä.

­·En usko, että Ramin haamu tuossa takana tulee väijymään, Tyrväinen tuumi, ja paljasti rivien välissä, että entinen ja uusi johtaja ovat tulleet hyvin sinuiksi toistensa kanssa.

­·Olen varmasti vähän toisentyyppinen johtaja, hän lisäsi.

Liikkanen ja Tyrväinen ehtivät tehdä yhdessä töitä vain vain runsaan työpäivän verran. Torstai taitaa kulua suurimmaksi osaksi Liikkasen lähtökahvien merkeissä.

­·Rami jää paikkakunnalle asumaan. Voimme keskustella asioista myöhemminkin.

Huopaisen kanssa uusi johtaja aloitti jutustelun heti kolmannen pyörän poistuttua, muut keskeiset luottamushenkilöt hän haluaa tavata niin pian kuin mahdollista.

­·Onhan täällä kokeneita luottamushenkilöitä ja vaaleissa tulee uusia.

­·Yksi kokenut henkilö jää pois kunnanhallituksen puheenjohtajan paikalta, ja sen tilan täyttäminen vie tietysti aikansa, Tyrväinen pohti Huopaisen päätöstä vetäytyä politiikasta.

Tasapuolisuus

lähtökohtana

Uusi johtaja on jo ehtinyt suostua mukaan joihinkin vaalitilaisuuksiin. Hän korostaa kuitenkin, että lähtee niihin ilman poliittisia latauksia.

­·Pyrin toimimaan tasapuolisesti eri poliittisia ryhmiä kohtaan.

­·Toivoisin, että muutkin kuin valtaryhmä kutsuisivat omiin kokouksiinsa.

Tyrväinen tietää, etteivät työpäivät ensimmäisinä viikkoina rajoitu ihan kahdeksasta neljään. Hän on varautunut tekemään pitkääkin päivää, vaikka tuoreena ukkomiehenä hänellä olisi tietysti muunlaisiakin velvoitteita kuin työ. Tyrväinen avioitui vajaa kaksi viikkoa sitten Savitaipaleella. Häämatka tehtiin Madeiralle, siitä lokakuinen rusketus.

­·Olen ehkä ollut hieman liiankin työsidonnainen, hän arvioi kunnanjohtajan joskus pitkiksi venyviä työpäiviä.

­·Joskus meni niin, ettei kolmeen viikkoon ollut yhtään vapaata, ei päivää eikä iltaa. Siinä vaiheessa alkoi kyllä väsyttää. Ei sellaisesta työntekijästä ole kenellekään enää mitään etua.

Paimio oli

eri maailmansa

Tyrväinen tuli Luumäelle Paimion kaupunginjohtajan paikalta.

­·Olihan se Paimio ihan eri maailmansa. Perustettiin siellä se hiihtoputkiyhtiökin.

­·Hyvä, että Luumäelläkin on hakkeita vireillä, esimerkiksi Puukylä ja muutamat muutkin projektit. Niitä pitää olla. Koen epäonnistuneeni, jos hankkeita ei jatkossakin ole vireillä.

Ensitöikseen Tyrväinen joutuu Luumäellä ensi vuoden talousarvion kimppuun.

­·Pohjia on pitkälle olemassa. Käydään niitä läpi parina iltana. Muutama asia siellä on, joista olen erityisen kiinnostunut. Markkinointi on yksi sellainen.

­·Monet asiat täällä ovat valtavan hyvin, mutta myös ongelmia on. Pulaa on uusista asukkaista ja työpaikoista. Mitään mullistuksia ei ole odotettavissa. Vaikea on mennä tekemään mitään äkkinäisiä muutoksia.

MATTI RIIHELÄ

Kuvateksti

Ensimmäinen päivä. Paavo Tyrväinen aloitti Luumäen kunnanjohtajana keskiviikkona.

Kirjoittaja:
Matti Riihelä