Imatra lyö uusia pokia nuorten rikossovittelulle

Toimivan systeemin uudelleenjärjestely huolestuttaa muun muassa poliisia.

PETTERI VÄRTÖ

Imatran kaupunki on järjestelemässä uudelleen nuorten tekemien rikosten sovittelukäytäntöä. Kaupungin sosiaali- ja terveyslautakunta esittää, että sovittelupalvelun ostaminen Sovinnon Vuoksi ry:ltä lopetetaan ensi vuoden alusta.

Toteutuessaan esitys merkitsee sekä toimivasta järjestelmästä luopumista että palveluntuottajan toiminnan jatkumisen kyseenalaistumista. Rikossovittelua tiiviisti hyödyntävä poliisi on epävarma kaupungin kyvystä ottaa toiminta haltuun ammattitaitoiseksi kehittyneen kolmannen sektorin toimijan jälkeen.

­·Suunnitelma huolestuttaa, sillä sovittelu on vakiintunut osaksi rikosprosessia. Sekä poliisi että syyttäjä hyödyntävät sitä aika paljon, koska systeemi toimii erinomaisesti. Sovittelusta saadut kokemukset ovat hyviä, rikoskomisario Veikko Nyyssönen kertoo.

Sovittelun ohella muutos vaarantaa hänen mukaansa myös käytössä olleet yangsteri- ja jori-toiminnan.

Yangsteri-toiminnassa alle 15-vuotiaita näpistelijöitä puhutellaan ja koetetaan katkaista vilpillinen toiminta alkuunsa. Laajaa viranomaisyhteistyötä hyödyntävällä jori-toiminnalla pyritään nopeuttamaan nuorten rikoksentekijöiden juttujen käsittelyä. Joriin liittyy myös puhuttelu jutuissa, jotka eivät mene tuomioistuimeen saakka.

Kokemukset ovat poikkeuksetta myönteisiä.

­·Yangsteri-toiminnan myötä uusijoita on ilmaantunut aika vähän. Syyttäjän tekemän selvityksen mukaan nuoren oikeusprosessi kesti 5-7 vuorokautta toiminnan ensimmäisen puolen vuoden aikana. Käsittely on jori-toiminnan avulla jonkin verran nopeutunut, Nyyssönen sanoo.

Taloudellinen tilanne

sanelee tehtyä esitystä

Imatran kaupungin Sovinnon Vuoksi ry:ltä ostamat rikossovittelutehtävät siirtyvät suunnitelmien mukaan kaupungin omaksi toiminnaksi lapsiperheiden sosiaalityön yksikköön. Muutos aiotaan toteuttaa uusilla työjärjestelyillä ja nykyisillä henkilöstöresursseilla.

­·Kokonaisuudesta tulee yhden ihmisen päätoiminen tehtävä, Imatran kaupungin va. sosiaalipalvelujohtaja Tiina Kirmanen sanoo.

Hänen mukaansa lakisääteiset tehtävät pystytään hoitamaan tyydyttävällä ja aidosti taloudellisia resursseja säästävällä tavalla.

Uudelleenjärjestelyiden taustalla ovat rahalliset säästöt. Kirmanen kertoo, että sosiaalipalveluille tuleville vuosille annettu kehys edellyttää toimintojen karsimista ja toimeentulemista aiempaa vähäisemmällä rahamäärällä.

Kirmanen myöntää, että Sovinnon Vuoksi ry on tehnyt hyvää työtä nuorten kriminaalihuollossa. Sen toimintamuodolle on hänen mukaansa kuitenkin luonnollista tietty elämänkaari.

­·On luonnollista, että toimintaa kehitetään aluksi projekteilla ja hankkeilla, minkä jälkeen se mahdollisuuksien mukaan siirtyy kunnan normaalitoiminnaksi.

Asukastoiminta

myös käymistilassa

Imatran kaupungilla on Sovinnon Vuoksi ry:n kanssa kolme erillistä ostopalvelusopimusta vuoden loppuun. Sovittelun lisäksi kaupunki on ostanut yhdistykseltä asukastyöpalveluita Kaukopäässä ja Rajapatsaalla. Kuluvana vuonna sovittelusta on maksettu 48 000 ja asukastyöstä 71 000 euroa.

Asukastyön – koululaisten iltapäiväkerhot, muu kerhotoiminta, lapsiparkki ja erilaiset retket – tuen lakkautusesitys on herättänyt huolta ainakin Rajapatsaalla. Kaupunginosan kaupoissa ja kirjastossa kerätään nimiä asukastila Sinkkarin puolesta.

Va. sosiaalipalvelujohtaja pitää reaktiota myönteisenä asiana. Esitykseen nimienkeruulla ei kuitenkaan ole vaikutusta.

­·Olisi pitänyt huolestua, jos esitys ei olisi aiheuttanut minkäänlaista reaktiota. Sellaisia nimimääriä tuskin kuitenkaan tulee, että nykymuotoinen ostopalvelusopimus jatkuisi, Tiina Kirmanen sanoo.

Sovinnon Vuoksi ry:n ma. toiminnanjohtaja Sanna Sairanen pitäytyi kommentoimasta sosiaali- ja terveyslautakunnan esitystä, koska lopullista päätöstä asiasta ei toistaiseksi ole tehty.

PEKKA KAUPPILA

Kuvateksti

Nykykäytäntöä näpeille. Sosiaali- ja terveyslautakunnan esitys nuorten rikossovittelun uudesta järjestelystä Imatralla saattaa toteutuessaan jättää kaupungissa kehittyneen ammattitaidon ikävään välikäteen.

Kirjoittaja:
Petteri Värtö