Järvi-Suomen Portti vähentää sata työntekijää

Sian- ja naudanlihan jalostus keskitetään Lappeenrantaan ja Mikkeliin. Tuotevalikoima supistetaan puoleen.

MARTTI HYTTI

Järvi-Suomen Portti vähentää yli sata työntekijää. Osuuskunta pyrkii tiukalla saneerausohjelmalla pysäyttämään tappiokierteen. Omavaraisuuttaan ja tasettaan yritys aikoo vahvistaa ylimääräisellä jäsenlainalla ja vapaaehtoisella pääomalainalla.

Yrityksen tuotevalikoimaa karsitaan voimakkaasti. Tällä hetkellä Portti valmistaa 314 erilaista tuotetta. Tammikuussa tuotevalikoima on tarkoitus pudottaa 229:aan ja ensi vuoden loppuun mennessä noin 150:aan.

Sian- ja naudanlihan jalostus keskitetään Lappeenrantaan ja Mikkeliin. Kouvolassa tapahtuva nautaleikkuu ja nautajauhelihatuotanto siirretään Lappeenrantaan sekä maustettujen ja marinoitujen paistien valmistus Mikkelin Tikkalan uudelle ruokatehtaalle.

Muutosohjelma vie Kouvolasta 138 työpaikkaa. Kouvolaan jää enää kestomakkaroiden ja leipomotuotteiden valmistus. Lappeenrannan teurastamon työntekijämäärä kasvaa puolestaan yli 50:llä.

Mikkelin Rokkalan vanhan tehtaan lopettaminen vie Mikkelistä 30 työpaikkaa. Lappeenrantaan ja Juvalle siirtyy Rokkalan tehtaalta tuorerehun valmistus eli teurasjätteiden jalostus minkinrehuksi.

Mikkelin Rokkalassa toimiva lihaeinestuotanto lopetetaan. Lihaeineslinja on tekniikaltaan vanhentunut, eikä ole enää kilpailukykyinen. Osuuskunta luopuu samalla Rokkalan kiinteistön vuokrauksesta ja hakee konttoritoimintoja varten tiloja Mikkelin alueelta.

Mikkelissä sijaitsevan pakastevaraston ulkoistamisesta ovat menossa neuvottelut. Niiden tarkoituksena on, että ulkopuolinen toimija rakentaa uuden pakastevaraston Tikkalan ruokatehtaan läheisyyteen.

Lappeenrantaan ja Juvalle tehtävät investoinnit ovat arvoltaan runsaan miljoonan euron suuruiset.

Toimintojen uudelleen järjestely ja henkilöstövähennykset tuovat vuositasolla noin neljän miljoonan euron säästöt. Aiemmin tänä vuonna tehdyt päätökset hankinnan ja toimihenkilöiden vähentämisistä ovat arvoltaan runsaan miljoonan euron suuruiset.

Kuluneella viikolla käynnistyivät koko osuuskuntaa koskevat yhteistoimintaneuvottelut, joiden tarkoituksena on saada myös kustannussäästöjä. Tavoitteena on lomauttaa 50 työntekijää enintään 90 vuorokaudeksi.

Omistajilta lainaa

kolme miljoonaa

Toimitusjohtaja Kari Tillanen korostaa, että Järvi-Suomen Portin kehittämisohjelma tähtää tuloksentekokyvyn ja taseen parantamiseen.

­·Kuluvan vuoden tulos jäänee tappiolliseksi, vaikka tuloskehitys on ollut edellisvuotta parempi. Ensi vuodelta odotamme tehostamistoimenpiteiden ansiosta voitollista tulosta.

Osuuskunnan tulos oli viime vuonna kuusi miljoonaa euroa tappiollinen. Kuluvan vuoden yhdeksän ensimmäisen kuukauden tappio on 2,5 miljoonaa euroa.

Ylimääräisellä jäsenlainalla ja vapaaehtoisella pääomalainalla osuuskunta kohentaa omavaraisuuttaan. Lainoja toivotaan kertyvän noin kolme miljoonaa euroa.

­·Omavaraisuus on tappiollisen toiminnan takia pudonnut 13,5 prosenttiin. Tavoitteena on nostaa omavaraisuus 18 prosenttiin vuoden vaihteeseen mennessä.

Tillanen uskoo, että muutosohjelman ansiosta Järvi-Suomen Portti nouse kannattavaksi ja säilyttää itsenäisyytensä.

­·Osuuskunnan yhtiöittäminen ja fuusioiminen on hylätty. Tulevaisuudessa Järvi-Suomen Portti on palveluyritys, jonka toiminta perustuu tehokkaaseen tuotantoon ja logistiikkaan sekä aktiivisen tuotekehitykseen.

MARTTI HYTTI

Kuvateksti

Tuloksentekokyky kuntoon. Raskaat investointikulut Mikkelin ruokatehtaaseen (kuvassa) ja liian laaja tuotevalikoima ovat heikentäneet Järvi-Suomen Portin kannattavuutta.

Kirjoittaja:
Martti Hytti