Malja opiskelijoille!

LTY:n ylioppilaskunta juhlisti 35-vuotistaivaltaan samppanjalla ja akateemisilla tanssiaisilla.

TIINA PASANEN

Opiskelijaelämä näyttää tänä päivänä perin toisenlaiselta kuin vuonna 1969, jolloin Lappeenrannan teknillisen yliopiston ylioppilaskunta LTKY perustettiin.

­·Yksi suurimmista muutoksista on ollut opiskelijamäärän huima kasvu 1990-luvulla. Meillä on nykyisin yli neljätuhatta jäsentä, sanoo LTKY:n pääsihteeri Olli Naukkarinen.

Myös oppilaitos on vaihtanut nimensä korkeakoulusta yliopistoksi. Suurimmat muutokset ovat silti tapahtuneet yksittäisten opiskelijoiden arjessa. Paineita tulee niin opinnoista, taloudesta kuin työelämästä. Vaatimusten ja epävarmuuden välissä taiteilu ottaa koville. Toisinaan liian koville.

Psykologin ovelle

kertyi pitkä jono

Kun Ylioppilaiden terveydenhuoltosäätiö aloitti muutama viikko sitten psykologinvastaanoton Lappeenrannassa, tuli ovelle oitis tunkua. Varausajat täyttyivät hetkessä jouluun asti.

­·Tiesimme toki, että tarvetta on, mutta tällaistä ryntäystä ei kukaan osannut arvata, LTKY:n hallituksen nokkamies Hans Thim sanoo.

Naukkarinen löytää opiskelijoiden henkiseen pahoinvointiin useita syitä. Paine opintoaikojen lyhentämiseksi avaa kierteen, josta ulospääsy on tukalaa.

­·Pitäisi valmistua nopeasti, mutta samalla täytyy hankkia myös työkokemusta, sillä ilman sitä on hankala päästä työnsyrjään kiinni valmistumisen jälkeen. Työssäkäynti pidentää väkisin opiskeluaikaa.

Moitteita tulee myös kehnolle opinto-ohjaukselle. Moni miettii yliopistoon tullessaan vielä pitkään, onko lainkaan oikeassa paikassa tai omalla alallaan. Epävarmuus on tuskallista.

­·Opinto-ohjaus on lukiossa aivan liian usein epäpätevien ihmisten harteilla, Naukkarinen suomii.

Paitsi opiskelijoiden määrä myös heidän kirjonsa on laajentunut. Aikuisopiskelijoiden ja ulkomaalaisten osuus kasvaa kaiken aikaa.

­·Emme halua olla vain pienen kuppikunnan asialla, siksi meidän on tavoitettava erilaiset opiskelijaryhmät. Siinä ylioppilaskunnalle riittää haastetta, Thim myöntää.

LTKY:lla on kaksi päätoimista työntekijää: pääsihteerin lisäksi täyttä työpäivää tekee toimistosihteeri. Sen lisäksi palkkalistoilla on kuusi osa-aikaista sihteeriä, kuten koulutuspoliittinen- ja sosiaalipoliittinen sihteeri.

­·Talous on ihan eri kantimissa viiden vuoden kuluttua, kun ylioppilaskunta täyttää 40 vuotta. Ylioppilastalo on silloin maksettu, Thim muistuttaa.

Arkiset huolet eivät kuitenkaan kaihertaneet mieltä lauantaina, kun LTKY juhli 35-vuotistaivaltaan Lappeenrannan raatihuoneella ja myöhemmin illalla Rakuunamäellä. Ilta huipentui akateemisiin tanssiaisiin Upseerikerholla.

Kunniamaininta

kahdelle tutkijalle

Juhlahumun keskellä opiskelijat jakoivat kunniaa ja kiitosta myös opettajilleen. LTKY valitsi vuoden luennoitsijaksi tutkija Juha-Matti Saksan kauppatieteiden osastolta. Vuoden oppimateriaalista kunniamaininnan sai professori Jan Voracek tietotekniikan osastolta.

SEPPO RAUTIOVAARA

Kuvateksti

Juhlavaa. Runsaan neljäntuhannen opiskelijan nokkamiehet, LTKY:n hallituksen puheenjohtaja Hans Thim, edustajiston puheenjohtaja Sampo Kokkonen ja pääsihteeri Olli Naukkarinen, nostivat lauantaina maljan 35-vuotiaalle ylioppilaskunnalle.

Kirjoittaja:
Tiina Pasanen