Lappeenrannan kaupunki kiistää minkäänlaisen välistävedon

Vt. kaupunginjohtaja Seppo Miettisen mukaan Lappeenranta ei kilpaile aluekeskuksen kanssa.

URPO LAANINEN

Imatran seudulla on kummasteltu, miksi Lappeenrannan kaupunki asetti valtion toimintojen alueellistamista valmistelevan oman toimikunnan, vaikka asiat on sovittu hoidettavaksi aluekeskusohjelman puitteissa.

­·Tuntui aika oudolta lukea kaupunginhallituksen listalta ja sitten lehdestä, että Lappeenranta asetti aluekeskusyhteistyön rinnalle oman toimikunnan valvomaan kaupungin etuja, Ruokolahden kunnanjohtaja Vesa Jäppinen totesi.

Hän johti viime viikolla puhetta aluekeskusohjelman työvaliokunnassa, jossa muut kunnat esittivät asiasta paheksuntansa.

Myös Imatralla Lappeenrannan päätöstä on kaupunginhallituksen puheenjohtajan Pentti Komin (sd.) mukaan pikkuisen ihmetelty.

­·Oli tietysti vähän yllättävää tämä ”sooloilu”. Katsomme ensi maanantaina, onko tässä isompia villoja. Tämä taitaa olla näitä Saimaankaupungin jälkiä, Komi totesi.

Lappeenrannan vt. kaupunginjohtaja Seppo Miettinen ja kaupungin alueellistamistoimikunnan puheenjohtajaksi nimetty Raimo Paalanen (sd.) kiistivät Lappeenrannan kaupungin välistävedon ja katsoivat arvostelun perustuvan väärinkäsitykseen.

Paalasen mukaan asiassa sattui pieni työtapaturma, kun asiasta ei kerrottu muille etukäteen. Hän toimii myös aluekeskus Saimaankaupungin neuvottelukunnan puheenjohtajana.

­·Läksin puheenjohtajaksi siksi, että tässä työssä ei tulisi mitään ristiriitoja aluekeskusohjelman kanssa, Paalanen sanoi.

Myös kunnanjohtaja Vesa Jäppinen myöntyi kirjaamaan asian työtapaturmien sarjaan. Pentti Komi näki vielä hieman selittelyn makua lappeenrantalaisten vastauksissa.

­·Sanotaan, että eihän tässä nyt oikeastaan tarkoiteta mitään, mutta kuitenkin.

Toimikunta vain

sisäiseen käyttöön

Valtion toimintojen alueellistamista käsittelevän toimikunnan nimeämisasian esitellyt vt. kaupunginjohtaja Seppo Miettinen totesi, että toimikunta asetettiin vain loppuvuodeksi, kolmeksi kuukaudeksi.

Hän totesi, että se on kaupungin sisäinen toimikunta, joka miettii Lappeenrannan osalta alueellistamista koskevia ideoita ja esityksiä.

­·Huoli on kyllä turha, että Lappeenranta lähtisi kilpailemaan valtion toimintojen sijoituksesta. Ei tässä synnytetä keskinäistä kilpailuasetelmaa.

Alueellistamistoimikunta piti jo yhden kokouksen, ja se totesi Miettisen mukaan vielä erikseen, että toimikunta informoi aktiivisesti aluekeskusohjelman työryhmiä ja sihteeristöä sekä toimittaa mahdolliset hanke-esitykset välittömästi aluekeskusohjelman käsittelyyn. Tämä on homman perimmäinen ydin.

Lappeenrannan kaupunki ei lähde Miettisen mukaan toimittamaan ministeriöille omia esityksiään, vaan kaikki lähtevät aluekeskusohjelman kautta.

­·Haluan voimakkaasti korostaa, että kysymys ei ole kilpailusta.

Lappeenrannassa

otettava opiksi

Ruokolahden kunnanjohtaja Vesa Jäppinen sanoi, että hän ei kiistä Lappeenrannan veturivastuuta maakunnassa, mutta veturin pitää myös omalla mallillaan tulla pienempiä vastaan.

­·Jos meinataan tehdä yhdessä jotain, jostain pitää olla valmis myös luopumaan.

Jäppinen ei halunnut enää osoitella asiasta ketään ja toivoi asialle järkevää selitystä.

­·Olkoon tämä oppina, että aina kannattaisi pikkuisen miettiä ennen kuin heitellään esityksiä noin vain.

SEPPO RAUTIOVAARA

Kuvateksti

Väärinkäsitys. Vt. kaupunginjohtaja Seppo Miettinen vakuutti, että Lappeenranta ei aja vain omia etujaan valtion toimintojen alueellistamisessa.

Kirjoittaja:
Urpo Laaninen