Lappeenrannan valtuustoon palasi vanhoja ja nousi uusia kasvoja

Vaalitulos on mielenkiintoinen tulevia yhteistyökuvioita ajatellen. Myö-liike jäänee tällä kertaa tarkkailijaksi.

HEIKKI SOPANEN

Lappeenrannan kunnallisvaalien voittajia olivat kokoomus, demarit ja vihreät. Kokoomus sai kaksi lisäpaikkaa ja sillä on uudessa valtuustossa 11 paikkaa. Demarien ryhmä kasvoi yhden lisäpaikan myötä 18 valtuutettuun ja vihreillä on yhden lisäpaikan turvin nyt kaksi valtuutettua.

Vaalien häviäjiä ovat sitoutumaton Myö-liike, joka menetti yhdeksästä paikastaan kaksi ja kristillisdemokraatit, jotka menettivät kolmannen valtuutettunsa.

Keskusta säilytti kymmenen paikkaansa ja vasemmistoliitto ainoan paikkansa.

Istuvista valtuutetuista putosi yhdeksän ja kaikkiaan valtuustoon valittiin seitsemäntoista uutta valtuutettua. Suurimmalla äänimäärällä putosi kristillisdemokraattien Juha Rantalainen. Vaalimatematiikka on sellainen, että 227 ääntä ei riittänyt pienen puolueen ehdokkaalle läpimenoon.

Muita putoajia ovat keskustan Pentti Pulli ja Tuula Hovi, kokoomuksen Lauri Heimovaara, demarien Ulla-Riitta Hyöppinen-Sipari, Simon Bojang ja Matti Pursiainen, sekä Myö-liikkeen Pekka Porali ja Matti Tikka.

Tulevaan valtuustoon valituista seitsemästätoista uudesta kasvosta osa on vanhoja tuttuja, osa taas uusia tuttavuuksia. Valtuustoon nousivat aiemminkin siellä olleet kokoomuksen kansanedustaja Reijo Paajanen ja Heikki Järvenpää, demarien Marja-Liisa Vesterinen ja Juha Myllynen sekä Soile Salla. Keskustan Risto Hovin paluu valtuustoon jäi yli 30 äänen päähän.

Täysin uusia valtuutettuja ovat keskustan Katri Pulli ja Irmeli Henttonen, kokoomuksen Markus Iitiä, Kullervo Lehtonen ja Olli Naukkarinen, demarien Jari Nilosaari ja Jani Helenius, vihreiden Markku Timonen ja Myö-liikkeen Juha Härkönen, Minna Kivimäki ja Ville Hyyryläinen sekä vasemmistoliiton Ritva Renko.

Uusista valtuutetuista puolen tusinaa on nuoria poliitikkoja. Aiemmin täysin miehinen Myö-liike naisistui yhdellä valtuutetulla, ja kokonaisuutenaan uudessa valtuustossa on viisitoista naista. Nykyisessä valtuustossa heitä on kolmetoista.

Yhteistyökuviot

ovat kiintoisia

Neljä vuotta sitten Myö-liike pisti äänivyöryllään Lappeenrannan poliittisen status quon raiteiltaan. Nyt sellaista ei tapahdu, vaan myöläiset katselevat valtuuston ja hallituksen puheenjohtajien valintaa sivusta. Myös lautakuntien puheenjohtajuudet jäänevät saamatta.

Sekä demarit että kokoomus kypsyivät Myö-liikkeen politikointiin siinä määrin, että yhteistyö sen kanssa lienee tällaisen vaalituloksen jälkeen mahdotonta.

Vaikka SDP:n puheenjohtaja Paavo Lipponen teki valtakunnallisissa vaalikeskusteluissa selvää pesäeroa kokoomukseen, ei ole suuri ihme, jos puolueet löytävät Lappeenrannassa toisensa. Niillä olisi kaksistaan selvä enemmistö valtuustossa.

Toisaalta Lappeenrannan uuden valtuuston haasteet ovat niin suuret, että kaikki turha pelaaminen voi haitata yhteen hiileen puhaltamista.

PEKKA HÖLKKI

Kuvateksti

Voitto tuli. Kokoomuksen kansanedustaja Reijo Paajanen palasi valtuustoon, Markus Iitiä nousi sinne uutena. Erkki Hietamäki iloitsi puolueen ja puoluetoverien menestyksestä.

Kirjoittaja:
Heikki Sopanen