LUM maksaa tuhdin korvauksen Kalevan kisoista

SUL vaatii järjestelykorvauksena vähintään 130 000 euroa. Järjestäjän on lisäksi annettava vakuus summalle.

VESA SALMINEN

Lappeenrannan Urheilu-Miehet joutuu maksamaan ison korvauksen vuoden 2007 Kalevan Kisojen järjestämisestä. Suomen Urheiluliiton toimitusjohtajan Kari Saarisen mukaan liiton valtuuston päättämä minimikorvaus on tällä hetkellä 130 000 euroa.

­·Se, että kisat menevät plussalle, ei ole missään tapauksessa kohtuuton vaatimus kisajärjestäjille, Saarinen vakuuttaa.

­·Lipunmyynnin osuus on tärkeä. 20 000 katsojaa kolmena päivänä yhteensä, Saarinen laskee.

Minimisumman yli saa kisoista kilpailtaessa mennä niin paljon kuin rahkeet riittävät, mutta esimerkiksi Pori maksaa ensi kesän SM-kisoista 129 505 euroa. Tampere oli mukana huutokaupassa, mutta vetäytyi tarjouskilpailun jälkeen.

LUM:n puheenjohtaja Pentti Viskari ei kertonut lappeenrantalaisten Kalevan Kisoista maksamaa tarkkaa summaa, mutta muisteli eilen illalla, että pari piirua Porin päälle se saattaisi olla.

LUM:lla vakuutena

omaa omaisuutta

­·Eniten tarjonnut ei ole aina voittanut. Liittovaltuusto ei arvioi pelkästään rahan perusteella, vaan esimerkiksi organisaatio ja fasiliteetit otetaan huomioon, Saarinen selvittää.

SUL vaatii vakuuden kisojen järjestäjältä. Saarisen mukaan yleensä on kyse järjestävän kaupungin antamasta takauksesta, mutta joillain seuroilla, kuten esimerkiksi LUM:lla, on riittävästi omaa omaisuutta takana.

­·Kyllä siitä on lähdetty, että liitto saa omansa, Saarinen toteaa.

Saarisen muistin mukaan ainoastaan Tuusulalla oli vuonna 1994 maksuvaikeuksia, kun poikkeuksellinen helle vei katsojat. ­·Kyllä ne aina on tullut maksettua.

Urheiluliiton pottiin kuuluu myös tietty määrä mainostilaa kentän laidalta ja kentältä sekä rintanumeroista. Liitto solmii myös tv-sopimukset.

­·Liitolla on aika pitkä lista siitä, kenelle pitää järjestää paikka katsomosta, Viskari naurahtaa.

LUM:n markkinointipäällikkö Teemu Kallioniemi sanoo seuran laskeneen hakuvaiheessa, että kokonaisuutenaan liiton potti mainostiloineen ja vapaalippuineen on reilusti yli 150 000 euroa.

­·Yleensä kritiikkiä on tullut siltä kisajärjestäjältä. joka on vuorossa, Saarinen luonnehtii.

Kenellä on enää

varaa kisoihin?

­·Molemmista Kalevan Kisoista, joissa olen ollut mukana, on saatu tyydyttävä tulos. Kun sen hyvin hoitaa, siitä jotain jää, Viskari kertoo.

Viskarin aikaisemmat kisavuodet järjestelytoimikunnan puheenjohtajana olivat 1997 ja 1980. Hän sanoo, että ilman kunnollista järjestelykoneistoa ja talousorganisaatiota SM-tason kisoista ei kannata haaveilla.

Kova kynnysraha on vienyt myös hakijoita. Hakuvuoro kiertää viiden alueen kesken, mutta Viskarin tietojen mukaan Lappeenranta oli lopulta vuoden 2007 satavuotisjuhlakisojen ainoa hakija. Esimerkiksi Pohjois-Suomessa on tulevaisuudessa tuskin enää muita halukkaita järjestäjiä kuin Oulu.

­·Jossain vaiheessahan tätä on arvioitava uudelleen. Ei ole mitään järkeä, jos seura tekee nollatuloksen ja vain liitto hyötyy. Seurathan ovat perustaneet liiton, Viskari muistuttaa.

Saarinen painottaa, että järjestävälle seuralle kuuluu kunnon korvaus työstä, mielellään enemmän kuin SUL:lle, ja jos hakijoista alkaa olla pulaa, on järjestelykorvausta mietittävä uudelleen.

Ensi kesän Porin Kalevan Kisojen jälkeen vuorossa on Jyväskylä ennen Lappeenrantaa. Kisat on järjestetty Kimpisellä kolme kertaa aikaisemmin, vuosina 1962, 1980 ja 1997.

ES-ARKISTO

Kuvateksti

Kenttä kuntoon. Lappeenrannan vapaa-aikalautakunta esittää kaupunginhallitukselle ja -valtuustolle, että Kimpisen urheilukentän korjauksia valmistelemaan nimetään työryhmä, joka tekee esityksen perusparannuksista muun muassa vuoden 2007 Kalevan Kisoja silmällä pitäen.

Kirjoittaja:
Vesa Salminen