LTY:llä tutkitaan puuntyöstöä uudessa laboratoriossa

Puuntyöstö- ja terätekniikan laboratorion toivotaan lisäävän alan väitöskirjoja.

MARIA KOIVU

Lappeenrannan teknillisen yliopiston puuntyöstö- ja terätekniikan laboratorio tarjoaa mahdollisuuksia alan tutkimuksen laajentumiseen. Toistaiseksi puuntyöstön tutkimus on ollut Suomessa melko vähäistä.

­·Alan tohtoreita on vielä vähän, mutta pyrimme saamaan asiaan korjausta.Tutkimuksen mahdollisuudet ovat parantuneet oleellisesti laitehankintojen myötä, puutekniikan laitoksen johtaja, professori Ilkka Pöyhönen kertoo.

Vuosittain mekaanisen puunjalostustekniikan opinnot aloittaa 15 opiskelijaa.

­·Jatko-opiskelijoita on tällä hetkellä toistakymmentä. Lisäksi kaikki koneteekkarit tutustuvat lyhyesti puutekniikkaan, Pöyhönen kertoo.

Tutkimus- ja opetustilana toimivassa laboratoriossa on peruskoneiden lisäksi kaksi terästutkimusyksikköä. Pyöröterien testausasemalla tutkitaan pyörivien terien toimintaa. Lasermittausjärjestelmällä toimivalla jännitysmittalaitteella voidaan tarkastella pyöröterien jännityksiä.

Hyötyä opinnoissa

ja vapaa-ajalla

Opiskelija Tuomas Lampinen pitää laboratoriota opintojen kannalta merkittävänä. Tiloissa pääsee kokeilemaan käytännössä kirjallisuudesta omaksuttua teoriaa.

­·Ilman käytännön kokemusta on hankala valmistua hyväksi diplomi-insinööriksi. Aikaisemmin ei voinut tehdä niin mittavia harjoitustöitä.

Lampinen on opinnoissaan loppusuoralla, ja aloittaa keväällä diplomityön teon.

­·Valmistumisen jälkeen opinnot riittävät vähäksi aikaa, mutta muutaman vuoden työssäkäynnin jälkeen myös jatko-opinnot voivat kiinnostaa.

Tilasta hyötyvät opiskelijat myös vapaa-ajalla. Lampinen vetää joka toinen viikko kokoontuvaa kerhoa, jossa opiskelijat voivat suunnitella ja käsitellä puuta moneen käyttöön.

­·Kerhossa on valmistettu muun muassa baarikaappi, kirjahylly ja suihkujakkara.

Puutekniikan laboratoriotila valmistui vuonna 2000, ja kaikki laitteet saatiin käyttöön viime kevättalvella. Laboratorio on maksanut 260 000 euroa. LTY:n lisäksi rahoitusta on saatu Lappeenrannan kaupungilta, EU:lta, Etelä-Karjalan liitolta ja alan teollisuusyrityksiltä.

MIKA STRANDÉN

Kuvateksti

Käyttöä myös iltaisin. Tuomas Lampinen vetää laboratorion tiloissa opiskelijoille tarkoitettuja työiltoja.

Kirjoittaja:
Maria Koivu