Metodistikirkon ruoka-avulla huima suosio jo neljä vuotta

Kauppojen lahjoitusruokaa hakevat monenlaiset ihmiset.

ESA VILENIUS

Metodistikirkolla Kiviharjussa on jaettu jo neljän vuoden ajan ruokakasseja hartaustilaisuuksien yhteydessä. Kaksi kertaa viikossa tapahtuvassa kassihartaudessa ruualla täytetyt muovikassit eivät ole aina riittäneet.

Pastori Hilkka Laineen mukaan kävijöitä kerralla 100-­150. Torstaina kasseja oli varattu 190.

Maanantaisin ja torstaisin pidettävät hartaustilaisuudet ovat olleet niin suosittuja, ettei kirkon pienehköön saliin ole voitu aina ottaa kaikkia sisälle.

Ruoka on peräisin kahdesta, kolmesta paikallisesta kaupasta, joiden kanssa kirkko on sopinut, ettei niiden nimiä kerrota. Vaikka ruoka on lähellä parasta ennen·-päiväystään, kirkossa pidetään huolta, että se menee perille riittävän tuoreena. Keräystä junailevan paikallispastori Veikko Laineen mukaan kylmäketju ei katkea.

Enimmäkseen kassissa on tuoretuotteita, joita kaupat eivät halua enää pitää myynnissä, mutta jotka laadultaan kelpaavat vielä hyvin syötäväksi.

Ruoka kerätään kaupoista pitkin viikkoa. Kassin saa hartaustilaisuuden jälkeen polettia vastaan.

Hilkka Laineen mukana ruuan jakelu on osoittanut, että hyvinvointi ei ulotu kaikkialle Suomessa vuonna 2004. Asiakkaiden joukossa on moniongelmaisia, mutta myös esimerkiksi eläkeläisiä, opiskelijoita ja paluumuuttajia. Joukossa on jopa muslimeja, joille kirkko laatii sellaisen sisällön kassiin, ettei se ole heidän uskontonsa ruokamääräyksiä vastaan.

Avuntarve on

omassatunnossa

Hilkka ja Veikko Laineen mukaan avuntarvetta ei mitata:

­·Se on jokaisen omassatunnossa, Hilkka Laine sanoo.

Hän kertoo kuulleensa, että kasseja olisi joskus haettu ilman tarvettakin, mutta siihen ei puututa. Veikko Laineen mukaan se kontrolloidaan, ettei kovassa humalassa pääse ruokahartauksiin. Hakijoita varoitetaan myös myymästä ruokaa tai vaihtamasta sitä päihteisiin. Tällaisissa tapauksissa kassin saantiin tulee katko.

Muuten ihmisiä ei Veikko Laineen mukaan ”haistella”. Jumalan edessä monen muun kuin alkoholistin moraalinen löyhkä on pahempi.

Hilkka Laine näkee kassien jakamisen kylvämisenä, jonka sadonkorjuuta eivät mukana olevat ehkä näekään. Kassi on myös viesti:

­·Se toimii evankeliumin koukkuna. Ja siima on pitkä.

ESA VILENIUS

Kuvateksti

Ruoka-avun vapaaehtoisia.Valentina Suikkanen, Tarja Brisk, Mikael Brisk, Tuula Sillanpää ja Hilkka Laine.

Metodistikirkko

¤·Metodismin perustaja John Wesley syntyi 1703 Englannissa ja oli kuolemaansa saakka anglikaanikirkon pappi

¤·Hän koki hengellisen murroksen 1738, jolloin hän sai varmuuden syntiensä anteeksisaamisesta

¤·1800-luvulle tultaessa kirkko oli levinnyt laajasti Englantiin ja Yhdysvaltoihin, nykyisin jäseniä on laskettu olevan noin 60 miljoonaa

¤·Suomen ensimmäisen metodistiseurakunta perustettiin 1881 Vaasaan

¤·Lappeenrannassa metodistiseurakunta on ollut 90 vuotta, sillä on jäseniä satakunta

¤·Koko kirkkoa palveleva hautausmaa ja rukoushuone sijaitsevat Ylämaalla

Kirjoittaja:
Esa Vilenius