Namika SM-sarjan fyysisin joukkue

Tapani Valkonen ja Risto Kangas ovat vastanneet Namikan fyysisestä valmennuksesta jo vuosia.

HEIKKI SAIRANEN

Lappeenrannan Namikan fyysisestä valmennuksesta vastaavat Tapani Valkonen ja Risto Kangas eivät epäile hetkeäkään, etteikö Namika pelaisi mitaleista ensi keväänä. Mestaruuskin on täysin mahdollinen.

­·Namika on SM-sarjan voimakkain, nopein ja myös ketterin joukkue. Pelaajat ovat nyt niin motivoituneita ja nälkäisiä, että se menee ensi keväänä todella pitkälle. Mikään muu joukkue ei ole tehnyt niin perusteellista työtä kuin Namika.

Menestyvän joukkueen takana on aina fyysinen valmennus. Lappeenrannan Namikassa se tarkoittaa Tapani Valkosta ja Risto Kangasta. Valkonen aloitti Namikassa jo kuusi vuotta sitten ja Kangas pari vuotta myöhemmin.

­·Kun Turusen Mika kysyi minulta aikoinaan, että haluanko jatkaa, asetin vain yhden ehdon ja se oli, että saan rinnalleni Kankaan Riston.

Valkosella ja Kankaalla on yhteinen linja fyysisessä valmennuksessa. Se on selkeä ja yksinkertainen, niin sanottu perusharjoittelulinja, jonka tavoitteena on tuottaa joukkueeseen sellaiset pelaajat, jotka kestävät ja jaksavat pelata koko pitkän kauden.

­·Päävalmentajalla on sitten luuta, jota kaluta, Valkonen ja Kangas toteavat.

Työtä

vuorotta

Lappeenrannan Namikan valmistautuminen huomenna alkavaan kauteen alkoi jo viime keväänä. Peruskuntokausi yhtä seurasi peruskuntokausi kaksi, voimaharjoittelukausi,…

­·Työ jatkuu läpi kauden. Joku voi ajatella, että kun sarja alkaa, fyysinen valmennus loppuu siihen, mutta eihän siinä niin käy, vaan kyllä homma jatkuu koko kauden ajan.

­·Pelaajat eivät ole robotteja. Kesäharjoittelu on tärkeää, mutta yhtä tärkeää on myös kauden aikana kuntouttava harjoitus, pelien jälkeen palautuminen,…

Valkonen ja Kangas sanovat olevansa ylpeitä, kun urheilijat pysyvät terveinä.

­·Koripallo on kova kontaktilaji, mutta kun pelaajat tietävät olevansa hyvässä kunnossa, pienet kolhut eivät tunnu missään.

Vapaat

kädet

Tapani Valkonen ja Risto Kangas kiittävät Namikan päävalmentaja Mika Turusta, joka on antanut vapaat kädet joukkueen fyysisen valmennuksen järjestämiselle.

­·Tietysti Turunen on antanut raamit, mutta muutoin meillä on kyllä vapaat kädet. Luottamuksen pitääkin olla molemminpuolinen. Ei se muuten onnistu.

Valkonen ja Kangas eivät lähde nostamaan joukkueesta ketään muiden yläpuolelle. He kuitenkin tietävät, että joukkue on kovassa iskussa heti sarjakauden alussa.

­·Me luotamme joukkueeseen kuin vuoreen. Eväät ovat nyt sellaiset, että niillä kyllä pärjätään. Namika on tällä kaudella sarjan nopein, voimakkain ja ketterin joukkue, Valkonen ja Kangas lupaavat.

HEIKKI SAIRANEN

Kuvateksti

Valmentajakaksikko. Tapani Valkonen (vas.) ja Risto Kangas ovat hioneet Namikan sellaiseen kuntoon, että päävalmentaja Mika Turunen saa siitä ulosmitattua kaikki fyysiset ominaisuudet kauden aikana.

Kirjoittaja:
Heikki Sairanen