Pihojen ahtaus kiusaa keskustan päiväkoteja

Lappeenrannan kaupunki aitaa Snellmannin päiväkodin viereisen puiston viimeistään keväällä.

EEVA SEDERHOLM

Lappeenrannan keskustan päiväkoteja vaivaa pihojen ahtaus. Suurten ryhmien ulkoiluttamien aiheuttaa päänvaivaa ainakin Snellmanin ja Peltolan päiväkodeissa.

Snellmanin päiväkodin johtaja Helena Oksman kertoo, että kuuden ryhmän yli 90:tä lasta on vaikea sovittaa pihalle yhtäaikaa. Mukana on lapsia alle kolmevuotiaista aina esikouluikäisiin.

­·Kun kaikki ovat ulkona samaan aikaan, voi tulla tahattomia yhteentörmäyksiä, hän sanoo.

Lastentarhanopettaja Sinikka Kuittinen vahvistaa havainnon. Syksyllä päiväkodin aloittavat nuorimmat ovat vielä ymmällään rajujen leikkien kanssa.

­·Isommat tarvitsevat pienempiä enemmän tilaa esimerkiksi, kun ajavat tuolla tavalla päättömästi polkupyörällä, hän viittaa pihalla huristeleviin esikoululaisiin.

Punaisilla menopeleillä kiitävät Liia Karjalainen, Niko Nikolajeff ja Jesse Monola eivät valita pihan ahtautta. Sen he ovat kuitenkin huomanneet, että pienemmät lapset ovat välillä pahasti ajoreittien tiellä.

Ongelma on syntynyt siitä, että ryhmien rakenne on muuttunut. Alkuaikoina pienten ryhmiä oli enemmän, mutta nyt isojen lapsien määrä on lisääntynyt.

Snellmanin lisäksi pihan ahtaus on puhuttanut myös Peltolan päiväkodissa. Varajohtaja Kirsti Porali kertoo, että viisi ryhmää eivät mahdu ulkoilemaan samalla kertaa pienellä pihalla.

­·Piha on todella pieni, hän sanoo.

Tarvikkeet

jo valmiina

Autoteiden reunustaman Snellmanin päiväkotialueen pihaa ei ole mahdollista laajentaa. Ahtauspulmaa pyritään sen sijaan välttämään kahdella keinolla.

Ulkoilua on porrastettu niin, että eri ryhmät ovat pihalla eri aikoihin. Lisäksi esikouluryhmät vierailevat muun muassa läheisessä Yhdyskadun puistossa.

­·Koska puistossa ei ole aitaa, sinne ei voi mennä, kun henkilökuntaa on poissa, Oksman kuitenkin pahoittelee.

Tilanteeseen on tulossa parannus. Lappeenrannan kaupungin hortonomi Hannu Tolonen kertoo, että aita tehdään luultavasti ensi keväänä. Jos säät sallivat, se saatetaan ehtiä pystyttää vielä ennen talvea.

­·Riippuu ihan syksystä, kuinka kauan pystymme töitä tekemään, hän sanoo.

Kolmen tulevan viikon aikana aitaukseen ei hänen mukaansa ole mahdollisuutta.

Tarvikkeet aitaan kaupungilla on jo. Viimeksi aidattua Louhenpuiston leikkipaikkaa varten oli hankittu elementit, kun aitauksen talkootyöllä hoitanut Nuorkauppakamari sai vielä sponsoreilta materiaaleja. Nyt ne käytetään Yhdyskadun puiston aitaamiseen.

PEKKA HÖLKKI

Kuvateksti

Menoa ja meininkiä. Niko Nikolajeffin ja Jesse Monolan mielestä pienemmät lapset ovat joskus pyöräleikkien tiellä.

Kirjoittaja:
Eeva Sederholm