Ryntäistä kiinni ja menoksi

23 senttimetriä tasapainoilee rytmikkäästi hyvän maun kapealla nuoralla.

MATTI SAARELA

Otetaan huippumodernia tekniikkaa ja aataminaikaisia asenteita. Sekoitetaan.

Olemmeko valitsemassa Euroopan unionille uutta komissiota? No ei, nyt liikutaan internetin ja chattailun maailmassa.

Euroopan unionista on mahdotonta tehdä kunnon farssia, koska Rocco Buttiglione ja kumppanit tekevät sen itse niin paljon paremmin. Ehkä siksi katalonialaiset Roberto Garcia ja Carles Alberola ovat tyytyneet pelkkiin lihan iloihin.

Omat seksuaaliset tarpeensa esille tuova nainen on tietenkin koominen hahmo. Aina paranee, jos tämä hillitön virkasisko on töissä sosiaali- ja terveysministeriössä, tai on peräti inkvisiittoriin verrattava hammaslääkäri.

Myös itseään myyvä mies on koominen hahmo. Eikä tämän miesprostituoidun kanssa parisuhteessa elävä nainenkaan ole säälittävä, vaan hauska. Arsenaalista ei puutu enää muuta kuin se kaappihomo, jos hänkään.

Etelä-Euroopassa kukoistava karnevalistinen perinne, jossa vakiintuneet olot ja valtasuhteet käännetään päälaelleen, ei aina avaudu meille suomalaisille. Asioilla ja ilmiöillä on kuitenkin myös traagiset puolensa. Kannattaa muistaa, että Espanjasta ei ole enää kovin pitkä matka Pohjois-Afrikkaan, jossa yhä ”hillitään” naisten seksuaalisuutta silpomalla nuorten tyttöjen sukuelimiä.

23 senttimetriä on siis vahvasti kiinni kotimaansa kulttuurissa. Se on katsojalle tosi vaikea pala.

Yleisön tuki

on tarpeen

Teksti on niin ronskia, että esitys lipsahtaa helposti ihan väärään kontekstiin. Pehmoporno-osastolle päästäisiin helposti jo pelkästään vaatteita vielä hieman vähentämällä.

Imatran osaava porukka selviää haasteesta kuitenkin hyvin. Pekka Laasosen ohjaus on todella napakka. Tukea Laasosen ohjaajantyö saa Anu Partasen oivaltavasta suomennoksesta.

Itse näin esityksen kenraaliharjoituksen, jossa näyttelijöillä ei ollut vielä mahdollisuutta tukeutua yleisön reaktioihin. Jo harjoitusvaiheessa esityksellä oli kuitenkin hyvä rytmi ja näyttelijöiden roolityöt ovat kakki erinomaisia.

Teatteri Imatran miss kovis, Laura Huhtamaa jättää jäähyväiset Imatralle näytelmän Mustana leskenä. Salkkareista tutut Susanna Laaksovirta ja Pauliina Hukkanen näyttävät, että näytteleminen voi totisesti olla muutakin kuin ikuisesti paikoilleen jähmettyneitä tuijotuksia. Ja ehkä riemastuttavinta tässä jutussa on se, että teatterin oma pojat Aki Honkatukia ja Kari Kinnari panevat toden totta parastaan peliin. Eikä tätä parasta tarvitse mitata viivoittimella.

Imatran 23 senttimetrissä on kaikki ainekset oikeaksi kuoliaaksinaurattajaksi, kun mukaan saadaan vielä uutena elementtinä otollinen yleisö, jolla on kykyä nähdä tarinan sisälle sen paljasta pintaa syvemmälle. 23 senttimetriä on farssi ja sitä kannattaa lähteä katsomaan oikealla asenteella.

Seksuaalisuus on vakava paikka. Kysykää vaikka nykyiseltä paavilta. Ei kai sitten ole ihme, että varmasti 99 prosenttia kaikista maailman vitseistä ja sutkauksista liikkuu navan alla. Huumorin kuokalla on vain yksi vako kynnettävänään. Ei muuta kuin ryntäistä kiinni ja menoksi.

KAI SKYTTÄ

Kuvateksti

Viilaten ja höyläten. Aki Honkatukia ja Pauliina Hukkanen ovat aviopari Oscar ja Noelia, joiden yhteinen yritys hieroo tulosta hieman poikkeuksellisella alalla.

TEATTERI

¤·Roberto Garcia ­ Carles Alberola: 23 senttimetriä

¤·Suomennos: Anu Partanen

¤·Ohjaus: Pekka Laasonen

¤·Lavastus: Mirva Mustonen

¤·Rooleissa: Aki Honkatukia, Susanna Laaksovirta, Pauliina Hukkanen, Laura Huhtamaa ja Kari Kinnari

¤·Teatteri Imatran kenraaliharjoitus 22.10.

Kirjoittaja:
Matti Saarela