Ylämaan kolme ryhmää lähtevät sopuisasti kunnallisvaaleihin

Jukka Lohko lyö vetoa, että Ylämaa on myös vaalien jälkeen Etelä-Karjalan keskustalaisin kunta.

URPO LAANINEN

Ylämaa oli viime kunnallisvaaleissa Etelä-Karjalan selvästi keskustalaisin kunta: puolue sai äänistä lähes 75 prosenttia.

Keskustan kunnallisjärjestön ja myös kunnanvaltuuston puheenjohtaja Jukka Lohko on valmis lyömään vetoa, että Ylämaa säilyy keskustalaisimpana myös vaalien jälkeen.

Tosin keskustankaan ehdokasasettelu ei onnistunut täysin, ja yhdestä kyläryhmästä on vain yksi ehdokas. Se voi näkyä äänestysprosentissa.

Ylämaan 17 valtuustopaikkaa kärkkyy vain 25 ehdokasta eli sama määrä kuin neljä vuotta sitten. Keskusta sai edelleen 18 ehdokasta, mutta SDP jäi vain kahteen. Puolueen molemmat pitkäaikaiset valtuutetut Matti Ruskonmäki ja Sinikka Niemi jäävät pois.

­·Kaksi paikkaa on edelleen tavoite, vaikka se kova paikka onkin, demarien ehdokas Tero Pöyhönen sanoo.

Sen sijaan kokoomus onnistui saamaan viisi ehdokasta, ja kunnanhallituksen jäsenen Anne Parkon haaveissa on kolmas paikka. Viime vaaleissa heillä oli vain kaksi ehdokasta, ja molemmat menivät läpi.

Ylämaan poliitikot kiittelevät puolueiden hyvää yhteistyötä. Myös kaksi pientä, demarit ja kokoomus ovat päässeet vaikuttamaan asioihin.

­·Miellä on ollut hyvä yhteistyö. En voi sanoa, että keskusta määrää liikaa, Anne Parkko toteaa.

Tero Pöyhösen mukaan kaikki keskustalaiset eivät onneksi ole aina asioista yksimielisiä, ja muutkin pääsevät vaikuttamaan.

Keskustan Jukka Lohkon mielestä keskustallakaan ei ole mahdollisuutta sooloiluun. Asioista on päätetty yksimielisesti eikä äänestyspäätöksiä ole juuri tehty.

­·Keskusta olisi saanut viime vaalien jälkeen kaikki valtuuston puheenjohtajapaikat, mutta yhteistyön parantamiseksi annoimme toisen varapuheenjohtajan paikan tavallaan lahjaksi SDP:lle. Katsoimme, että jokaisen puolueen pitää päästä osallistumaan päätöksen rakenteluun kunnanhallituksessa, Lohko muistuttaa.

Kaikki kolme puoluetta ovat samaa mieltä, että Ylämaan pitää yrittää pärjätä itsenäisenä. Vaalitavoitteetkin ovat aika samat: väestön väheneminen pitäisi saada kuriin ja löytää uusia työpaikkoja.

Investoinneissa Ylämaa vetää henkeä lähivuosina, ja palvelut ovat kunnossa. Demarien Tero Pöyhönen uskaltaa heittää pienenä hankkeena Kolikkoinmäen tien parantamisen.

­·Tärkeää olisi positiivisen ilmapiirin luominen. Nyt on aika ruveta kehittämään kuntaa ja katsomaan tulevaisuuteen, kokoomuksen Anne Parkko sanoo.

Kirjoittaja:
Urpo Laaninen