Joutsenon urheilukentän remontti taas lykkääntymässä

Käyttökelvottoman juoksuradan korjausrahat putosivat ensi vuoden investointilistalta.

JARMO HÄMÄLÄINEN

Vuoden alussa kaupungiksi muuttuva Joutseno ei ole näillä näkymin ryhtymässä urheilukenttäremonttiin ensi kesänä. Vuodesta toiseen lykätty urheilukentän juoksurataremontti on pudonnut kunnan ensi vuoden investointien listalta, vaikka sitä sinne taas lupailtiin, kun hanke viime vuonna kaatui valtuustossa yhden äänen enemmistöllä.

­·Juoksuratojen uusiminen joustopinnalle maksaisi 170 000 euroa. Tätä minä olen esittänyt vuodesta toiseen, mutta tuntuu, että tällaisen nuorisolle tärkeän hankkeen yli kävellään aina ensimmäiseksi, Joutsenon vapaa-aikatoimen johtaja Paavo Talonpoika sanoo.

Vaikeista kenttäolosuhteista huolimatta juuri lasten ja nuorten yleisurheilun harrastus on Joutsenossa virkistynyt viime vuosina. ­·Meillä on sellaiset 15 aktiivista nuorta, jotka kiertävät kilpailuja. Sitten on kymmeniä ja kymmeniä lapsia ja nuoria liikuntaleikkikoulussa ja urheilukoulussa, Kullervon nuorten yleisurheilijoiden harjoituksia vetävä Sirpa Räikkönen kertoo.

Urheilukentän kivikovalla juoksuradalla ei ole vuosiin voinut käyttää minkäänlaisia piikkareita, eikä se ole Räikkösen mukaan hyvä alusta lenkkitossuillekaan.

­·Hyppypaikoille on aikanaan tehty hyvät pinnat ja niillä me harjoittelemme. Aitajuoksuakin harjoitellaan pituus- ja korkeushyppypaikoilla. Jokainen voi ymmärtää, ettei siihen paljon yhtaikaa urheilijoita mahdu, Sirpa Räikkönen sanoo.

Jos urheilukentälle ei ensi vuonna uutta ratapinnoitetta saada, on se Sirpa Räikkösen mukaan kova pettymys.

­·Enkä minä nyt puhu pelkästään yleisurheilun harrastajien puolesta. Kyllä se rata olisi erittäin tärkeä koululiikunnallekin. Yleisurheilijoiden kanssa on jouduttu jonkin verran käymään naapurikuntien kentillä harjoittelemassa esimerkiksi viestivaihtoja tärkeiden kisojen alla. ­·Enemmänkin varmaan käytäisiin muilla kentillä, jos olisi tarjolla kyytejä, mutta useimmat lapset ja nuoret tulevat meidän harjoituksiinkin polkupyörällä, eikä heillä ole kuljettajia, Sirpa Räikkönen kertoo.

Joutsenon keskuskentän juoksuradoille 1980-luvun alussa asennettu kumiasvaltti oli susi jo syntyessään.

­·Varoittelimme silloin päättäjiä siitä, että mihinkään ei enää asenneta tällaisia kumiasvaltteja. Suorituspaikoille saimme joustopinnoitetta ja ne ovat kestäneet, mutta radalta lähti heti ensimmäisten vuosien jälkeen kumi ja asvaltti jäi, Paavo Talonpoika kertoo.

Talonpoika on sitkeästi ajanut kentän kunnostamista ja viime vuoden niukan äänestystappion jälkeen rahoja luvattiin jo täksi vuodeksi.

Kunnan budjettiriihessä ilmeni, että urheilukenttäremontti oli pudonnut ensi vuoden investointilistalta. Uusi kunnanjohtaja Kari Korkiakoski perusteli karsintaa sillä, että linja on tiukka, kun kaikki investoinnit tehdään velkapääomalla.

­·Kertainvestointina 170 000 ei pitäisi olla mahdoton summa perusliikuntapaikkaan. Valtionosuutta hankkeeseen olisi jo luvassa 20 prosenttia. Joutseno on kymmenentuhannen asukkaan kunta ja pian kaupunki. Meillä ole liikuntapuolen menoissa jäähallia, ei uimahallia, eikä liikuntahallia niin kuin kuin monella muulla vastaavankokoisella kunnalla on. ­·Tällä menolla Joutseno on kohta ainoa tämänkokoinen kunta, missä ei ole joustopintaista urheilukentän juoksurataakaan, Paavo Talonpoika sanoo.

Kunnanhallitukseen Paavo Talonpoika aikoo asiassa vedota vielä alkuviikosta, kun hän menee kuultavaksi hallituksen budjetinvalmisteluun.

ES-ARKISTO/SEPPO RAUTIOVAARA

Kuvateksti

Kumi lähti asvaltti jäi. Joutsenon urheilukentän juoksurata sopii syksyisen maratonin lähtö- ja maalipaikaksi, ei juuri muuhun.

Kirjoittaja:
Jarmo Hämäläinen