Kaakon Sähkökone on kovassa kasvuvauhdissa

Yrityksen liikevaihto lisääntyi viime vuonna 82 prosenttia.

MARTTI HYTTI

Etelä-Karjalassa on vähän kasvuhakuisia yrityksiä. Vain kolme prosenttia maakunnan pk-yrityksistä ilmoittaa olevansa voimakkaan kasvuhakuisia, kun koko maassa tällaisia yrityksiä on kaksinkertainen määrä.

Lappeenrantalainen Kaakon Sähkökone Oy on yksi poikkeus säännöstä. Yritys on kasvanut kuudessatoista vuodessa vahvasti. Viime vuonna tapahtui todellinen kasvupyrähdys, kun liikevaihto lisääntyi peräti 82 prosenttia.

Kauppalehden (15.11.) mukaan Kaakon Sähkökoneen kasvu oli Etelä-Karjalan pk-yrityksistä toiseksi nopeinta. Ykkösenä oli Joutsenon Puutori Oy, jonka liikevaihto lisääntyi 84,3 prosenttia.

Kaakon Sähkökone on kasvanut myös kannattavasti. Viime vuoden tulos oli 0,3 miljoonaa euroa voitollinen. Kaakon Sähkökone palkittiin perjantai-iltana yrittäjäpalkinnolla Lappeenrannan Yrittäjä- ja liikemiesyhdistyksen yrittäjäjuhlassa. Kuin juhlan kunniaksi Kaakon Sähkökone solmi perjantaina yhtiön historian suurimman tilauksen.

­·Viime vuosi oli poikkeuksellinen, kun saimme pari isompaa generaattorin korjausta peruskuorman lisäksi. Normaalisti tavoittelemme noin kymmenen prosentin kasvua vuodessa, toimitusjohtaja Tero Parsama painottaa.

Yritys on erikoistunut lähinnä prosessiteollisuuden ja energiayhtiöiden suurten sähkömoottoreiden, generaattoreiden ja turbogeneraattoreiden korjaukseen ja huoltoon kotimaassa ja ulkomailla. Suurimmat Kaakon Sähkökoneen korjaamat generaattorit painavat liki 200 tonnia.

Parsama korostaa, ettei tämänkään alan yrittäminen ole ollut yhtä auringonpaistetta ja jatkuvaa kasvua.

­·Yrityksen perustamisen yhteydessä jouduimme ottamaan valuuttavelkoja. Kun markan arvo romahti, olimme suurissa vaikeuksissa. ­ Onneksi paikallinen pankki oli avara- ja kaukokatseinen ja auttoi pahimman ajan ylitse. Hän arvioi, että vastaaviin syihin vedoten kaadettiin tuhansia elinkelpoisia yrityksiä.

­·Saamme maksaa laman jälkilaskuja, kun meillä on iso vaje yrityksistä ja työpaikoista.

Menestys vaatii

jatkuvaa kehittämistä

Parsama muistuttaa, että yrittäminen ja yritystoiminta ei ole yhden miehen show.

­·Yrityksemme menestys perustuu osaavaan henkilökuntaan. Meillä on pitkäaikaisen työkokemuksen omaavia työntekijöitä. Esimerkiksi käämijöitä ei valmistu mistään oppilaitoksesta, vaan heidät on itse koulutettava.

Menestys vaatii hänen mukaansa jatkuvaa kehittämistä.

­·Olemme mukana muutamissa Lappeenrannan teknillisen yliopiston tutkimushankkeissa. Olemme auditoineet laatujärjestelmämme, jotta asiakkaat voivat luottaa työmme laatuun. Ympäristönlaatujärjestelmä on parhaillaan valmistumassa.

Parsama totesi, että yritys pitää huolta kone- ja laitekannastaan.

­·Konekantamme on suhteellisen ajanmukainen. Sen sijaan tilamme ovat käymässä ahtaaksi nykyisen laajuiselle toiminnalle. Olemmekin suunnittelemassa hallin laajennusta kolmanneksella.

Parsama pitää Kaakon Sähkökoneen tulevaisuuden näkymiä valoisina.

­·Uskoni tulevaisuuteen on vahva. Meillä on paljon töitä ja uusia haasteita näköpiirissä. Odotan muun muassa, että aliurakoita suurista kotimaisista rakennuskohteista, kuten viidennestä ydinvoimalasta ja öljyjalostamon laajennuksesta.

PEKKA HÖLKKI

Kuvateksti

Sähkömoottori kuntoon. Käämijä Jouni Kemppi korjasi perjantaina ison tasavirtamoottorin ankkuria. Toimitusjohtaja Tero Parsama kävi katsomassa työn edistymistä.

Kaakon Sähkökone Oy

¤·Perustamisvuosi: 1988.

¤·Toimiala: Sähkömoottorien ja generaattorien huolto ja korjaus.

¤·Omistajat: Tero ja Leena Parsaman perhe.

¤·Työntekijöitä: 30 henkeä.

¤·Toimitilat: yli 1 000 neliömetriä.

¤·Viime vuoden liikevaihto: 4,1 miljoonaa euroa, kasvu 82 prosenttia.

¤·Tulos: 0,35 miljoonaa euroa.

¤·Omavaraisuusaste tällä hetkellä: 42 prosenttia.

Kirjoittaja:
Martti Hytti