Kangaskylä elvyttää torielämää ja etsii koululle uusia käyttäjiä

Parikkalan taajama saanee historiansa kansien väliin.

PÄIVI VENTO

Kangaskylän kyläkyselyn pohjalta Parikkalan omakotitaloyhdistys katsoi tarpeelliseksi perustaa viisi erillistä työryhmää. Ne ovat historia, ympäristö, nuoret/turvallisuus sekä special -ryhmät torin kehittäminen ja Kangaskylän koulun tuleva käyttö.

­·Kyläsuunnitelmassa tulee esille myös lukuisia muita asioita, kuten kylätalonmiehen saaminen, sanoo omakotitaloyhdistyksen varapuheenjohtaja Otto Punnonen.

Torin elvyttäminen ja pian tyhjilleen jäävän Kangaskylän koulun uusiokäyttö katsottiin niin tärkeäksi, että ne saavat omat työnryhmät. Kylän oma historia katsottiin tarpeelliseksi, koska se ei ole kunnan historiassa perusteellisesti esillä.

Kangaskylän kyläsuunnitelma kuuluu, kuten naapurikeskustaajama Simpeleen kyläsuunnittelukin, Kyläkahdeksikko Leader -hankkeeseen. Simpeleellä hallinnoi yrittäjäyhdistys, Parikkalassa omakotitaloyhdistys.

­·Hallinnointi sopi yhdistyksemme toimenkuvaan hyvin, vaikka siinä on aika paljon työtä ja rahallisia velvoitteita, Punnonen sanoo. Omakotitaloyhdistys huolehtii myös kylätoimikunnan perustamisruljanssista. Kylätoimikunta ottaa sitten jatkossa vetovastuun kyläsuunnitelmaan liittyvissä asioissa.

­·Kylätoimikunnan on oltava asioiden hoidon takia rekisteröity yhdistys. Ei ole mahdoton ajatus, että toimikunta toimisi omakotitaloyhdistyksen jaostona, mutta sen jäsenet valittaisiin kaikille avoimessa tilaisuudessa.

Punnonen sanoo, että kyläsuunnitelmaan tulee varmasti sen luokan hankkeita, joissa kunnan mukanaolo on välttämätön.

­·Kyläyhteisö on varmasti valmiina tekemään talkootyötä.

Kangaskylän kyläsuunnitelman hankkeet Punnonen toivoo kirjattavaksi kuntasuunnitelmaan, jonka jälkeen ne toimivat virallisena Kangaskylän kehittämissuunnitelmana myös kunnan puolesta.

PÄIVI VENTO

Kuvatekstit

Monitoimikeskus? Kyläkyselyssä 60 vastaajaa haluaisi Kangaskylän koulusta monitoimikeskuksen. 66 sijoittaisi sinne kerhotoimintaa, 51 kansalaisopiston piirejä ja 43 antaisi sieltä tiloja yhdistyksille. Myös nuorisotiloja, harrastepajoja ja majoitusta esitettiin. Kolme purkaisi koko rakennuksen.

Eloa torille. Parikkalan torialue rajoittuu Simpelejärveen. 158 vastaajaa kaipasi kyläkyselyssä viikoittaista toripäivää. Valtaosa toivoo, että torilla muun muassa järjestettäisiin suoramyyntiä tietyin väliajoin, näin ei tarvittaisi erillistä suoramyyntipistettä.

Kangaskylän kyläkyselystä

¤ 265 vastausta yli tuhannesta lähetetystä kyselystä.

¤ Ainoa eritystavarakauppa, jota enemmän toivotaan on vaatekauppa.

¤ 160 ostaisi suoramyynnistä.

¤ 76 pitää jäähallia/tekojäärataa tärkeänä harrastusmahdollisuuksien lisääjänä, 118 ei pidä.

¤ Anitsanlahtea pidetään kylän kauneimpana kohtana.

¤ Kirkonseutua pidetään eniten hoitamisen arvoisena perinnemaisemana.

¤ 25 purkaisi ”entisen Tokmannin talon.”

¤ 56 on kiinnostunut kylän oman historiikin kokoamisesta, 19 on siihen materiaalia luovutettavaksi.

Ryhmät

¤ Työryhmät ja niiden omakotitaloyhdistyksen edustaja.

¤ Historia, Otto Punnonen

¤ Ympäristö, Kari Niiranen.

¤ Torin kehittäminen, Kari Niiranen.

¤ Kangaskylän vanha koulu, Jaakko Tukia.

¤ Nuoriso ja turvallisuus, Pertti Räty.

¤ Asiantuntijoita kutsutaan mukaan tarvittaessa.

¤ Muissa paitsi historiassa on myös kunnan edustaja nimettynä.

Kirjoittaja:
Päivi Vento