Categories
Artikkelit

Dementia-yhdistyksen Koto-hanke vauhditti kuntouttavaa päivätoimintaa

Dementia yleistyy keski-iän nousun myötä.

ILKKA POHJALAINEN

Etelä-Karjalan dementiayhdistyksen kolmivuotinen Koto-projekti on vienyt dementiahoitoa ison askeleen eteenpäin maakunnassa, arvioi projektityöntekijä Marjo Vento. Vuoden lopussa päättyvän hankkeen tavoitteena on ollut kuntouttavan päivätoiminnan kehittäminen muistihäiriöisille kotihoidon tueksi.

Hankkeen ytimenä pidettiin kymmenen viikon kuntoutusjaksot kaikissa toimialueen kymmenessä kunnassa, tavoitteena toiminnan vakiintuminen. Jakson aikana muistihäiriöiset kokoontuivat omassa ryhmässään ja heitä hoitavat omaiset omassa ryhmässään.

Projektijaksojen jälkeen Lappeenranta, Joutseno ja Taipalsaari ovat ostaneet muistihäiriöisten päivätoimintaa ostopalvelujaksoina dementiayhdistykseltä. Toimintaa on myyty myös yksityiselle hoivakodille.

Toiminta jatkuu

Päätavoitteiden lisäksi Koto-hankkeen aikana on lisätty lomatoimintaa omaishoitajille. Kuntoutusopas Minkä nuorena oppii sen vanhana taitaa on valtakunnallisessa myynnissä. Hankkeen kotisivut www.ekdementia.com sisältävät runsaasti tietoa.

­·Projektin kehittämä muistihäiriöisten kuntouttava päivätoiminta jatkuu useassa toimialueemme kunnassa, mikä kertoo kehitetyn toiminnan merkittävyydestä. Raha-automaattiyhdistys Ray on alustavasti myöntänyt jatkuvaluonteista avustusta Ruokolahdella, Joutsenossa ja Taipalsaarella toteutettavaan muistihäiriöisten päivätoimintaan, Vento kertoi.

Ray rahoittaa kolmen kunnan osalta toiminnasta puolet ja kunnat itse toisen puolen. Tämän toiminnan lisäksi Ray:n ennakkopäätös koskee uutta kehittämisprojektia, joka liittyy ikäihmisten vapaaehtoistoiminnan kehittämiseen. Vari-hanke (vapaaehtoisesti rikasta elämää eläkkeellä) alkaa ensi vuonna.

Kuntouttava päivätoiminta toteutuu nyt Etelä-Karjalan kunnissa eri tavalla.

Lappeenrannassa päivätoimintaa jalkautetaan lähelle asukkaita sosiaali- ja terveysministeriön rahoittamassa kaupungin ja dementiayhdistyksen yhteishankkeessa päivätoiminnan pitäjille. Rautjärvellä kunta jatkoi päivätoimintaa Koto-hankejakson päätyttyä osana kunnan peruspalveluita, siellä Muisku-ryhmä kokoontuu kerran viikossa. Ylämaa jatkaa toimintaa ensi vuonna.

Joutseno, Taipalsaari ja Ruokolahti tilaavat toiminnan jatkossa sisällöltään hieman eri muotoisena dementiayhdistykseltä puoliksi omalla ja puoliksi Ray:n rahoituksella. Imatralla on monipuolisesti kaupungin omaa toimintaa.

Luumäki, Savitaipale ja Lemi eivät päivätoimintaa jatka.

Yleistyvä

sairaus

Dementiaan sairastuneiden määrän odotetaan lähes kaksinkertaistuvan vuoteen 2030 mennessä väestön keski-iän noustessa. Yli 65-vuotiaista joka kymmenes ja yli 85-vuotiaista joka kolmas sairastaa dementoivaa sairautta. Dementiaoireita aiheuttavaan sairauteen, esimerkiksi Alzheimerin tautiin voi sairastua jo alle 50-vuotiaana.

Muistihäiriösairaudet tunnistetaan yhä varhaisemmassa vaiheessa. Sopeutumisvalmennus ja kuntoutus ovat tärkeitä. Työterveyshuollonkin olisi oltava selvillä näiden sairauksien luonteesta.

Etelä-Karjalan sairaanhoitopiirin alueella yli 65-vuotiaita keskivaikeasti ja vaikeasti dementoituneita on noin 2 300. Paikallisessa dementiayhdistyksessä on jäseniä 300, joista suuri osa sairastuneiden omaisia sekä ammattihenkilöstöä.

Yhdistys aloittaa ensi vuonna hankkeen, jossa koulutetaan eläkeläisiä tukihenkilöiksi muistihäiriöisille eri eläkeläisjärjestöihin. Siinä esimerkiksi rohkaistaan muistihäiriöistä jatkamaan harrastuksiaan sairaudesta huolimatta, kertoi Etelä-Karjalan dementiayhdistyksen nykyinen puheenjohtaja Tarja Hietamies. Vuoden alussa puheenjohtajana aloittaa Nyky Vanhanen.

Kirjoittaja:
Ilkka Pohjalainen