Etelä-Karjalan ammattikorkeakoulu ja Kuopion yliopisto lisäävät yhteistyötä

Oppilaitokset suunnittelevat yhteistä täydennyskoulutusta sairaan- ja terveydenhoitajille.

EEVA SEDERHOLM

Etelä-Karjalan ammattikorkeakoulu ja Kuopion yliopisto aikovat järjestää jatkossa yhdessä koulutusta ja lisätä tutkimusyhteistyötään.

Oppilaitokset suunnittelevat yhdessä esimerkiksi sairaan- ja terveydenhoitajien lisäkoulutusta. Ne aikovat käyttää henkilöstöään ristiin, ja esimerkiksi Lappeenrannassa järjestettävään täydennyskoulutukseen voisi tulla opettajia Kuopiosta.

Oppilaitosten rehtorit allekirjoittivat perjantaina sopimuksen, jossa sopivat sosiaali- ja terveysalan yhä tiiviimmän yhteistyön päälinjat.

­·Toivomme, että meillä on jatkossa entistä enemmän yhteisiä tutkimushankkeita. Myös yhteinen täydennyskoulutus on mahdollista, ammattikorkeakoulun rehtori Anneli Pirttilä määrittelee sopimuksen vielä tarkentamattomia seurauksia.

Kuopion yliopiston rehtori Matti Uusitupa uskoo niin ikään koulutusyhteistyöhön. Kun hoitajien ja lääkärien työnjakoa lähivuosina uudistetaan, hänen mukaansa yliopistojen ja ammattikorkeakoulujen pitäisi järjestää hoitajien lisäkoulutus nimenomaan yhdessä.

Opetukseen kuuluisi esimerkiksi erilaisia kansansairauksia kuten diabetesta sekä sydän- ja verisuonitauteja koskevan tiedon syventämistä. Koulutus voisi yliopiston rehtorin mukaan kestää lukuvuoden tai vähintään lukukauden. Se järjestettäisiin Etelä-Karjalan ammattikorkeakoulun tiloissa.

­·Kuopiosta voisi tulla muutamia opettajia, Uusitupa suunnittelee.

Yksi syy yhteisten suunnitelmien kehittämiselle on opetusministeriö, joka vaatii ammattikorkeakouluilta ja yliopistoilta aluestrategioiden laatimista ensi vuoden syyskuuhun mennessä.

Anneli Pirttilän mukaan Kuopion yliopisto on Etelä-Karjalan ammattikorkeakoululle luonnollinen kumppani, koska oppilaitoksilla on jo ennestään yhteistyötä. Kaupungin oman yliopiston opetusaineet eivät puolestaan sovi yhteen terveysalan opintojen kanssa.

­·Lappeenrannan yliopisto on hyvin teknisesti painottunut, eikä siksi tarjoa meille tukea, ammattikorkeakoulun rehtori Anneli Pirttilä perustelee valintaa.

Molemmat rehtorit vakuuttavat, että ammattikorkeakoulu ja yliopisto ovat yhä enemmän kumppaneita, eivät kilpailijoita.

MAAKUNTA sivu 6

PEKKA HÖLKKI

Kuvatekstit

Ammatillista osaamista. Anneli Pirttilän mukaan ammattikorkeakoulu ja yliopisto voivat korostaa omia vahvuuksiaan, vaikka tekisivätkin yhteistyötä.

Erilaista tutkimusta. Matti Uusituvan mukaan perustutkimus on yliopiston vahvuus.

Kirjoittaja:
Eeva Sederholm