Ensimmäinen venäläisomisteinen ICT-alan yritys tuli Kareltekiin

Ardin Sofware Oy:llä on jo asiakaskuntaa Pohjoismaissa.

ILKKA POHJALAINEN

­·Päivää. Joo joo, toivottaa omistaja-toimitusjohtaja Arcady Khotin suomeksi. Hän pyörittää Venäjällä Pietarissa sadan hengen ohjelmistoyritys Arcadiaa ja perusti pari vuotta sitten Suomeen Ardin Software Oy:n, joka nyt laajenee Lappeenrantaan Kareltekiin.

Ardin Oy tekee ohjelmistokehitystä suomalaisille yrityksille ja muualle Skandinaviaan. Khotinin yrityksillä on asiakkaita ympäri maailmaa.

Neuvostoliiton aikoina hän työskenteli lentokoneinstrumentoinnin parissa ja pääsi tutustumaan tietokoneisiin jo 1970-luvun lopulla. Oman yrityksen hän perusti pian Neuvostoliiton romahdettua. Suomen sanat ovat peräisin paitsi parilta viime vuodelta, myös neuvostoajoilta, jolloin hän työskenteli Virossa.

­·Kävin sitten muutama vuosi sitten katselemassa bisnesmahdollisuuksia Yhdysvalloissa ja myös Helsingissä, ja päätin, että miksi mennä mihinkään Teksasiin kun voi tulla Suomeen.

Suomesta

Pohjoismaihin

Ardin on perustettu suomalaiseksi yritykseksi, mutta se toimii tiiviissä yhteistyössä Arcadian kanssa. Ardinilla on Suomessa kolme työntekijää, ja Lappeenrannassa on tarkoitus aloittaa vuoden alussa yhden henkilön voimin. Suomesta käsin on määrä operoida koko Skandinaviassa.

Tämän lisäksi Ardin Software edustaa muutamaa venäläistä saman alan yritystä, jotka täydentävät omalla osaamisellaan asiakkaille tarjottavaa palveluvalikoimaa. Yrityksen tavoitteena on toimia asiakkaidensa pitkäaikaisena kumppanina, jolloin asiakasyrityksellä on mahdollisuus saavuttaa merkittäviä sekä teknologia- että kustannushyötyjä.

Khotinin mukaan etabloituminen Lappeenrantaan ja teknologiakeskukseen merkitsee myös, että paikalliset yritykset saavat luotua yhteyksiä Venäjän high-tech -yrityksiin ja -tutkimukseen.

­·Voimme toimia kanavana paikallisten ja venäläisten yritysten välillä ja tarjota myös venäläistä huippuosaamista paikallisille teknologiayrityksille. Aiomme palkata paikallisia työntekijöitä yritykseemme hoitamaan liiketoimintaa täällä, Khotin kertoo.

Eräs Arkadin yhtiöiden erikoisala on yritysten tietoperinnön siirtäminen uusille ohjelmille ja sovellutuksille. Hiljattain esimerkiksi räätälöitiin norjalaiselle yritykselle palkanlaskentaohjelma, joka osaa ottaa huomioon Norjan monimutkaisen verolainsäädännön.

Kareltekin toimitusjohtaja Marjut Hannelin on hyvillä mielin Ardinin tulosta teknologiakeskukseen. Venäjän ja Pietarin bisnespotentiaalista on puhuttu paljon ja monet seminaarit pidetty. On aina mukava, kun tapahtuu jotain konkreettista ja vielä liiketalouden ehdoilla.

Khotin kertoo olevansa jäsenenä tietotekniikka- ja ohjelmistoalan yhdistyksessä Venäjällä, jossa on mukana 70 alan yritystä.

­·Kaikki katsovat nyt, onnistunko minä Suomessa.

Pietari on

ICT-keskus

Yhteistyö- ja vuokrasopimus Kareltekin ja Ardin Softwaren välillä allekirjoitettiin torstaina. Khotin huomauttaa, että yhteistyö koskee myös Lappeenrannan teknillistä yliopistoa, jonka kanssa hänen yrityksillään on jo vanhastaan ollut yhteyksiä ja yhteistyötä.

­·Sopimus on merkittävä ja konkreettinen virstanpylväs Kareltekin ja Luoteis-Venäjän talousalueen välisessä yhteistyössä, jota on tehty jo vuodesta 1989 alkaen, Hannelin arvioi.

­·Lappeenrannan teknilliseen yliopisto ja Teknologiakeskus Kareltek Oy muodostavat yhdessä vankan ICT-osaamisen keskittymän Etelä-Karjalassa. Teknologiakeskuksessa toimivasta noin 80 yrityksestä lähes jokainen toimii informaatio- ja tietotekniikan parissa. Teknologian ja osaamisen vaihto Luoteis-Venäjän ICT-toimijoiden kanssa on luontevaa, sillä Pietari on Venäjän ICT-teollisuuden keskus.

­·Kareltek järjesti ensimmäinen teknologian siirtoa käsittelevän suomalais-venäläisen seminaarin vuonna 1989, Hannelin muistutti. Yhteistyö on kasvanut tasaisesti, vaikka taloudelliset ja poliittiset muutokset ovat aiheuttaneet kehitykseen tasanteita. Yhteistyötä tehdään sekä teknologiakeskustasolla että suoraan yrityksen välisenä toimintana, monissa Kareltekin yrityksissä on jo vuosia ollut venäläisiä asiantuntijoita ja heidän lukumääränsä kasvaa jatkuvasti, hän jatkaa. Tavoitteena on lisätä teknologiakeskusten yhteistyötä venäläisosaajien ja -organisaatioiden kanssa.

ILKKA POHJALAINEN

Kuvateksti

Sopimus. Toimitusjohtaja Marjut Hannelin antoi toimitilan avaimet johtaja Arcady Khotinille, kun nimet oli pantu sopimuksiin.

Kirjoittaja:
Ilkka Pohjalainen