Lappeenrantalaisten mielestä kaupungin kadut ja puistot on hoidettu aika hyvin

Kyselyn mukaan aurauksissa, pyöräteissä ja leikkipuistoissa on parantamisen varaa.

ANNE KOTIHARJU

Lappeenrantalaisten mielestä kadut, puistot ja muukin kunnallistekniikkaan liittyvä on hoidettu kaupungissa ihan kohtuullisen hyvin. Yhdyskuntatekniikan palvelututkimuksessa lappeenrantalaisten antamat arvosanat kieppuivat 37 kunnan joukossa siinä keskivaiheilla.

Parantamisen varaa olisi muun muassa jalankulku- ja pyöräteissä. Katujen aurauksesta purnaus kasvaa sitä mukaa, mitä kauemmas keskustasta mennään.

Vertailussa parhaiten menestyi muun muassa vesilaitos, jonka palveluihin kutakuinkin kaikki olivat tyytyväisiä. Keskustan puistojen hoito sai niinikään erityistä kiitosta.

Efektia Oy:n kyselyn sai 600 lappeenrantalaista. Heistä 46,3 prosenttia eli 278 vastasi. Kysymyksillä selvitettiin muun muassa katujen, puistojen, jätehuollon sekä vesi- ja viemärihuollon palvelujen tasoa.

Lappeenrannan yhdyskuntatekniikan päällikön Pasi Leimin mielestä Lappeenrannan tulokset ovat yllättävänkin hyvät.

Lappeenrantalaiset arvioivat liikennealueiden ylläpidon hoituvan kokonaisuutena hyvin. Asteikolla yhdestä viiteen arvosanaksi tuli 3,32. Kaikkien kuntien arvosanojen keskiarvo oli tuo sama luku, mutta esimerkiksi Imatra joutui tyytymään vain 3,07:ään.

Keskustassa hyvin,

loitommalla huonommin

Talvihoidossa Lappeenranta jää jo keskiarvon alapuolelle. Esimerkiksi asuntokatujen auraukset on hoidettu vastaajista 30 prosentin mielestä huonosti. Pyöräteiden auraus ei tyydytä 26 prosenttia.

­·Muistavatkohan ihmiset aina vain sen pyrypäivän. Jatkossakin tulee kaoottisia lumipyrypäiviä, muutama joka vuosi. Tason nosto olisi todella kallista, kun pitäisi pitää valmiudessa liutaa aurayksiköitä.

Jalkakäytävien ja pyöräteiden liukkauden hoito harmittaa sekin: 24 prosenttia on tyytymättömiä. Katujen hiekoitus onnistuu paremmin: tyytymättömiä on 16 prosenttia.

Keskustan katujen hoitoon ollaan tyytyväisiä. Vain seitsemän prosenttia katsoo, että kadut on hoidettu huonosti. Kaikissa vastaajakunnissa vastaava luku oli 10. Samoin keskustaan johtavien pääkatujen hoito koetaan keskimääräistä paremmaksi.

­·Olemme panostaneet nimenomaan keskustaan. Siellä työskentelevät kaupungin omat työntekijät.

Pyörätiet katkeavat

ennen keskustaa

Tyytymättömyys kasvaa huomattavasti, kun siirrytään keskustaa syrjemmälle. Reilu viidennes vastaajista kokee, että keskustan ulkopuoliset kadut on hoidettu huonosti. Peräti 36 prosenttia vastaajista katsoo, että asuinkadut on hoidettu huonosti.

­·Kaupunkikuvallisesti keskusta ja katujen varret ovat tärkeitä. Asuinalueella kaikki hoidetaan huonommin.

28 prosenttia on tyytymättömiä jalankulku- ja pyöräteihin.

­·Keskustasta puuttuvat kevyen liikenteen pääväylät. Oksasenkadulta puiston kautta Pormestarinkadulle väylä kohta saataneen. Pidempään joutuu odottamaan Valtakadun väylää. Valtakatu palvelee toistaiseksi vielä erikoiskuljetusten reittinä.

Leimi arvioi niinikään, että laattapinnat ovat erittäin huonossa kunnossa. ­·Korjaukset on syytä ajoittaa siihen, kun väylät muutenkin alla olevien putkien takia avataan.

Pyörätieongelma painaa Leimin mielestä vain keskustaa.

­·Kun päästään keskustasta pois, monesta suunnasta tulee kelpo kevyen liikenteen väylät.

Leikkipaikkoja

tarkoitus kohentaa

Puistojen hoito saa lappeenrannassa keskimääräistä paremman arvosanan. Etenkin keskustan puistoja kiitellään.Vain neljä prosenttia moittii.

­·Kyllä tämä on melko täydellinen suoritus.

Asuinalueiden puistojen taso sitten jo häiritseekin 23 prosenttia vastaajista.

Leikkipaikkoihin ei olla kovin tyytyväisiä. 27 prosentin mielestä niiden hoito ja varusteet ovat huonossa hoidossa.

­·Muutama puisto jouduttiin sulkemaan ja saattaa olla, että vähän käytettyjä leikkipaikkoja joudutaan edelleen sulkemaan. Kuitenkin leikkipaikkoihin on sovittu satsattavan.

Isoista jätteistä ja

lasista ei pääse eroon

Jätehuolto saa keskimääräistä huonommat arvosanat. Todella hankalaksi koetaan suurista jäte-tavaroista eroon pääseminen. Peräti 52 prosentin mielestä isoista ei pääse sitten millään eroon.

­·Hyötyhallin ja Etelä-Karjalan jätehuollon toiminnassa on kehittämistä. Tämä koetaan kertakaikkiaan hankalaksi ja kalliiksi.

Paperinkeräys sujuu, mutta lasinkeräyksen peräti 53 prosenttia vastaajista kokee hankalaksi.

SEPPO RAUTIOVAARA

Kuvateksti

Aurauksista purnataan. Keskusta hoituu paremmin, mutta tonttikatujen talvihoito saa sapiskaa.

Kirjoittaja:
Anne Kotiharju