Marketasta on moneksi

• Eräänä talvisena tiistaina Suomenniemen kunnanjohtaja kalustaa palvelusihteerin huonetta, paijaa kissaa, valmistelee hallintosäännön tarkistusta ja käy kylätietomarkkinoilla

ANNE KOKKONEN

Suomenniemen kylänraitilla taivastellaan talven kovimpia pakkasia. Säästöpankin mittari näyttää viittätoista miinusastetta ja kello käy sentään jo yhdeksää.

Mutta hetkinen! Kunnantalon autorivistä puuttuu tumma farmari-Volvo. Missä viipyy kunnanjohtaja?

­·Kunnan päälliköt ovat osapäivätyöläisiä, niitä ei koskaan näy yhdeksältä, ohi kulkeva alkuasukas tokaisee ja lisää:

­·Sitten valot kyllä palavat toimistolla iltamyöhään asti!

Marketta Kitkiöjoki istuu autossaan kotitienhaarassa ja tietää työpäivän venyvän taas kerran illan puolelle. Liittymää tukkiva viemärityömaan traktori ei onneksi horjuta aikatauluja, sillä tiistain ainoat sovitut menot osuvat illan tunteihin.

VIISI MINUUTTIA yli yhdeksän Kitkiöjoki seisoo työhuoneensa ovella, etsii hetken avaimiaan ja astuu sisään. Talviaurinko leikittelee puolityhjällä työpöydällä. On tainnut kunnanjohtaja vähän siivota vieraita varten…

Tietokone napsahtaa auki ja mustaan pukeutunut tyylikäs nainen käy sukimassa kissankarvat vaatteistaan. Aamu on alkanut kuten aina lemmikkikissaa sylittelemällä.

Edellisiltaisen valtuustokokouksen pöytäkirjat on juuri kaivettu esiin, kun puhelin helähtää ensimmäisen kerran. Vanhusneuvosto ottaa kantaa kunnan valmiussuunnitelman päivitykseen.

­·Suosin tätä systeemiä, jossa olemassa oleva tieto otetaan kentältä, kunnanjohtaja tähdentää.

Toisin kuin useimmat muut Kitkiöjoki ei hae kahvia heti ensimmäisen tilaisuuden tullen. Tauon paikka on vasta puolen yhdentoista maissa, jolloin ehkä jää aikaa myös Etelä-Saimaan selaamiseen.

Kunnanjohtajaa vähän harmittaa, kun henkilökunnalla ei ole asiallista sosiaalitilaa, jossa kahvitella ja tavata työtovereita. Oma punakynä raakkasi keittiön saneeraussuunnitelmat edellisestä talousarvioesityksestä, mutta asiaan kuulemma palataan, jos edullisempi ratkaisu löytyy.

­·Muutenhan tämä on Suomenniemelle sopiva, ihan tämän paikan näköinen virasto. Eräskin virkamies totesi tänne tullessaan, että on kuin astuisi Hilja Valtosen romaanin maailmaan .

Menneen maailman virastotalossa kuuluu vain seinäkellon raksutus ja tietokoneen vaimea kohina. Flunssa-aalto ja talvilomat ovat harventaneet väkeä ja kunnanjohtaja emännöi palkkasihteeri Paula Niskasen kanssa kahden koko talon alakertaa.

SUOMENNIEMEN työväenyhdistys kutsuu kunnanjohtajan haastekeräysvaroilla hankittujen pyörätuolien luovutustilaisuuteen. Kitkiöjoki kirjaa menoa kalenteriin, kun päivän ensimmäinen vieras saapuu.

Kesäsuomenniemeläinen Riitta Naakka tuo kirjan ja kehuu paikallishistoriaseminaarin antia. Maitokoppitutkijasta keskustelu kääntyy luontevasti tulevien Suomenniemi-päivien valmisteluun.

Kunnanjohtaja tiedustelee, mitä mieltä Naakka on huutokaupan järjestämisestä miljoonalahjoittaja Irja Hannosen perintötilalla. Naakan mielestä tilaisuus pitää toteuttaa tyylikkäästi ja riittävän kaukana samaan aikaan järjestettävästä Hannosen muistonäyttelystä.

Kitkiöjoki paljastaa suunnitelmansa. Huutokaupan tuotto käytetään leikkikentälle tulevan leikkimökin hankintaan ja rakennuksen seinään kiinnitetään Hannosesta kertova muistolaatta.

­·Suomenniemen vanhuksille on viime aikoina osoitettu niin paljon perintöjä ja avustuksia, että nyt on lasten vuoro. Näin pidämme kauniilla tavalla yllä Irja Hannosen muistoa sekä osoitamme, että lapsissa on tulevaisuus, Kitkiöjoki painottaa.

Naakan poistuttua tarvitaan taas oppikoulun kolmannella luokalla hankittua konekirjoitustaitoa. Sähköpostien, esityslistojen, muistioiden ja muiden hallintopapereiden kirjoittamisessa tärvääntyy välillä koko kunnanjohtajan työpäivä.

HALLINTOSÄÄNNÖN tarkistus jää auki tietokoneelle, kun Kitkiöjoki hakee lokerikosta päivän postin. Koululaisten liikunnallista iltapäivätoimintaa koskeva avustustiedote ohjautuu sosiaalisihteerille, tielaitoksen kutsu merkitään kalenteriin.

­·Paljon postia tulee pelkällä kunnan osoitteella ja sitä saa miettiä, kenelle minkäkin paperin sysää. Onneksi ajan myötä kokemusta ja paikallista näkökulmaa on tullut enemmän ja valtavasta informaatiotulvasta osaa poimia tärkeimmät ja kiinnostavimmat asiat.

Suomenniemellä kunnanjohtaja vastaa paikkakunnan edunvalvonnan ja kuntakonsernin operatiivisen johtamisen lisäksi muun muassa elinkeinoasioista, kunnanhallituksen sekä valtuuston asioiden valmistelu- ja täytäntöönpanotehtävistä, koulutoimenjohtajan tehtävistä, viestinnästä ja henkilöstöhallinnosta. Jopa kirjastotoimen kirjalaskut tulevat Kitkiöjoen kuitattaviksi.

Tarinan mukaan Suomenniemen kunnanjohtaja lakaisee tarvittaessa vaikka kunnantalon rappuset. Tätä Kitkiöjoki ei myönnä tekevänsä·­·ainakaan säännöllisesti.

Kunnanjohtaja selaa Kauppalehden ja Yhteissanomat. Paikallisilmoitusten kohdalla alkaa mietityttää, olisiko uusien oppilaiden kouluun ilmoittautumisesta pitänyt tiedottaa lehdessä. No jaa, ehkä rehtori hoitaa sen homman.

PALVELUSIHTEERI tarvitsee uuden työpöydän ja kunnanjohtaja lisää kaappitilaa. Kalustemyyjä on jo käynyt piirtämässä suunnitelmansa, mutta Kitkiöjoella on vielä asiaa.

­·Merkkasitko minullekin kaapin koivuviilulla… sellaista en huoli! Otetaan pyökkiä, että tulee hallitun näköinen kokonaisuus.

Seuraavaksi keskustellaan palvelusihteerin pöydän ergonomisista ratkaisuista. Kalustemyyjä lupaa ajaa Mikkelistä paikalle.

­·Lappeenrannan kaupunginjohtajan ei tarvitse tällaista tehdä, Kitkiöjoki puuskahtaa puhelun päätyttyä. Hän myöntää turhautuvansa välillä sihteerin tehtäviin, kun isot asiat seisovat odottamassa. Hallintosäännön uusinta versiota ei löydy tietokoneelta. Palkkasihteeri alkaa etsiä oikein päivättyä luonnosta ja kunnanjohtaja soittaa yläkertaan tekniseen toimistoon.

­·Meille tuli saaren ostotarjous, miten sellaiseen suhtaudutaan? Tarvitsen karttamateriaalia siitä ja Tikan tilasta. Löytyykö meiltä vai pitääkö tilata maanmittauslaitokselta?

Kitkiöjoki ja Niskanen neuvottelevat hallintosääntöuudistuksen aikataulusta. Kunnanjohtaja haluaa asian huhtikuun valtuustoon ja palkkasihteeri lupaa tehdä pitempää päivää.

Kotipalvelun työntekijät haluavat mukaan tietotekniikkakoulutukseen. Kitkiöjoki pohtii, missä laajuudessa ja milloin opetus toteutetaan ja voiko koulutuksessa käydä myös työaikana.

­ Kaikilla tasoilla ei välttämättä vieläkään ymmärretä taloudellisen tilanteen vakavuutta. Asioita ei voi hoitaa totuttuun tapaan, vaan vähemmällä rahalla täytyy saada aikaan enemmän.

KALUSTEMYYJÄ kurkistaa sisään. Palvelusihteerin huoneen ovi on lukossa ja Kitkiöjoki hälyttää teknisen toimiston sihteerin avaimineen paikalle.

Kunnanjohtaja lukee lisää sähköposteja ja sopii kokousaikoja kunnanhallituksen sekä valtuuston puheenjohtajien kanssa. Kalustemyyjä tulee esittelemään eri vaihtoehtoja, mutta Kitkiöjoki jättää päätäntävallan huoneenhaltijalle.

Tuore vapaa-aikasihteeri saa neuvoja vapaa-aikatoimen avustushakemuksista tiedottamisessa ja kesätapahtumajulkaisun mainosten kokoamisessa. Kunnanjohtaja muistuttaa henkilökuntaa vielä keskiviikkoaamuna odotettavissa olevasta tietoliikennekatkoksesta ja ryhtyy jatkamaan taloussihteerin sijaisen etsimistä.

Suomenniemi eläköön·-hankkeen projektityöntekijä lähettää sähköpostia. Kitkiöjoki vastaa heti etätyöläiselle, joka on valmistelemassa väliraporttia rahoittajille.

­·Kahdessa vuodessa tänne on tullut vipinää. Tuntuu siltä, että kunnan ja sen kylien elämänhalu on kasvussa.

LOUNAS nautitaan poikkeuksellisesti Härkin Tuvan kabinetissa. Lihamurekkeen ääressä puhutaan kunnanjohtajan töistä Savukoskella, lappilaisesta elämänmuodosta ja omakotitalosta Kemijoen törmällä. Ne kaikki Kitkiöjoen perhe vaihtoi Suomenniemeen reilut kaksi vuotta sitten.

Kylien noususta, matkailumahdollisuuksista ja maalla asumisesta riittää juttua niin pitkään, että äkkiä tulee kiire. Pyörätuolien lahjoittajat karauttelevat jo kurkkujaan toimintakeskus Metsätähdessä.

Puheet, kakkukahvit ja yhteislaulut ovat yleisölle juhlaa mutta kunnanjohtajalle rutiinia. Äkkiä Marketta Kitkiöjoen silmät syttyvät, kun terapiakissa tuodaan paikalle.

­·Ai että mikä vöntti oikein! Oikea katti, Kitkiöjoki ihastelee pulleaa mustavalkoista maatiaiskissaa, joka on viikon ajan sulostuttanut Suomenniemen seniorien elämää.

Puolitoistavuotiaalla Misulla riittää silittelijöitä. Suomenniemen työväenyhdistyksen johtohahmoihin kuuluvat Pirkko Juopperi ja Raimo Laamo kertovat kilpaa Kitkiöjoen kanssa hilpeimpiä kissamuistojaan.

­·Ei minkäänlaista kunnioitusta, raapii kunnanjohtajaa, Juopperi on kauhistelevinaan, kun Misu tavoittelee otetta Kitkiöjoen kädestä.

Kevyen marjaisen rahkakakun jälkeen Kitkiöjoki kiittää kerääjiä. Hankkeesta jäi kaikille hyvä mieli, kun kukin sai osallistua hyvään asiaan itselleen sopivalla summalla.

ILTAPÄIVÄ on pitkällä, kun kunnanjohtaja asettuu taas työtuoliinsa. Pääkaupunkiseudun hiihtolomaviikko näyttää hiljentäneen puhelinliikenteen kokonaan eikä asiakkaitakaan seiso ovella jonossa kuten vuoden kiireisimpinä aikoina.

Kalustemyyjä soittaa jälleen. Kunnanjohtaja vakuuttaa ottavansa yhteyttä.

Kitkiöjoki alkaa miettiä valtuustostrategiaseminaarin järjestelyjä. Ulkopuolinen kouluttaja olisi paikallaan, mutta mistä löytää sellainen, joka edes haluaisi ymmärtää pienen kunnan tarpeita?

Taloussihteerin sijaisuusasiassa käydään iltalypsyä. Sijainen tiukentaa ehtojaan ja Kitkiöjoki alkaa miettiä vaihtoehtoista palkkaussuunnitelmaa.

Suomenniemen kunnalle tarjotaan yllättäen paikkaa rakennusalan messuilta. Paikallisille projekteille olisi tarjolla näkyvyyttä myös paikallislehden erikoisjakelussa. Kitkiöjoki joutuu nopeasti päättämään mihin mennään mukaan.

Kitkiöjoki vilkaisee kelloa. Lapset ovat jo tulleet koulusta. Parin tunnin päästä alkavat Kylätietomarkkinat. Jos tässä välissä valmistelisi seuraavan kunnanhallituksen esityslistan, kotiin voisi ehtiä jo television iltauutisille.

­·Paula, ootko ihan tukossa? Voisitko kopioida nämä paperit, niin minä teen pikaisesti pöytäkirjaa…

Kuvatekstit

Juoksevien asioiden järjestäminen vie ison loven Marketta Kitkiöjoen työajasta.

Pirkko Juopperin sylissä viihtyvä terapiakissa Misu saa Suomenniemen kunnanjohtajasta uuden ystävän.

Riitta Naakka tuo Marketta Kitkiöjoelle terveisiä Kouvolassa järjestetystä paikallishistoriaseminaarista.

PEKKA HÖLKKI

ANNE KOKKONEN

Kirjoittaja:
Anne Kokkonen