• Säätiön omistamissa taloissa hallinnointi ja isännöinti maksaa enemmän kuin lämmitys

LAPPEENRANTA. Vanhuspalveluja tarjoavan Lappeenrannan palvelukeskussäätiön toimisto- ja hallintokulu

LAPPEENRANTA. Vanhuspalveluja tarjoavan Lappeenrannan palvelukeskussäätiön toimisto- ja hallintokulut ovat yllättävän suuret.

Säätiön hallinnossa työskentelee kuusi ihmistä, ja kulut vaihtelevat vuositasolla 300 000 euron molemmin puolin.

Säätiö omistaa Lappeenrannassa yksitoista kiinteistöä, joissa on noin 280 asuntoa.

Asumis- ja hoitopalvelujen lisäksi säätiö tarjoaa vanhuksille ateriapalveluja. Säätiö hoitaa itse toimintaansa liittyvän hallinnoinnin ja isännöinnin.

JOISSAKIN SÄÄTIÖN omistamissa palvelutaloissa hallinnointiin ja henkilöstökuluihin menee enemmän rahaa kuin talojen lämmitykseen.

Snellmaninkadulla säätiön Veljeskodissa asuva Reijo N. Ihalainen kertoo hämmästyneensä hallintokulujen suuruutta.

­·Ihmetyttää, että arktisella alueella talon hallinnointi ja isännöinti maksaa enemmän kuin sen lämmitys, Ihalainen sanoo.

VELJESKODISSA on 34 asuntoa, ja vuosina 2001-­2004 säätiön perimät henkilöstö- ja hallinnointikulut vaihtelivat vuosittain 14 000­-29 000 euron välillä.

Tämän vuoden talousarviossa kyseisiin menoihin on budjetoitu lähes 22 000 euroa. Henkilöstökulut ovat 4 950 ja hallintokulut 16 800 euroa. Talon lämmitykseen on varattu 20 500 euroa.

KULURAKENNE on hyvin samanlainen ainakin säätiön omistamissa taloissa Onninkatu 10:ssä ja Urheilukatu 5:ssä. Kiinteistöjen siivous-, huolto-, ja ulkoalueiden hoitokulut on budjetoitu erikseen.

Ihalainen on yrittänyt saada vastausta hallinto- ja henkilöstömenojen suuruuteen, mutta mielestään turhaan.

­·Säätiön edustajien selitykset ovat olleet ympäripyöreitä ja vaikeaselkoisia.

Ihalainen pyysi kaupalliselta isännöintitoimistolta arvion Veljeskodin isännöinnin ja hallinnoinnin hinnasta. Arvion loppusumma oli 5 500 euroa. Se vastannee Veljeskodin kokoisen talon hallinnoinnin ja isännöinnin markkinahintaa.

SÄÄTIÖN hallinto- ja henkilöstömenoja on vaikea verrata muiden samanlaisten säätiöiden menoihin, koska muita samanlaisia säätiöitä ei ole.

Säätiön toiminnanjohtaja ei halua kertoa isännöintipalkkioiden suuruutta tai toimistohenkilökunnan palkkoja. Hän sanoo, että tiedot eivät ole julkisia.

Säätiön toimintaa valvova säätiön hallitus saati tilintarkastajat eivät ole kiinnittäneet huomiota hallinnointimenojen suuruuteen.

SUNNUNTAI SIVU 15

Kuvateksti

Reijo N. Ihalainen kertoo olevansa sodat kokeneiden Veljeskodin asukkaiden asialla. Suuret hallintomenot vaikuttavat vuokran suuruuteen.

MIKA STRANDÉN

Kirjoittaja:
2005-03-20