Buttenhoffit

ANTTI MUNNUKKAIsommassa tarjoiluvadissa on pulleita friteerattuja muikkuja, pienemmässä

ANTTI MUNNUKKA

Isommassa tarjoiluvadissa on pulleita friteerattuja muikkuja, pienemmässä

valkosipulin makuista tahnaa. Sopii ottaa muikkua pyrstöstä, sipaista

kylkeen aavistus valkosipulista, yhdistää Saimaan ja Välimeren makuja.

Vaikka alku- tai iltapalaksi .

Yksinkertaisen ruokalajin on suunnitellut ravintoloitsija Lars-Henrik

Buttenhoff, sen on valmistanut espanjalainen keittiömestari José eikä sitä

saa mistään muualta kuin Imatran Buttenhoffilta.

Buttenhoff; Buteri, Butteri, Butis, on yksi Imatran instituutio, Chaine des

Rotisseurs -ravintola kaikelle kansalle. Siellä kokoontuu päivittäin

paikallinen Buterin parlamentti, ratkaisemaan maailman asiat. Sinne saapuu

gastronomian ystäviä Suomesta ja maailmalta.

SINNE RIENTÄÄ usein Ilkonsaaren mökiltään esimerkiksi ruokakirjailija Jukka

Mannerkorpi. Uuden kirjansa lopussa hän viittaa näihin muikkuihin, Jean

Anthelme Brillant-Savarinin sanoin:

– Uuden ruokalajin keksiminen tuottaa ihmiskunnalle suuremman onnen kuin

uuden tähden löytäminen.

Brillant-Savarin eli 200 vuotta sitten ja kirjoitti gastronomian

peruskirjoihin kuuluvan teoksen Maun fysiologia

Ensi vuonna ravintola Buttenhoff täyttää jo 50 vuotta. Leipomostaan

tunnetut Buttenhoffit olivat 1956 rakentamassa taloa, johon perustivat

kahvilan. Viime vuosikymmenet sitä ovat isännöineet Lasse ja Birgitta

Buttenhoff.

– Tämä rakennettiin leivoksilla ja kakuilla, sanoo Lasse Buttenhoff ja

tarkoittaa rakennusta.

BUTTENHOFFIN ravintolan kokonaisuus on rakennettu rakkaudesta ja

kansainvälisyydestä. Rakkaus on paitsi ihmisten välistä, myös

kotiseuturakkautta sekä erityistä rakkautta rakkautta makuihin, ruokaan ja

viiniin.

– Meille arki ja atariat ovat juhlaa, sanoo Birgitta Buttenhoff.

Hän kertoo, miten asiakas oli kerran ollut kääntymässä ovelta takaisin.

– Teillä on täällä varmaan juhlat, oli asiakas sanonut, pelästyttyään, että

aivan tavallisena arkipäivänä Buttenhoffin 30-paikkainen salin puoli oli

katettu kuin suurtakin juhlaa varten.

ÄKKISELTÄÄN luulisi, että Buttenhoff on venäläinen nimi

– Olimme alun perin saksalaisia, Itä-Preussin Pommerista, nykyisen Puolan

alueelta. Ei tiedetä, mitä nimi tarkoittaa. Saksassahan hof tarkoittaa

hovia, ehkä se toinen f-kirjain on tarttunut matkalta mukaan, tietää Lasse

Buttenhoff.

Saksan kielessä butte ei tarkoita mitään, ranskassa kylläkin.

Pariisin-kävijät tietävät, että La Butte, mäki, on yhtä kuin Montmartren

kukkula.

Se nimestä, joka on Suomessa kovin harvinainen. Internetin myötä on

kuitenkin käynyt ilmi, että USA on tulvillaan Buttenhoffeja. Osa Pommerista

aikoinaan lähteneistä Buttenhoffeista on matkannut länteen.

Lassen esi-isät kuitenkin lähtivät Pommerista Baltiaan ja sieltä Pietariin.

– Ja isoisän isoisä tuli sitten Viipuriin, kertoo Lasse Buttenhoff.

ISOISÄN isoisän nimi oli Konstantin ja hän oli naimisissa Friedrich von

Ketzlerin tyttären kanssa. Appiukko oli merkittävä mies Nikolai I:n

hovissa, Preussin konsuli ja sellaista.

Konstantin Aleksander osti kartanon Raudusta. Jossain vaiheessa hän

perheineen muutti Viipuriin. Pariskunnalle syntyi kymmenen lasta, joista

Emil Buttenhoff on Lassen isoisän isä.

Emil teki Viipurissa viini- ja hiilikauppaa. Viinejä hän toimitti myös

Pietariin, tsaarin hoviinkin, kun suhteita oli ja viinit hyviä, niin hyviä,

että Lasse Buttenhoff nykyään on kateellinen.

Talonkin Emil rakensi rakensi Viipurin Linnankadulle. Talo on siellä yhä.

Kieltolain myötä viinibisnes hiipui, talokin myytiin.

EMILIN VELJISTÄ Suomessa tunnetaan ehkä parhaiten Fritz, joka omisti

Talissa Hämäläisten kartanon ja maan parhaita ravihevosia, esimerkiksi

kuusinkertaisen valtionajon voittajan Eino-Vakaan. Eino-Vakaan voittamasta

hopeamaljasta juostaan yhä vuosittain kilpaa Lappeen raviradalla.

Ravikuningas Eri-Aaroninkin Fritz omisti. Ja myi oriin rahan tunteville

laihialaisille säkillisestä vuoden 1946 markkoja. Kun myyjä sitten

myöhemmin laski rahat, summaksi tuli yli kaksi miljoonaa markkaa.

Nykyeuroissa se tekee lähes 130 000.

Hyvästä hevosesta kannattaa maksaa mitä vaan. Eri-Aaronista tuli 1 100

varsan isä.

MIELENKIINTOINEN herrasmies oli Emilin veljistä myös Aleksander Leopold

Buttenhoff.

– Hän oli oikein värikäs mies, iso mies, kaksimetrinen. Puhui kiinaa, kävi

meillä Imatralla joskus, muistaa Lasse lapsuudestaan.

Aleksander Leopoldin työpaikka oli Tyynen meren rannalla Vladivostokissa,

jossa hän johti saksalaista yritystä.

Neuvostoliiton ja Kolmannen valtakunnan myötä yritykselle kävi huonosti.

– Aleksander Leopold haastoi Hitlerin oikeuteen. Väitti, että Hitler oli

vienyt hänen omaisuutensa, kertoo Lasse.

NYKYISET Imatran Buttenhoffit, Lasse ja Birgitta olivat luokkatovereita,

aivan ensimmäisestä luokasta alkaen. Birgitta oli silloin sukunimeltään

Holmberg. Birgitta ja Lasse kävivät Imatran ruotsinkielistä koulua, joka

oli Oy:n Vuoksenniska Ab:n eli rautatehtaan myötä tullut Imatralle.

Johtajistosta ja virkailijoita monet ovat suomenruotsalaisia.

Koulua käytiin Ensontien varrella Tipulassa. Samassa isossa kaarevassa

rakennuksessa asui monia rautatehtaan konttorin naimattomia

naisvirkailijoita, siitä nimi.

Birgitta ja Lasse muodostivat omasta vuosiluokastaan kaksi kolmannesta.

Luokalla oli toinenkin Lasse, Lasse Heinonen.

– Lasse oli suomenkielisestä perheestä, mutta meidän koulussa kuitenkin.

Hän oli sitten Merimies-Unionissa töissä ja pisti laivoja seisomaan,

muistelee Lasse Buttenhoff.

TIPULASSA Buttenhofit kävivät kansa- ja keskikoulunsa. Lukiota ei koulussa

ollut, joten luokkatovereiden tiet erosivat. Sekä Birgitta että Lasse

jatkoivat kouluaan Helsingin seudulla. Seuraava kohtaaminen oli sitäkin

juhlallisempi. Nuoret opiskelijat Lasse ja Birgitta tapasivat tuttujen

häissä, kohta mentiin naimisiin ja palattiin Imatralle.

Siellä odottivat nuorta paria leipomo ja kahvilat, joita silloin isännöivät

Lassen vanhemmat Sirkka ja Fred Buttenhoff. Yrityksen nimi oli ja on

Toiminimi A&H Buttenhoff. A. on yhtä kuin isoäiti Astrid, H. yhtä kuin

isoisä Henry.

– Isoäiti Astrid oli perustanut Ensoon Kahvi-Mökki nimisen kahvilan.

Talvisodan jälkeen perhe siirtyi Imatralle. Jatkosodan ajan leivottiin

armeijalle leipää postitalon takana olleessa puutalossa. Sodan

jälkeen tehtiin leivoksia; silloin käsityö kannatti, ihmisillä oli

hirmuinen makean nälkä. Minäkin jo nuorena olin joskus yökaudet siellä

töissä, muistaa Lasse.

Buttenhoffin leipomolla oli parhaimmillaan kolme kahvilaa, Imatrankoskella,

Rajapatsaalla ja Vuoksenniskalla. Leipomo myytiin 1977, nyt keskitytään

yhteen ravintolan.

ISOÄITIÄÄN Lasse Buttenhoff kiittää paljosta. Astridin mukana tuli

Viipurista ja Pietarista paljon reseptejä.

Buttenhoffin blinit esimerkiksi ovat ohuempia, rapeampia kuin Venäjällä

yleensä. Nyt pääsiäisenä tarjotaan babaa, kulitsaa ja pashaa, ja pääruuaksi

lammasta tietysti, vanhojen reseptien mukaan valmistettuja kaikki.

– Ruuassa on tärkeintä kokonaisuus, että ruoka ja viinit sopivat yhteen,

että on aikaa syödä. Eikä hyvä ruoka ole hienostelua. Meiltä esimerkiksi

saa keitettyjä perunoita, monestako ravintolasta saa? Tai itse tehtyä

muussia. Ostamme perunat Äitsaaren Hänniseltä, kuorimme itse. On tärkeää,

että raaka-aineet ovat läheltä, sienet, marjat, sanovat Birgitta ja Lasse.

Kauempaakin toki ostetaan. Sesongin parsa on pakko tuoda ulkoa, Lasse kehuu

miten nopeaa nyt on aidon parmalaisen parmesaanin saanti.

– Maanantaina kun netistä tilaa, paketti tulee keskiviikkona Italiasta.

VIEREISESSÄ pöydässä yllätytään.

– Hei, täältä saa vorsmackia.

Kuvatekstit

Birgitta ja Lasse Buttenhoffilla on hyvä olla, kun asiakkailla on hyvä

olla. Ikää molemmilla alkaa olla 65 vuotta, työpäivät jo vähän lyhentyneet.

Henkilökunta tietää, mitä hyvään palveluun, ruokaan ja juomaan kuuluu.

Keittiömestari José tekee tarvittaessa tapaksia. Buttenhoff on kansainvälinen.

PEKKA HÖLKKI

Kirjoittaja:
Antti Munnukka