Parikkalan Valo alentaa hintoja kohtuullisen tuloksen jälkeen

Yhtiö investoi sähköverkon uusimiseen. Suurhäiriöihin luvataan varautua entistä paremmin.

ILKKA POHJALAINEN

PARIKKALA. Sähköyhtiö Parikkalan Valo Oy:n tulos viime vuodelta muodostui hallituksen puheenjohtajan Ari Bergin mukaan tyydyttäväksi. Liikevaihto oli liki kuusi miljoonaa euroa, jossa kasvua edellisvuoteen nähden oli vajaat viisi prosenttia. Tulos ennen satunnaiseriä, varauksia ja veroja on 0,78 miljoonaa euroa.

Tulos ylitti budjetin mukaiset tavoitteet, ja sähkönhinta oli koko vuoden ajan yhtiön mukaan kilpailukykyinen.

Hyvän tuloksen ja markkinahinnan alennuksen perusteella yhtiö on päättänyt alentaa sähkön myyntihintaa toukokuun alusta alkaen keskimäärin seitsemän prosenttia, eli 0,31 senttiä kilowattitunnilta. Alennus toteutetaan määräaikaisalennuksena toukokuun ja vuodenvaihteen välillä, ja sen kokonaisvaikutus on yhtiön mukaan noin satakuusikymmentätuhatta euroa. ­·Onnistuimme sähkön hankinnassa ja kulujen hallinnassa. Asiakasomisteisena yhtiönä meillä on tavoitteena jakaa saadut hyödyt, joten päätimme toteuttaa sähkön hinnan alennuksen tuotehintoihin jo alkuvuoden aikana, Berg kertoi.

Sähkön hankintahinnan aleneminen ja leudon talvisään vaikutus sähkön hankintahintaan vaikutti hallituksen puheenjohtaja Bergin mukaan siihen, että määräaikaisesta sähkön myyntihinnan alentamisesta voitiin tehdä päätös.

MARKKINAHINTOJEN aleneminen tuo mukanaan kilpailun kiristymisen sähkönmyynnissä, kertoi toimitusjohtaja Arto Tiainen. Suuret tuottajayhtiöt pyrkivät myymään loppuasiakasmarkkinoille sähköä.

­·Yhtiömme asiakkaista joka neljäs on yhtiön omistaja. Tavoitteena ei ole ollut omistajien voiton maksimointi, vaan yhtiön arvon vakaan kehityksen varmistaminen, Tiainen sanoi.

Hallituksen tavoitteena on edelleen vahvistaa yhtiön vakavaraisuutta, Berg kertoi. Yhtiön toiminta vaatii rahoitusvaroja toimialan riskienhallintaan sekä tuleviin investointeihin. Riskejä ovat sähkön hankinnan lisäksi verkkotoiminnan suurhäiriöt ja näihin mahdollisesti liittyvät vakiokorvaukset. Toimiala on myös hyvin pääomavaltaista, joten varautuminen tuleviin investointeihin nähdään välttämättömäksi. Hallituksen osakaspolitiikkaa on muutaman osakkeenomistajan taholta arvosteltu, mutta Bergin mukaan saadun palautteen pohjalta osakkaat hyvin vahvasti tukevat nykyisen omistajapolitiikan jatkamista. Vakavaraisuus ja kilpailukyky on varmistettava.

­·Yhtiömme kilpailukykyä olemme kehittäneet omia toimintatapojamme ja palvelujamme tehostamalla, totesi Tiainen. Yhtiön taloudellinen tilanne on vahva, ja sen pohjalta voidaan tehdä tulevaisuuden investointeja sähköverkkoon ja voimantuotantoon. Yhtiö käyttää pääosan tuotoistaan alueensa sähköverkon investointeihin ja kunnossapitoon. Lisäksi sähkönmyyntihinnassa asiakkaat saavat toimitusjohtajan mukaan etua.

LÄHIAJAN suurimmista investoinneista Tiainen mainitsee uuden keskijännitejohdon rakentamisen Parikkala-Moskuu välille, Uukuniemen johtolähdön uusinnan Särkisalmi-Kirjavala välillä ja Torsanpää-Pohjalankila keskijännitejohdon uusinnan.

­·Uudet johdot pyrimme käyttövarmuuden parantamiseksi sijoittamaan teiden varsille. Maasulun sammutusjärjestelmän hankinta on selvityksen alla. Tällä järjestelmällä pyritään vähentämään lyhytaikaisten katkojen määrää, kertoo Tiainen. Johtojen raivausohjelman mukainen reunapuiden oksiminen helikopterilla tai motolla on tarkoitus saadaan päätökseen toukokuussa.

Lisäksi pylväiden vaihtoon ja verkkopalvelun laatuun liittyviin investointeihin olemme varautuneet jo useamman vuoden aikana maakaapeleita auraamalla ja keskijännitejohtojen siirtämisellä tienvarsille. Noin neljännes pienjännitejohdoista on maakappeleita ja lisäys on noin 40 kilometriä vuodessa. Yhtiö lupaa parantaa myös varautumista suurhäiriöihin.

Kuvateksti

Uudet johdot ja muuntajat yhtiö pyrkii sijoittamaan teiden varsille.

SEPPO RAUTIOVAARA

Kirjoittaja:
Ilkka Pohjalainen