Demarien ryhmäpäätös pisti monitoimisalin kuviot uusiksi

Kokoomuksen Reijo Paajanen ja keskustan Jorma Nisonen arvelevat, että demarien ei tarkoittaa koko salin hautaamista

HEIKKI SOPANEN

LAPPEENRANTA. Yksi ääni saattoi ratkaista monitoimisalin rakentamisen Lappeenrantaan. Sosialidemokraattien valtuustoryhmä äänesti torstaina yhden äänen enemmistöllä salin rakentamista vastaan.

Ryhmän puheenjohtaja Teuvo Kinnunen vakuuttaa, että ryhmän päätös pitää niin kaupunginhallituksessa kuin kaupunginvaltuustossa.

Kokoomuksen ja keskustan valtuustoryhmien puheenjohtajat arvelevat demarien ryhmäpäätöksen tarkoittavan, ettei salia rakenneta.

Muut kuin demarit antavat valtuutetuilleen vapaat kädet äänestää salista, kuten haluavat. Reijo Paajanen (kok.) ja Jorma Nisonen (kesk.) ovat kuitenkin sitä mieltä, että valtuustossa salin rakentamiselle ei löydy riittävää enemmistöä.

SALIASIA on kaupunginhallituksessa maanantaina. Asian esittelee kaupunginjohtajan sijainen, kaupunginsihteeri Juha Willberg.

Willbergin esitys on sama, joka jäi viikko sitten pöydälle. Siinä hallitukselle esitetään, että se esittää valtuustolle salin rakentamisen hyväksymistä. Esityksessä hallitus haluaa valtuustolta myös oikeuden hyväksyä salin hankintaa koskevat sopimukset ja rahoitusjärjestelyt.

– Keskustelin perjantaina asiasta kaupunginjohtajan ja valtuustoryhmien puheenjohtajien kanssa. Tulimme siihen tulokseen, että kyse on niin merkittävästä asiasta, että se on joka tapauksessa syytä viedä valtuustoon. Sittenpähän kaikkinainen vatulointi loppuu, Willberg sanoo.

JOS hallitus päättää viedä asian valtuustoon, valtuusto käsittelee sitä viikon kuluttua maanantaina.

Kokoomuksen valtuustoryhmän puheenjohtaja Reijo Paajanen arvelee, että demarien ryhmäpäätös tarkoittaa salin rakentamisesta luopumista.

– Jos demarit sanovat ei, homma on sillä selvä. Salia ei rakenneta. Riittävä enemmistö puuttuu silloin minun mielestäni.

Paajanen olisikin henkilökohtaisesti valmis ottamaan asian pois hallituksen listalta, jotta salin tarvetta voitaisiin vielä miettiä uudelleen.

– Kaupungin kannalta turhaa salia ei tietenkään pidä rakentaa. Mutta asia kaipaisi ehkä vielä uutta pohdintaa ennen päätöksentekoa, Paajanen sanoo.

MYÖS keskustan valtuustoryhmän vetäjä Jorma Nisonen sanoo demarien ein tarkoittavan, ettei salia rakenneta.

– Jos demarit pitävät päätöksensä, mistään ryhmistä ei löydy riittävää enemmistöä salin taakse. Asia kannattaa kuitenkin tuoda valtuuston päätettäväksi, jotta se saadaan käsiteltyä loppuun.

Sitoutumattoman Myö-ryhmän vetäjä Erkki Räsänen haluaa myös asian valtuuston päätettäväksi, ovatpa hallituksen mietteet maanantaina mitkä hyvänsä.

– Ryhmämme kokoontuu vielä sunnuntaina pohtimaan saliasiaa. Elämme ryhmässä siinä uskossa, että hallitus antaa lopullisen päätöksenteon valtuustolle. Sen verran merkittävästä asiasta on kysymys.

KRISTILLISTEN ryhmän vetäjä Matti Mölsä ei halua uskoa, että demarien ryhmäpäätös kaataa valtuustossa salin rakentamisen.

– Olen itse lämpimästi salin rakentamisen kannalla. Yhdenkin äänen enemmistö riittää. Ei siellä määräenemmistöä tarvita.

Vihreiden Paula-Kuikka-Kiljusta on ärsyttänyt asiassa rakennusliikkeiden uhkailu. Hän on kuitenkin itse asiassa salin rakentamisen kannattaja.

– Vaikea sanoa, mikä on oikea ratkaisu, mutta demokraattista on tuoda asia valtuuston ratkaistavaksi.

Vasemmistoliiton Ritva Renko sanoo, ettei vielä tiedä, kumpaa nappia painaa, jos ja kun asia tulee valtuuston päätettäväksi.

– Asian lisävalmistelu voisi olla paikallaan. Sali ehkä tarvitaan, mutta sen rakentaminen ei saa siirtää muita tärkeitä rakennushankkeita.

SALIN kokonaiskustannukset olisivat neljä miljoonaa euroa. Kauppahinta maksettaisiin takaisin enintään 25 vuodessa. Maksusuunnitelman mukaan lopulliseksi hinnaksi tulisi 25 vuoden kuoletusajalla ilman käyttökustannuksia noin 6,2 miljoonaa euroa.

Kirjoittaja:
Heikki Sopanen