Imatran kävelykadulla alkaa kymmenvuotiskesä

Koskenparras on kelvannut malliksi muillekin. Juhlavuoden kesäkuosiin kävelykatu alkoi pukeutua torstaina. Kesän ensimmäinen isompi kihaus kadulla on vapunpäivän työväenjuhla.

MATTI VEIJALAINEN

IMATRA. Kesäkuun 14. päivänä vuonna 1995 Imatrankosken infrassa tapahtui iso asia.

Autoille tuli lähtö Lappeentien alusta, kun Koskenpartaan kävelykatu avautui ympärivuotiseen käyttöön.

Juhlavuoden kesäkuosiin kävelykatu alkoi pukeutua torstaina. Vapuksi pysäköi määräraiteelleen perinteinen lasten leikkijuna. Istumapenkit tuotiin myös paikoilleen ja ravintoloitsijat alkoivat pystyttää terassivarustuksia.

Muu rekvisiitta, kuten kaupungin kukat tulevat kadun kaunistuksiksi myöhemmin. Tuotantopäällikkö Kari Tihtosen mukaan puutarhurit luottavat yöhallojen loppuvan kesäkuun 10. päivän jälkeen.

KESÄKUUN kymmenes pidetään Koskenpartaalla myös juhlavuoden kesän avajaiset. Ne tuottaa Imatran Kaupunkikeskustat-yhdistys. Toiminnanjohtaja Mari Haaparannan mukaan ensin avataan uuden torin puolella kesäasumisen teemapäivä. Sen jälkeen juhla jatkuu Koskenpartaalla. Pääviihdyttäjäksi tulee paikallinen suuruus Osmos Cosmos.

Oikeat synttäritkin kävelykatu saa. Haaparannan mukaan ne ajoittuvat kesän Imatra-päivän yhteyteen.

Kesän ensimmäinen isompi kihaus kadulla on vapunpäivän työväenjuhla.

– Siihenkin on tavattu hankkia viihdettä. Nyt sitä tarjoaa Jope Ruonansuu, Haaparanta kertoo.

Kesän vilkkaimmat päivänsä Koskenparras kokee tänäkin vuonna Big band-festivaaliviikolla.

KAUPUNKIKESKUSTAT-yhdistys hoitaa kävelykadun myyntipaikkakauppaa. Kesäpaikat jaetaan tänään päättyvän tarjouskilpailun perusteella. Mari Haaparannan mukaan kysyntä on kova. Tavara käy kaupaksi viimeistä neliötä myöten.

Ensimmäisinä myyntinsä avaavat jätskikojujen ohella paikalliset ravintolat kesäterasseillaan.

– Kävelykadulle tulee tänä kesänä kuusi terassia, joilla on yhteensä noin 600 asiakaspaikkaa. Useimpien ravintoloitsijoiden on tarkoitus aloittaa vapulta, Haaparanta kertoo.

Uutta ravintolajärjestelyissä on Haaparannan mukaan anniskelualueiden rajaus rautaketjuin. Köysi osoittautui liian eläväiseksi materiaaliksi.

– Sateessa köydet kutistuivat. Myös ilkivallantekijät innostuivat kokeilemaan voimiaan niiden kanssa.

KARI TIHTOSEN mukaan kävelykadun puhtaanapidon hoitaa ulkoinen urakoija. Sama siivooja putsaa Imatrankosken uutta toria vuosisopimuksella.

– Uuteen tarkasteluun alueen hoito ilmeisesti tulee syksyllä, kun rakennustyöt uudessa liikekeskustassa valmistuvat, Tihtonen sanoo.

Kaupungilla on jo jonkin aikaa pyörinyt ajatus kävelykadun varustelutason nostamisesta. On puhuttu lämmitysjärjestelmän asentamisesta niin, että katu pysyisi sulana myös talvella.

Tihtosen mukaan toistaiseksi mitään päätöksiä lämmityksestä ei ole tehty.

– Asiaan palattaneen, kun kadun remontointi jossain vaiheessa tulee ajankohtaiseksi.

VIELÄ sellaista vaihetta ei näy. Kaupunginarkkitehti Kimmo Hartikaisen mielestä Koskenparras on pitänyt pintansa hyvin kirjaimellisesti sekä kuvaannollisesti.

Hartikaisen mukaan Imatra oli eturivissä, kun kaupunkeihin ryhdyttiin suunnittelemaan kävelykeskustoja. Moni kävi katsomassa mallia.

Nyt Imatra on toista kertaa näyteikkunassa. Hartikaisen mukaan Imatrankosken liikekeskustan rakentaminen, eli käytännössä kävelykeskustan laajentaminen kiinnostaa suunnittelijoita laajalti.

Imatrankosken ratkaisut ovat Hartikaisen mielestä osoittautuneet toimiviksi. Muuallekin Imatralle on Hartikaisen mukaan ideoinnissa alueita, joilla liikenteen ehtoja ei määrää autoilija.

– Uusia kävelykatuja Imatralle silti tuskin tulee. Ennemmin tapahtuu ehkä niin, että joitain kadunosia katoaa puistoiksi muuttumalla.

Kuvateksti

Koskenpartaan veturikuskeista kevään ensimmäisiä oli Eve Toiviainen.

MATTI VEIJALAINEN

Kirjoittaja:
Matti Veijalainen