LAP ei hyväksy ajatusta iltaruskon ajasta

KARI KRAUELLAPPEENRANTA. Eilen 75-vuotisjuhlaansa viettäneen SAK:n Lappeenrannan paikall

KARI KRAUEL

LAPPEENRANTA. Eilen 75-vuotisjuhlaansa viettäneen SAK:n Lappeenrannan paikallisjärjestön LAP:n puheenjohtaja Pertti Lallo ei myönnä järjestön elävän iltaruskon aikaa. Hänen mukaansa ammattiyhdistystoiminnan merkitys kasvaa tulevaisuudessa.

– Näen tulevaisuuden järjestön kannalta valoisana. Olen ollut parikymmentä vuotta LAP:n puheenjohtajana, ja jäsenmäärä on tälläkin hetkellä sama kuin silloin.

Viime vuoden toimintakertomuksen mukaan paikallisjärjestöön kuului 32 ammattiosastoa, joissa on yhteensä noin 13 500 henkilöjäsentä.

LAP:N TEHTÄVÄNÄ on palkansaajien ja heidän perheittensä taloudellisten ja yhteiskunnallisten oikeuksien parantaminen ja puolustaminen. Tehtäväänsä LAP täyttää tekemällä yhteistyötä jäsenosastojen ja niiden jäsenten kanssa.

Lallon mukaan konkreettisesti LAP:n toiminta näkyy muun muassa ammattiosaston toimihenkilöiden ja muun jäsenistön kouluttamisena.

– LAP:lla on mahdollisuus myös vaikuttaa yhteiskunnallisesti. Poliittiset intohimot eivät enää ole valtoimenaan ammattiyhdistystoiminnassa.

Se, etteivät poliittiset intohimot vello LAP:ssa näkyy muun muassa siinä, että jäsenistössä on eri puolueiden väriä tunnustavia.

– Tosin eniten on sosiaalidemokraatteja, Lallo kertoi.

AMMATTIYHDISTYSLIIKETTÄ tarvitaan Lallon mukaan tulevaisuuden EU:ssa kipeästi.

– Kun työn ja pääoman ristiriita on sitä luokkaa kuin nyt, tarvitaan järjestöä. Kaikkea työtä ei tehdä Helsingissä, vaan mittavaa perustyötä tehdään alueellisesti.

– Uskon, että tulevaisuudessa yhteistyö eurooppalaisten ay-liikkeiden kanssa lisääntyy. Kun pääoma menee yli rajojen, meidänkin on mentävä.

Lallo toivoo, että ay-toimintaan tulisi lisää nuoria.

– Toivon, että nuoret ottavat oman paikkansa ja että he ajattelisivat muunkin kuin vain työttömyysturvan varmistamista. Viime vuosina on ollut liikettä vapaisiin kassoihin päin.

Kirjoittaja:
Kari Krauel