Simpeleellä bändikämpät pursuavat äijäenergiaa

Walhalla, Ipe ja Harmaa aavistus ja SimBros harjoittelevat ja heittävät keikkaa. Tanssimusiikki vie aikamiehiä.

PÄIVI VENTO

RAUTJÄRVI. Elävästä tanssimusiikista ei tule Simpeleellä puutetta. Tällä hetkellä taajamasta löytyy kolme kokoonpanoa, jotka kaikki harjoittelevat ahkerasti ja heittävät keikkaa sitä mukaa, kun ansiotöiltään jaksavat. Bändit ovat Walhalla, Ipe ja harmaa aavistus ja SimBros.

– En kyllä muista vastaavaa tilannetta, sanoo 30 vuotta simpeleläisissä tanssimusiikkikuvioissa pyörinyt Markku Vehkamaa, Walhalla -yhtyneen isä sekä äiti.

– Kai kaikki vanhat, hullut soittajat ovat menossa mukana, Vehkamaa arvelee ja tietää sen, kuinka tanssimusiikin esittäminen on haastava ja mukava harrastus.

– Harrastuspohjalta tässä kaikki liikkuvat. Se mikä soittaen tulee, se soittokamoihin menee, eikä edes riitä.

Viikon päästä sunnuntaina nämä kolme bändiä järjestävät yhteistyönä Hyvän tuulen konsertin.

– Mukana ei ole rokkia, vaan kuten konsertin nimikin sanoo, hyvän tuulen lauluja. Erityishuomion kiinnitämme äänenvoimakkuuteen, se ei tule raastamaan korvia, lupaa konsertin puuhamies, Simbrossin kitaristi Reijo Sinkkonen.

Konsertissa Ipe ja Harmaa aavistus joutuu kenties pitämään hieman sordiinoa päällä, sillä yhtye ponnistaa rokkirautalankameiningistä. Marko Valkeapää kertoo vuonna 1998 perustetulle yhtyeelle kuuluvan hyvää.

– Olemme saaneet riveihimme Saska Helmikallion kitaraan ja hän myös laulaa, mutta tosin on mukana sen, minkä kiireiltään ehtii.

Syksyllä Ipe ja Harmaa aavistus aikoo levyttää, mikäli kunnan kulttuuritoimi ottaa suopean kannan asiaan eli antaa avustusta.

– Levyn tekoon meitä innostaa oma materiaali, olisi kivaa saada sitä purkkiin.

Sävellyksistä ja sanoituksista vastaa yhtyeen kosketinsoittaja Antti Lepistö, Marko Valkeapäällä on myös aavistuksen verran näppinsä pelissä. Yhtyeen laulajana on Isto Valkeapää ja rummuissa Kari Kiiveri.

SIMBROS ON yhtyeistä tuorein, kohta kaksi vuotta. Ennen SimBrossia oli Reijo Sinkkosen, Hannu Räihän, Kimmo Viinasen ja Kari Leskisen kokoonpano H & R ja Kumppanit.

– Hannu kysyi minua yksi torstai Simpeleen torilla mukaan, sunnuntaina olin jo harjoituksissa, kertoo Vesa Toppinen. Näin syntyi SimBros, joka soittaa musiikkia laidasta laitaan.

– Myös vartin kestävät bluesit löytyy, miehet kertovat.

– Soittamisesta emme ota taakkaa. Esiintymisiä pitää olla sen verran, että näemme harjoittelun tuottavan tulosta. Yleisö on ollut tyytyväinen eikä meitä ole heitelty tomaateilla, Toppinen vitsailee.

MARKKU VEHKAMAA on jaksanut touhuta Walhallan kanssa 31 vuotta. Kymmeniä miehiä on ollut eri kokoonpanoissa mukana. Nyt piiriin kuuluu kymmenen muusikkoa. Kahta bändiä ei silti saa keikalle samaan aikaan, koska kosketinsoittajia ei ole kuin Vehkamaa itse. Hänen kanssa keikkabändin muodostavat Ossi Terävä ja Marian Nowicki, kokoonpanoa täydennetään tiimistä tilanteiden mukaan. Konsertissa solistina toimii Matti Paajanen.

– Ravintolakeikat jätämme nykyään väliin. Ne ovat monesti sitovia ja nykyään soittaminen kolmeen asti yöllä tuntuu raskaalta, Vehkamaa tunnustaa.

YHTYEITÄ VOISI kutsua myös kellaribändiksi, tallibändiksi ja pommibändiksi. Ensimmäinen käsite lienee tuttu. Tallibändi on Walhalla, joka treenaa talvet talon alakerrassa ja siirtyy kesäkaudeksi autotalliin. Pommibändi on SimBros, joka jytisee pommisuojassa.

• • •

Hyvän tuulen konsertti Simpeleen työväentalolla 17.4.2005 kello 14.

Kuvatekstit

Konsertin ohjelmistoa ovat suunnittelemassa Markku Vehkamaa (vas.), Marko Valkeapää, Vesa Toppinen, Kimmo Viinanen, Reijo Sikiö ja Hannu Räihä.

Reijo Sinkkonen (vas.) ja Hannu Räihä aloittivat yhteisesiintymisen lastenlaulujen parissa, nyt tanssitetaan ravintolakansaa.

PÄIVI VENTO

Kirjoittaja:
Päivi Vento