Niukkalassa ei ole kaivattu kunnan yhteispalvelupistettä

Kärkikuntien kuntaliitosyhdistymissopimuksessa Niukkalaan luvataan yhteispalvelupiste. Se ei ole vielä toteutunut.

PÄIVI VENTO

PARIKKALA. Kerran viikossa kokoontuvalla päiväjumpalla on vakiintunut kävijäkunta. Viisitoista 50–80-vuotista naista jumppaa Jari Venhovaaran opastuksessa uskollisesti maanantaisin. Jumppa ei ole mitään hurjaa hyppelyä, vaan jo vähän ikääntyneille sopivampaa venyttelypainotteista menoa.

– Tässä samalla vaihdamme kylän kuulumiset ja kaikki omat kolotukset, Eevi Suppola nauraa. Kälykset Eevi ja Esteri Suppola sekä Maire Tikkinen listaavat jo vuodesta 1997 toimineen päiväjumpan tärkeimmäksi palveluksi, mitä he tällä hetkellä kunnalta vaativat.

– Ja jos terveydenhoito pelaa, on kaikki hyvin.

Jumppanaisten lausuntojen valossa Parikkalan kunnanjohtaja Alpo Kosunen voi siis hengähtää helpotuksesta. Kärkikuntien kuntaliitosyhdistyssopimuksessa luvataan Niukkalaan yhteispalvelupiste. Se on tällä hetkellä vain mustaa valkoisella yhdistymissopimuksessa.

NIUKKALASSA kunnanviraston ovenpielessä on opastetaulu, josta voi lukea kunnanviraston olevan avoinna kello 9–15 arkipäivisin. Onko kunnanvirasto avoinna enää koskaan kunnan palvelujen antajana, on täysin avoin kysymys, koska tulevan palvelupisteen paikkaa ei ole päätetty.

– Se on selvää, että palvelut tullaan antamaan yhdestä pisteestä. Lähinnä palvelut tarkoittavat sitä, että tarvittavia lomakkeita on saatavilla. Säännönmukaista päivystyspistettä kuntalainen kaipaa sosiaali- ja teknisen toimelta. Yleishallinnon puolelta päivystäminen ei ole tarpeen, Kosunen linjaa. Hän itse lupaa, kunhan löytää kalenterista ajan, olla Niukkalassa tavoitettavissa muutaman tunnin ottamassa vastaan suoraa palautetta ja toiveita.

Sitä pitää kokeilla kerran niin näkee, onko tarvetta.

SUPPOLAN KÄLYKSET miettivät, että elämänmenossa kuntaliitos ei ole näkynyt missään.

– Mitäs tällaiset vanhemmat ihmiset muuta kaipaavat kuin kaupan säilymistä kylässä, he sanovat. Kunnanvirastolla ei tarvinnut käydä kuin äänestämässä. Naiset muistavat, että jotain uuttakin kuntaliitos toi Niukkalaan.

– Seurakuntatalolla aloitti uusi eläkeläisten kerho, joka kokoontuu joka kolmas viikko.

EIVÄTPÄ HIOSTA kuntaa myöskään lapsiaan muskarista hakemaan tulleet isät Jouni Suppola, Risto Pääkkönen ja Jorma Berg. Miehet sanovat, että käytännön elämässä kuntaliitosta ei huomaa missään, eikä kunnan palvelupistettä ole kaivattu.

Tavallisen kuntalaisen elämässä kunnanvirastolla käydään tosi harvoin. Kunta on taustalla ja pyörittää systeemiä.

– Harjulinnassa eli nykyisellä virastolla olen käynyt kokouksissa, Suppola kertoo.

– Maataloustoimiston palvelut haettiin jo liitosta ennen Saarelta, joten ei uutta siinäkään, hän jatkaa.

Risto Pääkkönen miettii, että sen panee aina merkille, kun Uukuniemen tapahtumat tapahtuvat lehti-ilmoittelussa Parikkalassa. Kuten “Uukuniemen hiihto Parikkalassa”.

– Nousikos se äyri? Jos se nousi, sitten liitoksen huomaa veroilmoitusta tehdessään.

Jorma Berg kertoo, että hän puhuu Uukuniemestä ja on edelleen puheissaan uukuniemeläinen.

– Minusta on suorastaan täsmällisempää esimerkiksi puhelimessa esitellä itseni uukuniemeläiseksi kuin parikkalalaiseksi.

UUKUNIEMEN kirjaston aukioloajat muuttuivat ja hieman supistuivat liitoksen myötä. Kirjastosihteeri Tuija Paakkinen kertoo laina-aikaa olevan kuusi tuntia viikossa.

– Parannusta on, että nämä kolme kirjastoa ovat nyt yhteinen kokoelma, eli samalla kortilla saa kaikista. Nyt kierrätämme aineistoa, eli sitä on enemmän saatavilla.

Paakkinen uskoo, että kirjasto voisi olla ihan hyvä paikka tulevalle kunnan palvelupisteelle. Niukkalan keskustassa kunnanviraston viereisellä ilmoitustaululla edelleen “Uukuniemen kunta tiedottaa” ja “Uukuniemen kunta kuuluttaa”. Uukuniemen valtuuston joulukuisen kokouksen esityslista on edelleen nähtävillä.

Niukkalan terveyspalvelut

Uukuniemen terveysasema, lääkärin vastaanotto kahdesti kuukaudessa satunnaisin päivin, ajantilaus Saaren vastaanotolta.

Neuvolaan ajantilaus ma, ke ja to klo 8–10. Näinä päivinä sama terveydenhoitaja hoitaa neuvolan, kouluterveydenhoidon ja kotisairaanhoidon.

Sairaanhoitovastaanotto aamuvastaanottona ilman ajanvarausta me, ke ja to klo 8–10.

Hammashuollon ajantilaus ma-pe klo 8–16. Hammaslääkäri paikalla kahdesti viikossa.

Kuvatekstit

Eevi Suppola (vas.), Maire Tikkinen ja Esteri Suppola kävelevät jumpasta kotiin.

Kunnan ilmoitustaulun tietojen ajantasaistaminen ei kuulu kenenkään tehtäviin.

PÄIVI VENTO

Kirjoittaja:
Päivi Vento