Paperi osoittaa mieltä Imatralla

Paperiosastot kertovat kunnioittavansa Stora Enson menetettyjen työpaikkojen muistoa kahden vuorokauden hiljaisella hetkellä. Työantaja pitää lakkoa laittomana.

MATTI VEIJALAINEN

IMATRA. Paperiliiton mielenosoituslakko pysäyttää Stora Enson Imatran tehtaiden tuotannon ensi viikolla kahdeksi vuorokaudeksi.

Lakko alkaa Kaukopään ja Tainionkosken tehtailla 13. huhtikuuta kello 6. Töihin paluu alkaa aamuvuorosta 15. huhtikuuta.

Paperiliiton Kaukopään ja Tainionkosken osastot jättivät työnantajalle ilmoitukset lakoista perjantaina. Lakkoilun syy kerrotaan kummassakin ilmoituksessa samansisältöisenä. Työpaikkojen vähentäminen ja sitä koskeva neuvottelemisen tapakulttuuri närästävät luottamusmiesten mukaan tehtaiden paperiliittolaista henkilöstöä.

KAUKOPÄÄN osaston varapääluottamusmies Esa Ilves ja Tainionkosken osaston pääluottamusmies Kari Miettinen korostavat lakon paikallista luonnetta. Mielenosoituksella paperiosastot haluavat Ilveksen ja Miettisen mukaan kunnioittaa hetken hiljaisuudella vakansseja, mitkä Kaukopäässä ja Tainionkoskella on viime vuosina menetetty.

Neuvottelupöytien nykymenoa luottamusmiehet arvostelevat kärjekkäästi.

– Ennen asioista voitiin neuvotella normaalissa päiväjärjestyksessä. Sittemmin työnantajan linja on muuttunut sellaiseksi, että valmiiksi lasketut vähennystarpeet tuodaan sellaisinaan yt-neuvottelukuntaan, Miettinen sanoo.

ILVEKSEN mukaan neuvottelukulttuurin muutos koetaan työntekijäpuolella yksioikoiseksi käskytyspolitiikkaan siirtymiseksi.

KAUKOPÄÄSSÄ paperiliittolaisten työntekijöiden määrä väheni Ilveksen mukaan viime vuonna 50:llä. Tänä vuonna vähennystarpeeksi on ilmoitettu noin 70 henkeä.

Uusista vähennyksistä ei ole Ilveksen mukaan aloitettu neuvotteluja, eikä paperiliiton pöytään tuloa ole näköpiirissäkään. Ilveksen mukaan paperi on tulehtuneessa työehtoneuvottelutilanteessa toistaiseksi lopettanut kaikenlaiset neuvottelut Imatralla.

Tainionkosken tehtailta meni Kari Miettisen mukaan viime vuonna muutamia vakansseja.

LAKON piirissä ovat kaikki Stora Enson Imatran tehtailla paperiliiton sopimusaloilla työskentelevät henkilöt.

Kaukopäässä paperiliittolaisia työntekijöitä on noin 1 200. Tainionkoskella paperiliittolaisia on 270. Lisäksi heitä työskentelee tutkimuskeskuksessa sekä metsäkonttorilla. Tehtaiden laitteistojen vahingoittumisen sekä muut turvallisuusriskit ehkäisevät tehtävät hoidetaan kuitenkin myös lakon aikana.

Imatran paperiosastot kertovat järjestävänsä paperiliiton kaikille saimaanpiiriläisille avoimen lakkotilaisuuden. Puheet ja tanssit pidetään Vuoksenniskan työväentalolla 13. huhtikuuta.

STORA ENSON Imatran tehtaiden henkilöstöpäällikön Jouko Lehtolan mukaan työnantaja pitää paperiosastojen lakkoa laittomana.

– Laki tuntee lakoissa vain 14 vuorokauden ennakkoilmoitusmenettelyn. Se aika ei tässä täyty.

Perjantaina ei Lehtolan mukaan oltu vielä lähemmin pohdittu, viekö työnantaja tulevan lakon työtuomioistuimeen. Työmarkkinavaihe on sinänsä poikkeuksellinen, koska alalla vallitsee sopimukseton tila.

Kovin suurena yllätyksenä paperiliiton lakko ei tullut.

– Kun tässä on seurattu valtakunnan tapahtumia maaliskuun 30. päivän jälkeen, oli oikeastaan aika helppo arvioida, että jossain vaiheessa se meidänkin vuoromme tulee. Tällaista se elämä näyttää tällaisissa tilanteissa taas olevan, Lehtola pohti.

Kuvateksti

Kaukopään tehtailla lakkoilee ensi viikolla noin 1 200 paperiliittolaista työntekijää.

ES ARKISTO/MARKKU SOIKKELI

Kirjoittaja:
Matti Veijalainen