Imatran kaupunki haluaa panna vallan ja vastuun rajat uusiksi

Valtuutetut ovat huolissaan velkaantumisesta ja henkilöstön jaksamisesta. Resurssijohtaminen saa pian pelisäännöt.

IRMELI OJALAINEN

IMATRA. Imatran kaupunginvaltuusto haluaa määritellä vallan ja vastuun rajat uudelleen. Demariryhmän puheenjohtajan Heikki Luukkasen mielestä Imatralla on nyt virallinen ja epävirallinen hallintojärjestelmä.

Resurssijohtamisesta on syntynyt vallankäytön toinen kanava.

– Tämä ei ole kestävä tilanne. Vastuun kantajat katoavat, jos valtaa käyttää joku muu. Epäselvästä järjestelmästä on päästävä jo henkilöstön oikeusturvankin vuoksi. Hallintoa tulee selkeyttää, Luukkanen vaati. Hän ei

kiistänyt, etteikö resurssijohtamista tarvittaisi. Ja kiihdyttäjiäkin hänen mukaansa tarvitaan.

Samaan asiaan olivat puuttuneet sekä kaupungin tilintarkastajat että tarkastuslautakunta.

Kaupunginjohtaja Tauno Moilasen mukaan resurssijohtamisella on ollut kaupunginhallituksen selkänoja ja siellä on aina tiedetty menossa olevista asioista. Ohjeistus ja johtosäännöt ovat tulossa pikapuoliin käsittelyyn.

– Kun hankalia päätöksiä tulee, konfliktejakin syntyy, Moilanen ennakoi.

HENKILÖSTÖN jaksaminen nousi yhdeksi keskeisimmistä keskusteluaiheista hikisessä maanantaivaltuustossa. Tulevaisuussopimus on päättymässä ja keskustelua jonkinlaisesta jatkosta käynnistellään. Keskusteluun

valtuustossa toivottiin avoimuutta.

Henkilöstöön panostaminen edellyttää jatkuvaa koulutusta ja kun kerran on päätetty, että kehityskeskusteluja käydään, ne on myös käytävä. Jaksamisen mittaamiseenkin on mittareita, jos niitä halutaan käyttää, valtuustossa muistutettiin.

Henkilöstömäärän väheneminen ei ole näkymättä palvelutuotannossa. Viime vuonna määräaikaisten ja sijaisten määrä väheni 168:lla.Sitoutumattoman kristillisten Arto Siitosen mielestä sairaslomia sijaistetaan monella työpaikalla vain 40-prosenttisesti ja ihmiset uupuvat.

VELKAANTUMINEN huolestuttaa, mutta toisaalta talouden suunta on saatu reivattua parempaan suuntaan. Vuosikatteen nostaminen 10 miljoonaan

euroon kuluvalla valtuustokaudella on kuitenkin hyvin kova tavoite. Urakkaa on kolmelle vuodelle 8,3 miljoonaa euroa.

Kaupunkilaivan todettiin uivan syvällä ja ajelehtivan ajoittain ilman suuntaa. Valtuusto haluaa luotsin tehtäviin, kokoomusryhmyri Ismo Pöllänen ilmoitti. Hänestä nyt tarvitaan vastuun ottajia, sillä edessä on ikäviä päätöksiä.

Velkaantumisen ohella huolta kannetaan tytäryhtiöitten ja yhteisöjen sekä muuten kaupunkikonsernin ulkopuolelle menevien rahojen toiminnasta. Monet vaativat entistä luontevampaa tietoa tyttärien toiminnasta ja niistäkin

asioista, jotka eivät ole toteutuneet suunnitelmien ja tehtyjen päätösten mukaan. Kuten parkettitehtaan rakentaminen.

Kristillisten Antti Jarva odottaa valtuustopäätöksiin pitävyyttä. Esimerkiksi nyt kerrotaan tietoa Rajapatsaan neuvolan lakkauttamisesta, vaikka rakennepäätöksessä neuvolat haluttiin pitää ennallaan.

ELINTARVIKE- JA ympäristölaboratorion liiketoiminnan valtuusto myi yhden ulkoistamista kiittelevän puheenvuoron saattelematta. Liiketoiminta siirtyy ensi elokuusta alkaen Nab Labs Oy:lle 20.000 eurolla. Vuosittain 281 000

euron tappiota tuottavan laitoksen siirtymistä uudelle toimijalle autetaan kolmen vuoden tukipaketilla. Sillä varmistetaan toiminnan ja työpaikkojen säilymistä Imatralla.

Muutamalla saatepuheenvuorolla hyväksyttiin liikunta- ja nuorisotoiminnalle strategia vuoteen 2015 saakka. Sitä moitittiin jo käsittelyyn tuotaessa vanhentuneeksi ja päivitystä kaipaavaksi.

Kirjoittaja:
Irmeli Ojalainen