Joutseno jättää ostotarjouksen Rauhasta ja Tiurusta

• Kaupunki tarjoaa sairaanhoitopiirille reilusta 400 hehtaarista miljoona euroa.

SARI PULLINEN

JOUTSENO. Joutseno jättää tänään tiistaina Etelä-Karjalan sairaanhoitopiirille tarjouksen Rauhan ja Tiurun entisten sairaala-alueiden hankkimisesta omistukseensa.

Kauppa koskisi 405,5 hehtaarin suuruista aluetta, joka muodostuu kolmesta tilasta. Kauppahinnaksi kaupunki tarjoaa miljoonaa euroa.

Joutsenon virkamiehet saivat maanantaina Joutsenon kaupunginvaltuustolta reilun kahden tunnin keskustelun päätteeksi valtuudet tarjouksen jättämiseen. Kaupunginjohtaja Kari Korkiakoski ei selvittänyt keskustelujen kulkua tarkemmin.

Joutseno haluaa tarjouksen ehtivän sairaanhoitopiirin hallituksen kokoukseen 31. toukokuuta.

– Jos asia etenee, se on sairaanhoitopiirin valtuustossa 15. kesäkuuta ja Joutsenon kaupunginvaltuustossa 20. kesäkuuta, Korkiakoski kertoi.

TÄMÄ KÄÄNNE pani ainakin toistaiseksi jäihin Joutsenon, Lappeenrannan ja Imatran yhteisen selvityksen, joka pyrki uuden kiinteistökuntayhtymän muodostamiseen.

Yhtymään kaavailtiin mukaan ainakin näitä kolmea kaupunkia, kenties muitakin sairaanhoitopiirin kuntia.

Kolmen kaupungin yhteinen työryhmä työskenteli reilut puoli vuotta.

– Pidän ensisijaisena ratkaisuna sitä, että Joutseno ostaa alueen. Kuntayhtymä oli kakkosvaihtoehto, sanoi Lappeenrannan kaupunginjohtaja Seppo Miettinen.

Miettisen mukaan tärkeintä on erottaa käyttämättömät kiinteistöt sairaanhoitopiiristä.

Samoilla linjoilla on Imatran kaupunginjohtaja Tauno Moilanen.

– Jos Joutseno katsoo, että sen on mahdollista hankkia alue, se on käypä ratkaisu, Joutsenoonhan se kuuluu. Aiemmin kaupunki kuitenkin kammoksui

siellä tarvittavia kunnallisteknisiä ratkaisuja, Moilanen muisteli.

– Ei Imatran pidä väkisin mennä kiinteistökuntayhtymään. Imatra toivottaa

Joutsenolle onnea ja menestystä, hän jatkoi.

RAUHA ja Tiuru ovat olleet myynnissä jo pitkään. Elokuussa 2004 peruuntuivat pitkälle neuvotellut kaupat Piper Bahr Finlandin kanssa.

Viime syksynä Joutseno alkoi selvittää mahdollisuuksiaan hankkia alue joko yksin tai yhdessä naapurikaupunkien kanssa.

Syksyllä alkoi kolmen kaupungin selvitystyö, ja viime kuussa kaupunginjohtajat antoivat työryhmälle tehtäväksi muodostaa

kiinteistökuntayhtymä. Nyt Joutseno on kuitenkin liikkeellä yksin.

Joutseno, Lappeenranta ja Imatra maksavat Rauhan kuluista yhteensä 80 prosenttia. Vuosittain alueesta kertyy tappiota 700 000 euroa, josta Joutsenon maksuosuus on noin 60 000.

Kirjoittaja:
Sari Pullinen