Maahisten aarretta mä metsästän

Ruokolahden luonto ja kirkonkylä on elämysten mahdollisuus sekä isoille että pienille. Etelä-Karjalasta puuttuu paikallisen osaamisen markkinointi.

PETTERI VÄRTÖ

RUOKOLAHTI. Haltijapukuinen Jari Niiranen solmii kaksi nuorta lehtipuuta yhteen punaisella langalla Kauniskalliolla. Ruokolahden seurakunnan

leirikeskukseen nenä linja-auton lasissa kurvanneet alakoululaiset käyvät syntyneestä metsänportista vanhojen suomalaisten uskomusten maailmaan. Siellä vallitsevat Tapion, Mielikin ja monen muun myyttisen jumalhahmon tavat.

Rautjärven Asemanseudun koulun 1–4-luokkalaisten on oltava joko hiljaa tai noudatettava harmaa-asuisten maahisten tahtoa: selvitettävä tukku

pulmallisia tehtäviä. Tehtäviä!

Niitä ovat taikajuoman valmistaminen kasveista, puihin viritetyn seitin läpäisy koskettamatta, laskutaitoa vaativan arvoituksen ratkaiseminen,

narun seuraaminen sokkona maahisten linnaan sekä kirjainpalapelin ratkaisu. Se kertoo maahisten aarteen paikan.

Aarteen löydyttyä se jaetaan – kristillisesti. Ennen aarteen jakamista löytäjät palaavat metsänportin kautta takaisin tähän maailmaan. Toisella puolella on aarteenmetsästyksen lomassa saatu raitista ilmaa ja tietoa kasveista sekä opittu entisajan uskomuksia.

KAUNISKALLIOLLA seikkailtava Maahisten aarre kuuluu ruokolahtelaisen Kulttuuripalvelu Kaikun ohjelmapaketteihin. Se on tarjonnan vanhimmasta

päästä ja suunnattu lapsille, mutta sopii myös vanhemmille, kuten muutkin Kauniskalliolla läpivietävät seikkailut. Seikkailut ovat valmiiksi käsikirjoitettuja, mutta niitä improvisoidaan ryhmän ja tilanteen mukaan.

– Taustatyö on tärkeää ja se on tehtävä hyvin sekä lapsille että erityisesti aikuisille. Ihmiset innostuvat eri asioista, joten aina ei voi tietää, mitä kukakin pitää elämyksenä, Virve Niiranen sanoo.

KIRKONMÄEN elävöittäminen alkoi Ruokolahdella tänä keväänä. Samanmieliset, ahkerat ja työstään ylpeät ihmiset löivät päänsä yhteen. Kipunoista säkenöi ohjelmapaketteja maakunnan kauneimmaksikin valitulle paikalle ennestään

tuttujen näytelmällisten museokierrosten oheen.

– Kansanperinne on kiehtovaa. Kerrankin linja-autollinen ikäihmisiä innostui Rempun perässä hieraisemaan nenäänsä riihen nokiseen hirteen, Jari Niiranen muistelee hymyssä suin.

Kansanarvoituksia viljelevän kansanosan kanssa ohjelmanjärjestäjäkin saa mahdollisuuksia elämyksiin.

ETELÄ-KARJALAISET kohteet ovat nekin löytäneet ohjelmapaketteihin. Maakunnan kesässä pääosassa on luonto, jonka mahtavuus peittää alleen kaiken muun.

– Etelä-Karjalassa ei osata tai uskalleta markkinoida paikallista osaamista, kuten vaikkapa Kuopiosta pohjoiseen. Lapissa joka kioskissa

lukee ”souveniers”, mutta täällä kilpiä on harvassa, jossa ollenkaan, Niiraset harmittelevat.

Heidän markkinoimissaan paketeissa maakunnallinen osaaminen on mukana. Ohjelmien suunnitteluun ja läpivientiin osallistuvat paikalliset asiantuntijat.

TAUSTA

*Kulttuuripalvelu Kaiku järjestää ohjelmallisia seikkailuja Kauniskalliolla, Ruokolahden kirkonmäellä ja muualla Etelä-Karjalassa.

*Kauniskallion seikkailut: Järkevä jänis, Kadonnut taikamahti, Taikarasia, Nestori ja kadonneet kotieläimet, Pieni enkeli, Aarrejahti sekä rooliseikkailu Salaisuus.

*Kirkonmäellä voi osallistua perinteiseen kirkonmäkikierrokseen, käsityönäytökseen, perinteisten ruokien tai harvinaisten herkkujen

valmistukseen, maalata Edelfeltin siveltimenjälkiä, käydä metsänportista

mytologian maailmaan tai tutustua Remppu Riihitontun kanssa Ruokolahden museoalueeseen.

*Eteläkarjalaiset kohteet pitävät sisällään maakunnan kulttuuria ja luontoa, historiaa ja nykyaikaa. Luontoretkien kohteena ovat harjumaisemat ja siniset selät. Luonnossa seikkaillaan myös Mielikin metsäretkellä ja Tapion kierroksella.

*Seikkailut, ohjelmalliset kierrokset ja retket kestävät vajaasta tunnista kolmeen ja sopivat kaikenikäisille. Niitä järjestetään toukokuusta

syyskuuhun tai sovitusti.

*Ohjelmapakettien kokoamisessa voi hyödyntää paikallisia ruokapaikkoja.

*Retket ja ohjelmat internetissä: personal.inet.fi/yritys/kulttuuripalvelukaiku

Kuvateksti

Kauniskalliolla lapset ja lapsenmieliset pääsevät aarrejahtiin ja saavat siinä sivussa tietoa sekä suomalaisesta mytologiasta että kasveista.

KAROLIINA PAATOS

Kirjoittaja:
Petteri Värtö