Ylellisyydessä on käsityön leima

Etelä-Karjalan ammattikorkeakoulun vaate- ja tekstiilisuunnittelijat ovat kiertäneet maa

Etelä-Karjalan ammattikorkeakoulun vaate- ja tekstiilisuunnittelijat ovat kiertäneet

maailmaa. Tosin tällä kertaa vain unelmilla on ollut siivet. Tekijöiden luova mielikuvitus on

loihtinut esiin pukuja ja kankaita. Niiden mallit ja kuosi ovat kuin maailmanmusiikkia.

MATTI SAARELA

LAPPEENRANTA. Suvi Pietiläisen suunnittelema juhlapuku on punaista silkkiä. Somisteet hän on muotoillut kuparilangasta. Pietiläisen innoittajana on toiminut Aasia.

– Minun lähtökohtanani oli Myanmar eli entinen Burma. Kun teema liittyi Aasiaan, silkki oli luonnollinen valinta juhlapuvun materiaaliksi. Kuparisomistuksilla lähdin hakemaan erilaisia pinnanmuotoja, jotka kuvaavat minusta kyseisen maan luontoa ja ympäristöä, Pietiläinen kertoo.

Vaatesuunnittelijan opinnot kestävät ammattikorkeakoulussa Pietiläisen mukaan neljä vuotta.

– Meistä tulee vaate- ja teks-

tiilisuunnittelijoita. Se, miten Lappeenrannasta löytyy töitä valmistumisen jälkeen selviää sitten aikanaan.Toivottavasti löytyy, Pietiläinen vastaa kysymyksiin tulevasta ammattiurasta.

– Etelä-Karjalan ammattikorkeakoulusta valmistuneet ovat sijoittuneet ympäri Suomea töihin. Mahdollisuuksia on kuitenkin aika paljon, Pietiläinen arvelee.

– Joustava ja liikkuva pitää olla. Täältä valmistutaan hyvin erilaisiin ammatteihin. Meillä on paljon visuaalisia aineita opetusohjelmassa, vahvistaa hänen opettajansa Hanna-Kaisa Parikka.

PIETILÄISEN näyttelyä varten suunnittelema puku on myös

jo myyty. Hintaa hän ei kerro, mutta lupaa ottaa vastaan tilauksia, jos joku haluaa itselleen juhliin käsin tehdyn ja yksilöllisen juhlapuvun.

– Puvun osti malli, joka kantoi sitä meidän koulumme muotinäytöksessä, Pietiläinen kertoo.

Maanantaina Täky-galleriassa avattiin näyttely, jossa on esillä ammattikorkeakoulun toisen ja kolmannen vuosikurssin opiskelijoiden suunnittelemia juhlapukuja ja kankaita.

– Vaatetuslinjan opiskeli-

jat ovat tehneet uniikkeja juhlapukuja. Tekstiililinjan tytöt lähtivät samoista teemoista liikkeelle kankaissaan, Parikka kertoo.

– Me kiersimme ympäri maailmaa etsimässä erilasia lähtökohtia suunnittelulle. Sekä puvuissa että neulevaateissa vaikutteita on haettu eri mantereilta. Se on olut mielenkiintoinen ja runsas lähtökohta ideoinnille. Syntyi todella kivoja ajatuksia, Parikka kehuu oppilaidensa töistä.

TÄKY-GALLERIAN näyttelyssä on pukuja ja kankaita yhteensä 13 eri tekijältä. Aasian lisäksi vaikutteita näyttäviin luomuksiin on haettu Afrikasta, Antarktikselta, Australiasta ja Amerikasta.

Pukujen ja kankaisen materiaaleina on käytetty muun muassa villaa, puuvillaa, silkkiä, pellavaa, satiinia ja viskoosia.

• • •

Etelä-Karjalan ammattikorkeakoulun vaate- ja tekstiilisuunnittelulinjojen opiskelijoiden pukuja ja tekstiilejä Täky-galleriassa 15.5. saakka. Galleria on avoinna ma-pe klo 11-18, la-su klo 11-15. Lisäksi joitakin tekijöiden pukuja on esillä Etelä-Karjalan säästöpankin pääkonttorissa.

Kuvateksti

Suvi Pietiläinen oli maanantaina pystyttämässä opiskelutovereineen Täky-gallerian näyttelyä. Pietiläinen asetteli näyttelykuntoon Sari Ahosen suunnittelemaa asukokonaisuutta, johon on haettu vaikutteita Amerikan mantereelta.

MATTI SAARELA

Kirjoittaja:
Matti Saarela