Categories
Artikkelit

Jäähallista puuttuu palosuojamaalaus

Messu- ja konserttitapahtumiin vaadittava savusukelluskelpoinen pelastusyksikkö korpeaa järjestäjiä. Lappeenrannan liikuntatoimi korjaa puutteen.

ANNE KOTIHARJU

LAPPEENRANTA. Lappeenrannan jäähallissa pitää olla messu- ja konserttitapahtumissa paikalla savusukelluskelpoinen pelastusyksikkö. Tämä sapettaa messujärjestäjiä, koska palovartiointi maksaa noin 1 700 euroa hallivuokran lisäksi.

Liikuntatoimi lupaa korjata puutteen. Vetotankojen noin 6 000 – 7 000 euron palomaalausurakka on jo tilattu. Rahat otetaan liikuntatoimen käyttömenoista.

Työ tehdään kesän aikana eikä lisämaksua sen jälkeen tapahtumajärjestäjille enää tule.

Liikuntatoimenjohtaja Ilkka Oksman toteaa, että harmittava maksu on tuskin estänyt yhtään tapahtumaa tulemasta Lappeenrantaan.

Saneerattu jäähalli kiinnostaa tapahtumajärjestäjiä.

– Nyt keväällä on ollut neljät messut ja ensi talvelle on jo kysytty konserteista ja messuista. Saneerattu jäähalli vetää Kaakkois-Suomeen tapahtumia.

POHJOLAN MESSUT on tiedustellut kaupungilta, onko hallin käyttäjiä kohdeltu tasapuolisesti, kun esimerkiksi Rakennus- ja puutarhamessuilta sekä Erä- ja urheilumessuilta vaadittiin kallis palosuojaus. SaiPan peleihin ei vastaavaa vartiointia tarvitse kuitenkaan järjestää.

Pohjolan Messujen mielestä on outoa, ettei paloturvallisuus riitä messujen järjestämiseen ja että kulut puutteesta lankeavat messujärjestäjälle.

SAVUSUKELTAJAT tarvitaan, koska rakennuttajan mukaan määrärahat eivät riittäneet saneerauksessa palosuojamaalaukseen.

– Eipä tuo rakennuttajan säästöpäätös kovin järkevä ollut, tuumii Oksman.

Säästö on tullut etenkin tapahtumajärjestäjille kalliiksi.

Liikuntatoimi oli pitänyt hallin monikäyttöisyyttä kuitenkin tärkeänä ja saneerauksen yhtenä perusteena.

Nyt rakennuslupaehtoihin sisältyy määräys pelastusyksiköstä.

SANEERAUKSEN viime vuonna tehdyssä paloteknisessä analyysissä edellytettiin kattorakenteiden teräksisten vetotankojen palosuojamaalausta.

Analyysissä kävi ilmi, että messu- ja konserttilavarakenteiden mahdollinen syttyminen aiheuttaa savuriskin. Kuumuus vahingoittaa vetotankoja nopeasti eikä yleisöllä olisi riittävää poistumistilaa hallista.

Liikuntatoimi selvittää, ettei vastaava riskiä ole silloin, kun hallia käytetään normaalisti jääurheilussa.

Kirjoittaja:
Anne Kotiharju