Keskustassa kalliimmallekin on kysyntää

Kölhinpuiston palvelutalon vuokra-asuntoihin mahtui vain pieni osa hakijoista. Rahoitusosuusasuntoihin pääsivät kaikki halukkaat maksukykyiset.

ANNE KOTIHARJU

LAPPEENRANTA. Heinäkuun alussa asukkaat vastaanottava Kölhinpuiston palvelutalo täyttyy varmasti nopeasti. Palveluasunnon sai vain pieni osa hakijoista.

Sen sijaan rahalla pääsi sisään jokainen hakija.Rahoitusosuusasuntoihin tulijoita ei tarvinnut karsia.

Tavallisiin palveluasuntoihin asukkaat valitaan asukkaan tarpeiden ja tilanteen perusteella. Tarjolla oli 10 vuokra-asuntoa, hakijoita lähes 70. Lisäksi alakerrassa on runsaammin palveluja tarvitseville viisi palveluasuntoa.

Jokainen halukas pääsi kynnysrahan maksettuaan 11 rahoitusosuusasuntoon. Ensimmäistä kertaa Lappeenrannassa kokeiltavissa rahoitusosuusasunnoissa asukkaat maksavat velkakirjalla tietyn summan asumisoikeudesta ja loput pääomavuokrana.

VUOKRATASO on Palvelukeskussäätiön toiminnanjohtajan Aino-Maija Viro-Lehdon

mukaan tavallista korkeampi.

– Korkeat tonttikustannukset ja alakerran autotalliratkaisu sekä korkea turvallisuustaso näkyvät ilman muuta hinnassa. Vuokra on alimmillaan 11,46 ja kalleimmillaan 14,28 euroa neliöltä. Onhan se huomattavasti kalliimpi

vuokra kuin muissa taloissamme.

MONTUN RAKENTAMISEN AVAUS

*Palvelukeskussäätiö halusi alunperin rakentaa palvelutalon Vapaudenaukion reunaan. Kaupunki ei suostunut kaavoittamaan tonttia sinne. Kaupunki halusi palvelutalon NCC:n ja Okan Galleria-hankkeen päänavaajaksi.

*Myös sosiaali- ja terveystoimi katsoi, että Gallerian palvelutaloon tulisi

epätarkoituksenmukaista ja kallista tehostettua palveluasumista.

*Kaupunki päätti myöntää talolle 10 prosentin avustuksen ja 10 prosentin lainan 20 vuodeksi niin, että laina on koroton vuoteen 2013 asti.

*Säätiö sai kaupungilta oikeuden kaupata osan asunnoista rahoitusosuusasuntoina. Asukas tavallaan lainaa säätiölle sovittavan summan

talon rakennuskustannusten kattamiseksi.

*Kaupungin asuntotoimi kysyi lausunnossaan: Kohdentuuko kaupungin hankkeelle myöntämä tuki asunnontarvitsijoille yhdenvertaisesti, jos asukasvalinnassa annetaan merkitystä sille, kykeneekö hakija lainaamaan säätiölle varoja ja

tällä tavoin ostamaan asumisoikeutensa?

Kirjoittaja:
Anne Kotiharju