Sairaanhoitopiiri haluaa myydä Rauhan ja Tiurun Joutsenolle

Kaupunki varautuu mittavaan vesijohto- ja viemäriputkistojen saneeraukseen.

SARI PULLINEN

ETELÄ-KARJALAN sairaanhoitopiirin kuntayhtymän hallitus hyväksyi tiistaina yksimielisesti Joutsenon kaupungin ostotarjouksen Rauhasta ja Tiurusta. Hallitus esittää valtuustolle entisten sairaala-alueiden myymistä kaupungille miljoonalla eurolla.

Kaupan toteutuessa omistajaa vaihtaa noin 405,8 hehtaaria maata, jolla sijaitsee lukuisia kiinteistöjä, rantasauna, soranottoalue, puisto-, katu- ja maatalousalueita sekä jälkihoidettu soramonttu.

MYÖS RAUHAN sairaala- ja kylpylämuseo kuuluu kauppaan. Sen sijaan taloihin tilapäisesti varastoitu sairaalakalusto pysyy sairaanhoitopiirillä. Rannassa olevasta Rauha-nimisestä veneestä tehdään vielä erillinen sopimus.

Etelä-Karjalan sairaanhoitopiirin valtuusto käsittelee kauppaa 15. kesäkuuta. Mikäli valtuusto hyväksyy myynnin, Joutsenon kaupunginvaltuusto päättää alueen ostamisesta lopullisesti 20. kesäkuuta.

KIINTEISTÖT siirtyvät ostajalle nykykunnossaan. Myyjä ei kaupan jälkeen vastaa iäkkään vesijohto- viemäri- tai lämpöjohtoverkoston toimivuudesta.

Suuri osa verkostosta on alkuperäisiä betonisia ja valurautaisia putkia.

– Siihen on varauduttava, että saneeraustarvetta riittää useiksi vuosiksi. Osa putkista alkaa olla elinkaarensa loppupäässä, arvioi Joutsenon kaupungininsinööri Ilpo Koponen.

Alueella on myös erillisiä lämmönjakelu- ja vesihuoltosopimuksia, Imatran kaupungin kanssa tehty jätesopimus sekä vuokrasopimuksia.

TIURUNIEMESSÄ ja Rauhassa on sijannut kaksi sairaalan kaatopaikkaa. 20 vuotta sitten käytöstä poistetun Tiuruniemen kaatopaikan sairaanhoitopiiri on jo puhdistanut ja lopettanut. Toisen, Rauhan kaatopaikan, sijainti on selvitetty, ja samalla on tarkistettu, ettei se ole vaikuttanut pohjavesiin. Se odottaa jälkihoitoa.

Koko myynnissä oleva alue on ykkösluokan pohjavesialuetta. Kaakkois-Suomen ympäristökeskus on suunnitellut sieltä vedenottoa.

Kaatopaikkojen jälkiseuranta kustannuksineen jää edelleen sairaanhoitopiirin tehtäväksi, samoin muut lisätoimet, jos sellaisia tarvitaan.

Kuvateksti

Rauha-veneellä vietiin aikoinaan potilaita virkistysretkille lähisaariin.

MARLEENA LIIKKANEN

Kirjoittaja:
Sari Pullinen