Venäläisjohto yritti kaapata Konsun asiakkaat Pietarissa

Lappeenrantalainen Rödl & Partner Konsu Oy on joutunut irtisanomaan Pietarin yhtiöstään seitsemän venäläistä työntekijää taloudellisten väärinkäytösten vuoksi.

MARTTI HYTTI

LAPPEENRANTALAISYRITYKSEN Pietarin tytäryhtiön johtohenkilöt perustivat samannimisen rinnakkaisyhtiön, joka yritti kaapata Konsun asiakkaat.

Tytäryhtiön venäläisjohto ylitti lisäksi toimintavaltuutensa kalastamalla sopimuksia oman yhtiönsä nimiin, käyttämällä Konsun liikemerkkiä sekä toimimalla Konsun tiloissa, työvälineillä ja työajalla.

Konsun tytäryhtiön johtoporras ehti pyörittää omaa, kilpailevaa liiketoimintaansa yli kahden vuoden ajan. Väärinkäytökset paljastuivat, kun

tytäryhtiölle laadittiin laatujärjestelmä sopimusohjeineen.

Väärinkäytösten taloudelliset vaikutukset selviävät erityistilintarkastuksen yhteydessä. Konsu aikoo viedä asian tavaramerkin osalta oikeuteen Pietarissa.

Rödl & Partner Konsun toimitusjohtaja Pirjo Karhu myöntää, että väärinkäytökset tulivat shokkina.

– Kyseiset henkilöt olivat pitkäaikaisia työntekijöitä ja hyviä ystäviämme.

Maksoimme kilpailukykyistä palkkaa ja tarjosimme erikoisetuja sekä luotimme heihin.

– Liikemerkin ja toiminiminen varastaminen oli tosi törkeä temppu. Liikemerkki on Suomen yhtiön omaisuutta. Se on Suomessa ja Venäjällä

virallisesti rekisteröity.

Pirjo Karhu tunnetaan arvostettuna Venäjän-kaupan asiantuntijana, joka on suosittu alustaja ja luennoitsija erilaisissa seminaareissa ja

koulutustapahtumissa. Siksi väärinkäytösten paljastuminen omassa yrityksessä harmittaa entistä enemmän.

– Minulla on ollut yksi keskeinen ohje Venäjän-kauppaa käyville yrityksille, että tytäryhtiö Venäjällä pitää perustaa kokonaan omiin nimiin. Venäläisiä ei saa ottaa osakkaaksi, eikä heitä pidä valita yhtiön johtoon.

– Aloittaessamme toimintamme Venäjällä 12 vuotta sitten valitsimme venäläisen paikallisjohtajan, mikä silloin tuntui oikealta ratkaisulta. Nykytiedon valossa asia ei enää toimi.

Konsu on valinnut Pietariin uudet vetäjät. Jo aikaisemmin konsernin Moskovan yhtiön johtajaksi valittiin suomalainen.

– Olemme menestyneet tähän asti hienosti Venäjällä ja luottaneet venäläisiin johtajiin. Valitettavasti tämä tapaus muuttaa suhtautumistamme.

Konsu on hänen mukaansa kiristänyt yritystensä valvontaa Venäjällä.

– Valvonta on kiristynyt laatujärjestelmän ansiosta. Sen mukaan esimerkiksi sopimuksen allekirjoittajiksi emme hyväksy omalta puoleltamme venäläisiä.

Kun Pietarin paikallisjohtajaksi valittiin alkuvuodesta varatoimitusjohtaja Sari Frilander, asiat alkoivat paljastua.

– Kun laatujärjestelmä on avoin systeemi, siinä on pantava kaikki kortit pöytään. Venäläisjohtajat vastustivat kovasti laatujärjestelmän laatimista.

Pirjo Karhu pitää suotavana, että Venäjällä toimivalla länsiyrityksellä olisi aina controlleri, joka osaa hyvin venäjää.

– Controllerien olisi kyettävä myös avaamaan harmaan bisneksen alueet, jotta takaiskuilta vältyttäisiin. Mitä enemmän talous Venäjällä kasvaa, sitä enemmän harmaa talous lisääntyy.

VENÄLÄISTEN kansanluonne on hänen mielestään sellainen, että avainhenkilöt haluavat päästä voitoista osingoille keinoja kaihtamatta.

Kuvateksti

Konsun Pirjo ja Ilpo Karhu ovat iloisia, että väärinkäytökset paljastuivat ajoissa, eikä yritykselle koitunut suuria menetyksiä.

PEKKA HÖLKKI

Kirjoittaja:
Martti Hytti