Jussi Markkanen tyytyväinen NHL-sovun syntymiseen

Viime kaudella venäläisessä Lada Togliattissa pelannut maalivahti ei vielä tiedä ensi kauden suunnitelmiaan. Markkasen mukaan NHL:n todennäköinen palkkakatto tasoittaa joukkueiden voimasuhteita.

JYRI PAAVILAINEN

JUSSI MARKKASELLA on edessään mielenkiintoiset ajat. Muutaman viikon sisällä selviää NHL:n uusitun työehtosopimuksen sisältö sekä Markkasen tulevan kauden pelipaikka. Ammattilaissarja NHL:n tarjoamat mahdollisuudet kiinnostavat, mutta Venäjälläkin on kysyntää.

Viime kauden matka venäläiseen Lada Togliattiin oli Markkasen mukaan positiivinen yllätys.

– Sopimusta ei ole vielä minkään joukkueen kanssa. Tässä katsellaan rauhassa, mitä on tarjolla. Luultavasti joko jatkan Venäjällä tai pelaan Pohjois-Amerikassa, Markkanen kertoo.

TIETO NHL:N ja pelaajayhdistyksen todennäköisestä sovusta ilahduttaa Markkasta.

– Vielähän se on vähän epävarmaa, mutta kyllä nyt näyttää siltä, että tuleva kausi päästään aloittamaan ajallaan.

Tarkkaa tietoa uuden työehtosopimuksen sisällöstä ei ole tullut pelaajillekaan, mutta palkkakatto vaikuttaa väistämättömältä.

– Siltä se nyt näyttää. Kummallista kyllä, kun missään yritysmaailmassa ei ole palkkakattoa urheilua lukuunottamatta.

Markkanen ymmärtää kuitenkin palkkakaton merkityksen joukkueille.

– Onhan se helppo tapa pitää budjetti kurissa, kun joukkueet eivät luota tarpeeksi johtajiensa kykyyn hallita talousasioita, Markkanen kuittaa.

PALKKAKATTO asettaa joukkueet lähemmäs samaa viivaa. Todennäköisesti joukkueiden budjeteissa on uudistuksenkin jälkeen eroja.

– Teoriassa palkkakaton pitäisi tasoittaa joukkueiden voimasuhteita, Markkanen pohtii.

Työsulun vaikutus näkyy NHL:ssä kuitenkin vielä pitkään.

Jääkiekon asema on heikentynyt etenkin Yhdysvalloissa, jossa suosituimpia lajeja ovat baseball, koripallo ja amerikkalainen jalkapallo.

– Kymmenen vuotta tultiin taaksepäin. Onneksi sopu saatiin edes tässä vaiheessa. Jos työsulku olisi jatkunut pidempään, olisi ollut äärimmäisen vaikeaa juurruttaa jääkiekkoa etenkin Yhdysvaltojen eteläosiin, Markkanen toteaa.

Markkinoinnin ja pelin tason nostamisella saatetaan välttyä täydelliseltä unohdukselta, mutta dollarikiekon tulevaisuus on silti horjuva.

KOTIMAISELLE SM-liigalle työsulun loppuminen on Markkasen mielestä vain positiivinen asia. Joukkueiden erot tasoittuvat Suomessakin.

– Esimerkiksi SaiPalla ei ollut resursseja lähteä kilpailemaan NHL-tähtien ostoilla. Nyt kun kenelläkään ei ole niitä, tilanne on parempi.

Ulkomaalaispelaajat olivat viime kaudella välillä isommassa ja välillä pienemmässä roolissa. Markkasen mukaan NHL-avut toimivat piristysruiskeena.

– Yleisö näki sekä hyviä että huonoja NHL-pelaajia. Pidemmällä tähtäimellä on kuitenkin parempi, että NHL:n miehet pysyvät omassa liigassaan.

VAIKKA MARKKASELLA ei ole tarkkaa tietoa ensi kaudesta, varmaa on, että mies jatkaa pelaamista.

– Vielä pari vuotta mennään varmasti, sen jälkeen voi alkaa katsella vuosi kerrallaan.

– Eihän tuota ikääkään ole kuin 30. 35:n vuoden molemmin puolinhan pelaajat tuntuvat lopettavan. Niin kauan pelaan kun jaksan, Markkanen kertoo.

SaiPan osakkaana Markkasella olisi hyvät mahdollisuudet seurata nykyisin NHL-seura Phoenix Coyotesin organisaatioon kuuluvan Wayne Gretzkyn esimerkkiä ja siirtyä seuran johtoportaaseen aktiiviuran jälkeen.

– Se on sitten sen ajan murhe. En ole tuollaisia vielä ajatellut. Jääkiekko on kyllä ollut niin iso osa elämää, että vähintään katsomossa tulee aikaa vietettyä.

Kuvateksti

SaiPan omistajiin kuuluva Jussi Markkanen ei ole vielä tehnyt päätöstä siitä, missä hän ensi kaudella pelaa, mutta varmaa on että peliura jatkuu. NHL:ssä löytynyt sopu on Markkasen mielestä eduksi myös SaiPan kaltaisille pienille liigaseuroille.

ES-ARKISTO

Kirjoittaja:
Jyri Paavilainen