Mononen ja Ranta tyrkyllä MM-Helsinkiin

Seiväshyppääjä Matti Mononen ja aitajuoksija Ilona Ranta metsästävät MM-tulosrajaa torstaina Kimpisessä Karelia Gamesissa.

HEIKKI SAIRANEN

LAPPEENRANTA. LUM:n Ilona Ranta ja Imatran Urheilijoiden Matti Mononen metsästävät torstaina Kimpisessä LUM.n isännöimässä Karelia Gamesissa MM-tulosrajaa. Seipäässä A-raja on 575 ja B-raja 560, jonka Mononen on jo ylittänyt. Naisten 400 metrin aidoissa C-raja on 57,50. Kalevan kisoissa Porissa Ranta juoksi matkan aikaan 58,02.

– Kimpisessä on pakko mennä täysillä loppuun saakka, Ranta vakavoituu.

C-rajan alituksesta on tullut lummilaiselle jo pakkomielle. Ranta ajatteli jo kauden alussa, että C-raja alittuu jo kauden ensimmäisessä kilpailussa, mutta niin vain ei tapahtunut. Kimpisessä Rannalle on tarjolla vain kaksi vaihtoehtoa: jos C-raja ei alitu, hän ei juokse MM-Helsingissä.

Kirittäjiä Rannalta ei ainakaan puutu, sillä radalla juoksee useampia eteläafrikkalaisia, venäläisiä ja trinidadilaisia 54 ja 56 sekunnin alittaneita.

– Kimpinen on esimerkiksi Poria nopeampi rata. Kimpinen on myös kotirata, Ranta toteaa.

ILONA RANTA kuuluu myös Suomen naisten 4×100 metrin viestijoukkueeseen, joka yrittää Kimpisessä MM-kisoihin oikeuttavaa tulosta 44,50. Naisten joukkuetta, jossa juoksevat Rannan lisäksi Heidi Hannula, Katja Salovaara ja Sari Keskitalo, on kirittämässä muun muassa Puolan maajoukkue. MM-radalle Kimpisestä on yrittämässä myös miesten joukkue.

Suomella on viimeksi ollut pikaviestijoukkue yleisurheilun arvokilpailuissa Münchenin EM-kisoissa vuonna 2002. Naisten 4×100 metrin joukkue on edustanut Suomea arvoviestissä viimeksi olympia-Sydneyssä viisi vuotta sitten.

SEIVÄSHYPPÄÄJÄ Matti Monoselle Kimpinen on mieluinen paikka hypätä. Viime viikonvaihteessa nuorten EM-kisoissa pronssille hypännyt Mononen tietää Kimpisen hyppypaikan kuin omat taskunsa, joten imatralainen lähtee siitä, että A-raja ylittyy.

Monosen lisäksi Kimpisessä hyppäävät myös Mikko Latvala, joka niin ikään on hypännyt 560 tällä kaudella, ja Vesa Rantanen. Ulkomaalaisista mukana on kuusi metriä hypännyt Dimitri Markov, joka edustaa nykyisin Australiaa.

– Mitali EM-kisoista oli mukava saavutus, mutta itse tulos ei tyydyttänyt. Se oli kuitenkin paras kisa tällä kaudella, Mononen, jonka ennätys 566 on viime vuodelta, toteaa.

Vaikka Mononen on kuntoutunut hyvin viime tammikuun kolarista, vaikutukset tuntuvat kuitenkin yhä. Kesäkuun alussa Mononen jopa ajatteli, että hän jättää tämän kauden väliin, mutta särkylääkkeet veivät miestä eteenpäin.

– Niitä syön edelleenkin. Jos en ota lääkettä, lonkalla ei voi juosta.

KUULARINGISSÄ Arsi Harju saa vastaansa Conny Karlssonin. Kummatkin jahtaavat 20,50 tulosta. Mikäki kuula kaartaa yli MM-kisojen A-rajan, kolmas paikka Suomen kuulamiesten MM-joukkueessa alkaa olla varma.

Kuulassa on mukana myös Jamie Beyer, joka on pukannut tällä kaudella jo 21,13.

Naisten keihäässä on mukana muun muassa Mikaela Ingberg. Taina Kolkkalaa ei Lappeenrannan kisassa nähdä. Hän jättää pääsyn MM-Helsinkiin yhden kortin varaan.

Moukarissa ovat mukana Kalevan kisojen ykkönen Olli-Pekka Karjalainen ja David Söderberg.

Kuvateksti

Seiväshyppääjä Matti Mononen ja aitajuoksija Ilona Ranta ovat tiukan paikan edessä torstaina Kimpisessä.

MIKA STRANDÉN

Kirjoittaja:
Heikki Sairanen