Pöksänlahden leirikeskus sulkeutuu Lappeenrannan lapsilta

Kesäleiritoiminta keskittyy vastedes Asinsaareen ja Päiviöön. Savitaipaleen kesäsiirtolasta on jätetty useita ostotarjouksia.

ANNE KOKKONEN

SAVITAIPALE. Pöksänlahden viimeisellä kesäleirillä taivaskin itki. Vettä ryöppysi ränneistä ja tulvi poluille, mutta 50 lapsen joukko nautti silti kesästä.

Haikeus iski vasta torstaiaamuna, kun lippu vedettiin viimeisen kerran salosta, makuutilat hiljenivät ja ruokalan lämpö haihtui. Yli 50 vuotta jatkunut kesäsiirtola- ja leiritoiminta oli tullut tiensä päähän.

Vaikka Lappeenrannan kaupunki luopuu Pöksänlahdesta, paikka tuskin jää autioksi. Runsaan viiden hehtaarin tontilla on vieraillut kiinnostuneita ostajaehdokkaita pitkin kesää ja jotkut ovat selvästi liikkeellä tosimielessä.

ISÄNNÖITSIJÄ Mirjami Laakso Lappeenrannan kaupungin tilakeskuksesta vahvistaa arviot Pöksänlahden kiinnostavuudesta. Ostotarjouksia on jätetty, osa niistä kaupungin pyytämään 290 000 euron hintaan.

– Asia tulee seuraavaksi teknisen lautakunnan päätettäväksi. Myyntiasia pyritään käsittelemään elokuun 10. päivän kokouksessa, Laakso kertoi.

Leiritoiminta Pöksänlahdessa alkoi kesällä 1953, josta lähtien aluetta on hiljalleen rakennettu. Viidestä rakennuksesta kaksi on armeijan entisiä parakkeja ja parhaassa kunnossa lienee 1980-luvun lopulla valmistunut niin sanottu emäntien talo. Nykykunnossaan alue soveltuu leiritoimintaan mutta ei juuri tasokkaamman majoituksen järjestämiseen.

Kuolimon äärellä sijaitsevan Pöksänlahden maisemat ovat upeat, mutta suuret korkeuserot ja kaavamerkinnät rajoittavat tulevaa rakentamista.

Alue koostuu neljästä tilasta, joista yksi on kaavassa merkitty virkistysaluekäyttöön ja yksi ravitsemus- ja matkailutoimintaan. Uudisrakentaminen onnistuu lähinnä vain nykyisillä rakennuspaikoilla.

– Lisäksi tulee ottaa huomioon, miten Savitaipaleen kunta suhtautuisi mahdollisiin kaavamuutoksiin, Laakso huomautti.

Lappeenrannan kaupunki aikoo käyttää Pöksänlahden myynnistä saatavat tulot Päiviön ja Asinsaaren leirikeskusten kunnostukseen ja ylläpitoon.

Lasten kesäleiritoiminnan on tarkoitus jatkua näissä paikoissa.

MAANANTAINA alkanut kuudes kesäleiri toi Pöksänlahteen 50 peruskoulun 5:nnen ja 6:nnen luokan oppilasta. Tulijoita olisi ollut enemmänkin, mutta arpa valitsi isosta joukosta onnekkaimmat.

Nelipäiväisen leirin aikana leiriläiset saivat saunomisen ja uimisen ohella muun muassa harjoitella kankaanpainantaa ja melontaa sekä kulkea luontopolulla.

Yksi leirin kohokohdista oli kauppareissu kirkonkylään kävellen läpi metsän.

– Isommille lapsille on annettu myös omaa aikaa, sillä he ovat itse sitä toivoneet, urheiluohjaaja Ossi Pulli totesi.

Pöksänlahteen on perinteisesti tultu kerran toisensa jälkeen ja monet viimeisen leirin lapsistakin tunsivat alueen jo aiemmilta kesiltä.

Ossi Pulli myönsi, että lapsille on vaikea selittää, miksi leiritoiminta loppuu Savitaipaleella.

Lappeenrannan Uus-Lavolassa asuva 12-vuotias Mila Lehto arvioi olevansa Pöksänlahdessa jo neljättä tai viidettä kertaa. Paikka hänestä on kiva ja tuntuu tärkeältä saada viettää aikaa kavereiden kanssa.

– Täällä on tehty vähän kaikkea, ei se haittaa kun sataa, Lehto ilmoitti.

Leirille lähteminen ja pakkaaminen sujuu tytöltä kuin itsestään, sillä kesäloma kuluu useassa eri paikassa.

Kodin lisäksi aikaa tulee vietettyä muun muassa mummolassa, kavereiden luona ja kesämökillä.

Kuvateksti

Sateella Pöksänlahden viimeiset leiriläiset joutuivat viettämään aikaa sisätiloissa. Piirtäminenkin sujui saunan lämpiämistä odotellessa.

EMMI KAARNA

Kirjoittaja:
Anne Kokkonen