Ostolääkärit päivystävät edelleen Etelä-Karjalassa

• Avosairaanhoidon viikonloppu- ja yöpäivystyssopimus Medone Oy:n kanssa jatkuu 2006 loppuun.

HEIKKI SOPANEN

ETELÄ-KARJALAN kunnat ovat ostaneet reilun vuoden ajan avosairaanhoidon viikonloppu- ja yöpäivystyspalvelut yksityiseltä terveydenhuollon yritykseltä. Kunnat ovat järjestelyyn tyytyväisiä, ja jatkavat ostopalvelusopimusta helsinkiläisen Medone Oy:n kanssa vuoden 2006 loppuun.

Medonen lääkäri päivystää viikonloppuisin ja öisin Etelä-Karjalan keskussairaalassa, samoissa päivystyspoliklinikan tiloissa kuin sairaalan omat päivystävät lääkärit. Medonen päivystyspalveluja voivat käyttää kaikki Etelä-Karjalan sairaanhoitopiirin jäsenkunnat.

Kunnat siirtyivät yksityisen firman ostopalveluihin viime vuonna, kun Imatran oma yöpäivystys lopetettiin ja sairaanhoitopiiri irtisanoi Lappeenrannan kanssa tekemänsä terveyskeskusten päivystyssopimuksen.

Sopimuksen Medonen kanssa on tehnyt Lappeenrannan kaupunki. Sairaanhoitopiirin kanssa Lappeenranta on tehnyt ostosopimuksen avustavan henkilökunnan, tilojen, välineiden, tarvikkeiden sekä laboratorion ja röntgenin käytöstä.

Lappeenranta perii muilta kunnilta niiden osuuden päivystyskustannuksista. Kuntien maksuosuus määräytyy asukasluvun ja päivystyspalvelujen käytön mukaan.

Lappeenrannan kaupungin terveyskeskuksen johtava lääkäri Timo Kohvakka kertoo, että kun nykyinen sopimus Medonen kanssa tehtiin vuosi sitten, siihen sisältyi jatko-optio, joka nyt käytetään.

KUNNAT ovat ratkaisuun tyytyväisiä, vaikka avosairaanhoidon yöpäivystystä koko sairaanhoitopiirin kymmenen kunnan alueella hoitaa vain yksi Medonen lääkäri.

– Onhan se aika niukoilla voimavaroilla järjestetty päivystys, mutta tähän ollaan nyt tyytyväisiä, Kohvakka sanoo.

Medonelta ostetaan päivystykset viikonloppuisin sekä arkisin klo 16–08 välillä. Kuntien omat terveyskeskuslääkärit päivystävät kuitenkin lauantaisin ja sunnuntaisin 08–15 välillä.

Keskussairaalalla on oma ensiapupoliklinikan ja osastojen päivystyksensä, jota hoitaa useampi lääkäri. Kun avosairaanhoidon ja erikoissairaanhoidon päivystykset ovat samoissa tiloissa, se lisää Kohvakan mukaan turvallisuutta.

– Kun potilas tulee päivystykseen, henkilökunta pystyy ohjaamaan hänet suoraan joko avosairaanhoidon tai erikoissairaanhoidon päivystäjälle.

Kirjoittaja:
Heikki Sopanen